KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A szisztematikus határellenőrzést egy közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet vezette be a tagállamokban 2017. április 7-i hatálybalépéssel. Az Európai Unió hivatalos lapjában 2017. március 18-án jelent meg az Európai Parlament és Tanács EU/2017/458. számú rendelete, amely a schengeni külső határokon be- és kilépő irányban írja elő a szabad mozgás uniós jogával rendelkező személyek adatbázisokban történő szisztematikus ellenőrzését. A rendelet a hatálybalépését követően átültetés nélkül is közvetlenül és kötelezően alkalmazandó a tagállamokban.
A szisztematikus határellenőrzés bevezetésével kapcsolatban kialakult helyzet a szakmai várakozásoknak megfelelően alakult: nemcsak Magyarországon, hanem a délkelet-európai országokban sem bírják a határátkelőhelyek az ekkora mértékű nyomást. Ennek eredményeképpen Olaszország és Horvátország között már felfüggesztették a szisztematikus határellenőrzés végrehajtását. Információink alapján a reptéri program tekintetében Londonban körülbelül 2,5 órás várakozási idő volt az ünnepek alatt, míg Ferihegyen ez lényegesen rövidebb ideig tartott. Ugyanakkor Magyarország, a magyar emberek számára ez is nehezen elfogadható.
Magyarországon, bár megnövelt útlevélkezelői létszám végezte az ellenőrzéseket, a horvát és szerb viszonylatban is éltünk a szisztematikus határellenőrzés felfüggesztésének lehetőségével. A csúcsforgalmi időszakokban áttértünk a szúrópróbaszerű ellenőrzésre, erre négy alkalommal a horvát, négy alkalommal a szerb határszakaszon került sor. A szisztematikus ellenőrzés felfüggesztéséről az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzeti Koordinációs Központ ügyeletvezetője értesítést küldött a tagállamok nemzeti koordinációs központjai, az Európai Bizottság és a Frontex részére. Ezen túlmenően az ünnepi időszakban munkaszervezési módszerekkel is igyekeztünk csökkenteni a várakozási időt; a határellenőrzést végző rendőrök nem a fülkékben ülve végezték az ellenőrzést, hanem a várakozó gépkocsik között végezték munkájukat. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me