DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Gondolom, biztos a válaszomnak abban a részében, hogy a kormány is mindent elkövet azért, hogy Magyarországon ne növekedjék jelentősen az energia ára, és legfőképpen ne szűnjék meg a villamos energia árának szabályozott módon történő megállapítása. Ezzel ellentétes lépéseket tesz az Európai Unió, azaz Brüsszel, amikor a 2016. november 30-án benyújtott „Tiszta energiát minden európainak” című csomagjában több, a villamosenergia-szolgáltatást szabályozó rendelkezést, irányelvet kíván megváltoztatni, mindezt úgy, hogy súlyosan sérti álláspontunk szerint a szubszidiaritás és az arányosság elvét. E tekintetben ma az Európai ügyek bizottsága ülést tartott, és úgy döntött, hogy ez ellen fel kell lépnünk. Fel kell lépnünk már csak azért is, mert a brüsszeli előterjesztés nemcsak az árszabályozás tekintetében tesz olyan lépéseket, amivel Magyarország és más európai ország érdekét is sérti, hanem olyan ellátásbiztonsági problémákat okoz, amelyeknek a következményei beláthatatlanok lesznek.
A regionális operatív központok létrehozásával olyan lehetőséget teremt a brüsszeli szintű beavatkozásra, amely alapján krízishelyzetben, piaci zavarok kezelése esetében a magyar államnak és más államoknak sem lesz meg az a hatáskörük, ami eddig megvolt, hogy hatékonyan, gyorsan, az emberek, a polgárok ellátását biztosítva tudjon fellépni, hanem egy meghatározott mechanizmuson keresztül a krízishelyzetben, ellátási helyzetben levő ország máshonnan, jóval messzebbről, távolabbról szerzi be a szükséges energiaforrást, ami törvényszerűen energiaár-emelkedéshez vezet. Mi ezt nem akarjuk. Azt szeretnénk, hogy e tekintetben is, tehát a krízishelyzet kezelésében is maradjon a magyar hatóságoknál, a magyar kormánynál a hatáskör.
De azt is el kell mondani, hogy az árkérdésben is álságos magatartást követ Brüsszel, amikor azt mondja, azért kell kivezetni a szabályozott árak rendszerét azokban az országokban, ahol ez még fennáll, merthogy ez akadályozza a piaci versenyt. Azért álságos ez az álláspont, mert 2010-15 között az európai uniós országokban, ott, ahol versenypiaci alapon működtették az árszabályozást, ott, kérem szépen, mindenütt emelkedett a gáz és az elektromos áram ára. Magyarország e tekintetben kivétel, mert itt nemhogy emelkedett, hanem a villamosenergia-árak több mint 27 százalékkal, a gázárak több mint 36 százalékkal csökkentek Magyarországon. Az EU-ban, ahogy említettem, 2010-15 között az emelkedés átlagosan 20-25 százalékkal volt azonosítható.
Hozzá kell tennem azt is, hogy az uniformizált európai szintű szabadpiaci árszabályozás nem veszi figyelembe a tagállamok eltérő adottságait és értékeit, nem veszi figyelembe azt, hogy például a kelet-európai országok jövedelmezősége, illetve az ott élő lakosok jövedelme 70 százaléka az európai uniósokénak, és sokkal nagyobb arányú az energiaköltségük a jövedelmükhöz képest, mint az Európai Unió más, fejlettebb országainak. Ezek a történelmi adottságok arra lesznek jók, azért kell figyelembe venni, hogy mindenki számára elérhető áron tudjuk biztosítani az energiát. Ha ezt nem tesszük meg, és hagyjuk, az európai nómenklatúra, azaz Brüsszel irányait vesszük föl, és engedjük azt, hogy a szabályozott árat eltöröljék, akkor a következő években, ahogy ön is mondta, képviselő úr, radikálisan növekszik majd a villamos áram ára, és az a siker, amit 2012 óta Magyarország elért, hogy csökkent az energiaszegénység, csökkent a kikapcsolt háztartások száma, csökkent a tartozások száma, csökkent a késedelembe esett fogyasztók száma, egyik pillanatról a másikra megszűnne, és ha ez megszűnne, ez igazi, komoly politikai, gazdasági és szociális válságot okozna Magyarországon, s azon túl, amit ön is elmondott, természetesen a gazdaságra is negatív hatással lenne, például a reálkeresetek növekedése is megállna Magyarországon. Ez ellen fel kell lépnünk (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és nagyon köszönöm a bizottság álláspontját, hogy felhatalmazást kér a fellépésre, és a magyar kormány is meg fog mindent tenni azért, hogy megállítsa Brüsszel ez irányú szándékait. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me