GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország nem tartozik az Európai Unió legnagyobb területű országai közé, de az országon belüli területi különbségek viszont a legnagyobbak. Mindegy, hogy mit nézünk, mindegy, hogy fizetéseket nézünk vagy éppen foglalkoztatási helyzetet, a különbségek óriásiak.
Ha a KSH-nak a 2016. évre vonatkozó adatait vesszük górcső alá, akkor azt lehet látni, hogy a fizetések tekintetében Budapesten a nettó átlagkereset 226 ezer forint. Nem ez a baj, ez se sok. A probléma ott van, hogy ha párhuzamba állítjuk ezzel például Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nettó jövedelmi átlagát, fizetési átlagát, akkor 118 ezer forint az, amivel szembetalálkozunk. Budapesten 226 ezer a nettó átlag, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 118 ezer forint. Még egyszer mondom: nem a budapesti sok, hanem a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei a félelmetesen kevés.
De hogyha megnézzük Északkelet-Magyar-orszá-got, Borsod-Abaúj-Zemplén megyét vagy éppen Nógrád megyét, vagy elmegyünk délebbre, Békésbe, akkor azt látjuk, hogy ezekben a megyékben a fizetések a budapesti nettó átlagnak a 60 százalékát sem érik el.
Egy évvel ezelőtt, mármint a ’16-ot megelőző egy évvel azelőtt, ’15-ben egy kicsit jobb volt a helyzet; tovább nyílt az olló. Az elmúlt hét esztendőben folyamatában tovább nyílt az olló, ez így nincs rendben. Önök pont a legsanyarúbb sorban szenvedő embereket, dolgozó embereket hagyják a slamasztikában.
De ugyanez a helyzet a foglalkoztatáspolitika kapcsán is. Budapesten 64 százalék, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 54 százalék, de mondhatnék más megyéket is, például Nógrád megyét, ott 51-52 százalékos a foglalkoztatási ráta, persze a nógrádi és a borsodi közmunkával fűszerezve. Azt akarom ezzel mondani, hogy pont ott nem nyújtanak segítő kezet, ahol kellene; s ráadásul, ugyanazért a munkáért nem ugyanazt a bért fizetik.
S mondok ettől extrémebb helyzetet is, ez pedig az, hogy ugyanazon cég a hátrányos helyzetű térségekben ugyanazért a munkáért nem ugyanazt a pénzt fizeti. Hogy van ez? Hogyan akarnak önök az igazságosság irányába lépni? Mit akarnak tenni ennek érdekében? S miért nem tettek hét éven keresztül? Elnök úr, köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me