DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Szerintem a patikák is fontos kérdés, ha valaki azt kérdezi, arra válaszolok, ha pedig a lex CEU-ról kérdez valaki, akkor engedje meg, hogy én is a lex CEU kapcsán kifejtsem álláspontomat.
Ezt a „lex CEU” kifejezést az ön egyik miniszterelődje részére írt levélből ismerhetjük, amelyet Soros György írt neki. Ön is ismeri ezt a levelet, hiszen nyilvánosságra került pár héttel ezelőtt, amelyet Soros György írt Magyar Bálintnak, és őszinte megelégedéssel értesült arról, hogy az általa alapított egyetem másfél évtized után akkreditációt nyert, „és tudom, hogy ez a te segítséged” - mármint Magyar Bálint segítsége - „nélkül nem történhetett volna meg”. Mint a Fenntartók Tanácsának elnöke - írja vagy folytatja ezután Soros György a sorait - egy jogalkotási kéréssel fordul Magyar Bálinthoz az új felsőoktatási törvény kapcsán, amely már magyar egyetemként sorolja fel a CEU-t - egyébként amúgy a Közép-európai Egyetemet sorolja fel -, és a hatályukat vesztő törvények között sorolja fel a 2004. évi LXI. törvényt, a lex CEU-t. Így nevezi ezt Soros György, de szerintem ön ismeri ezt a levelet.
„Szeretnénk, ha a lex CEU az új felsőoktatási törvénnyel egyidejűleg hatályban maradna akkor is, ha ez némi redundanciát okoz, mivel ellentmondásban nem áll az új felsőoktatási törvény elveivel. Csupán annyi kérünk, hogy a lex CEU ne kerüljön felsorolásra a hatályukat vesztő törvények között.” Itt le is ír Soros György nagyon barátias, fraternizáló hangnemben Magyar Bálintnak egy-két indokot, hogy ezt miért kéri, és jelzi, hogy egyébként egy kollégája Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknél is közben fog járni ennek érdekében.
Tisztelt Képviselő Úr! Ön volt Magyar Bálintnak utóda, ha jól emlékszem, ebben a székben oktatási miniszterként. Ön azt írja, hogy kinek használ a lex CEU. Ez volt a lex CEU, amelyet Soros György lex CEU-nak hívott. Engem igazán érdekel a megtévesztettek vagy megvilágosodottak világában, hogy ha önnek írt volna Soros György egy ilyen levelet, ön is szó szerint, betűre pontosan átírta-e volna a magyar jogszabályokban, amit Soros György kér öntől, vagy nem azt tette volna, amit Magyar Bálint, aki ennek teljes mértékben eleget tett. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me