DEMETER ZOLTÁN

Full text search

DEMETER ZOLTÁN
DEMETER ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Az ellenzék és az ellenzékhez közel álló csoportosulások részéről gyakran elhangzik kritikaként, hogy a kormány mostoha módon bánik a civil szervezetekkel. (Dr. Józsa István: Egy részével!) Meggyőződésem, hogy e félreértés vagy szándékos félrevezetés két dologból eredeztethető.
Egyrészről vannak politikailag motivált szervezetek, elsősorban olyanok, akik külföldről kapják aktivitásukhoz a szükséges forrást, és természetesen ők a leghangosabbak, sőt megpróbálják a civil szervezeteket saját magukkal azonosítani és az elnevezést kisajátítani.
Álláspontom szerint ezek az úgynevezett NGO-k nagyon sokat ártanak a civil szektor megítélésének. Éppen ezért ideje volt, hogy átláthatóságot teremtsünk a civil szervezetek külföldi támogatása ügyében is.
Másodsorban az ellenzék hajlamos leszűkíteni a civileknek juttatott támogatások körét a Nemzeti Együttműködési Alapból származó forrásokra. Hozzáteszem, hogy az NCA utódjaként működő alap 2017-ben már közel 5,5 milliárd forinttal gazdálkodik.
(Hiszékeny Dezső helyét a jegyzői székben
Hegedűs Lorántné foglalja el.)
2011-ben az új egyesülési törvényben kinyilvánítottuk, hogy az emberek önkéntes összefogása nélkülözhetetlen Magyarország fejlődéséhez, a civil szervezetek a társadalom alapvető egységei, amelyek folyamatosan hozzájárulnak közös értékeink mindennapi megvalósulásához. Az egyesülési szabadság érvényesülése, valamint a civil szervezetek működési alapjainak megteremtése társadalmilag hasznos, és közösségteremtő tevékenységük elismerése közérdekű, illetve közhasznú tevékenységük támogatása alapvető feladatunk.
Kérdezem államtitkár urat, mindezekre tekintettel hogyan alakul a civil szervezetek támogatása 2017-ben.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me