SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Önök most már két hete két, egyébként legitim és támogatható felvetésen alapuló, de végtelenül túlhiszterizált, kommunikációjában pedig elképesztően primitív szintre vitt témával tornáztatják a magyar parlamentet, illetve a közvéleményt, ahelyett, hogy az ország dolgaival foglalkoznának.
Hadd idézzek önöknek egy kiváló összefoglalást az egész CEU-ügyről: „Értem. A CEU működik. Hozunk egy törvényt, mondogatjuk, hogy be kell tartani egy törvényt, amit a CEU nem tud betartani, mert az USA alkotmánya szerint a központi kormánynak nem hatásköre az oktatás. Adunk egy témát az agyhalott ellenzéknek, elb… a Trump-kapcsolatot, ránk ront az Európai Néppárt, magunk ellen hergeljük az ifjúság egy jelentős részét, ötletet adunk a román nacionalistáknak, leárulózzuk azokat a jobboldali értelmiségieket, akik mást mondanak. Karaktergyilkosságba küldjük az elnököt, megemeljük a legyengült Sorost, majd az MTI-nek Brüsszelben közöljük, hogy akkor is fog működni a CEU, ha nem tud megfelelni a törvényeknek. Világos? Nem?” - teszi fel a kérdést a Medve nevű kom-men-telő a Mandineren.
Nem világos, államtitkár úr. Jó lenne, ha most már világossá tennék az álláspontjukat. Ugyanis önök folyamatosan és végig egy kettős kommunikációt folytattak ebben a kérdésben. Egyrészt törvényességről beszélnek meg arról, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartani, és önöknek valójában csak az a problémájuk a CEU-val meg más intézményekkel, hogy törvények fölött állnak, de egyébként nem akarják bezárni. Közben pedig természetesen azt kommunikálják híveik, tagjaik és táboruk felé, hogy önök aztán micsoda szabadságharcot folytatnak itt Soros György és az idegen érdekek, és az ő helytartóik irányába.
Csakhogy Palkovics László arról beszélt a múlt héten Brüsszelben, amikor az Európai Bizottság tagjait győzködte erről az ügyről: „A CEU működése nem kerül veszélybe, mert más formában ugyan, de az új feltételek elmaradása esetén is folytatni tudná tevékenységét, és még üzleti modellje sem feltétlenül sérülne.” Megismétlem: az új feltételek elmaradása esetén is. Most akkor fontos a törvényesség, államtitkár úr, vagy nem fontos a törvényesség? Ha fontos a törvényesség, akkor mondják meg világosan, hogy a CEU működhet, vagy nem működhet. Az a gond, hogy törvényes, vagy az a gond, hogy törvénytelen.
Ha fontos a törvényesség, akkor miért baj, ha az Alkotmánybíróság fog ebben a kérdésben dönteni? Ha be akarják záratni a CEU-t, akkor meg álljanak fel és mondják meg világosan és egyértelműen a híveiknek, hogy igen, kedves magyarok, márpedig mi olyan kemények vagyunk, hogy a CEU-t be fogjuk záratni. De ezt nem csinálják. Szeretnénk ebben a kérdésben most már tisztán látni.
A másik: elmondtuk nagyon sokszor, nincsen semmilyen elvi vitánk önökkel azzal kapcsolatban, hogy Soros György tevékenységét hogyan ítéljük meg. Ha komolyan azt gondolják, hogy Soros György tevékenysége káros, egyébként így van, ha komolyan azt gondolják, hogy Soros György be akar avatkozni Magyarország belügyeibe, és kormányt akar buktatni, akkor miért nem indítanak eljárást ellene, képviselőtársaim? (Dr. Józsa István: Hát ez az!) Miért nem indítanak eljárást hűtlenségért, alkotmányos rend megdöntésére irányuló szervezkedés vagy bármi más vádjával? Azért, mert önök egyébként valójában Sorost nem is merik támadni, csak az intézményeit, és semmi másért nem, csak azért, hogy hiszterizálni tudják a közvéleményt meg a saját szavazóikat átmozgatni, meg ki tudják jelölni az ellenséget, és azt tudják hazudni folyamatosan, amit majd most is fog államtitkár úr, hogy a Jobbik a Soros egyeteme, meg a Soros civil szervezetei mellé állt.
Miközben egyébként az önök szájával Bayer Zsolt nyilvánosan megfenyegetetett mindenkit Magyarországon, aki mást mer gondolni. Bayer Zsolt azt mondta, hogy „aztán majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni”. Várom, öntől, államtitkár úr vagy a Fidesz bármely vezetőjétől, hogy ettől a mondattól határolódjanak el. Önök ezzel egyetértenek? Olyan országot akarnak önök teremteni itt a következő időszakban, ahol embereknek azért kell félniük és üldözöttnek lenniük, mert más a véleményük, mint a kormánynak?! Önök ettől a mondattól a mai napig nem határolódtak el.
A másik: itt van a civil szervezetek ügye. Átláthatóságról beszélnek. Nem! Valójában mi beszélünk ebben a kérdésben átláthatóságról. Szeretném nagyon világosan leszögezni, bár valószínűleg államtitkár úr megint föl fog állni és megint hazudni fog ebben a kérdésben. Egyetértünk azzal, egyetértünk azzal a szándékkal, hogy ha külföldről a magyar politikát civil szervezeteken keresztül befolyásolni akarják, akkor annak legyen világos és feltárható háttere. Ezzel egyetértünk, ezt támogatjuk. De politikát befolyásolni Magyarországról is lehet, belföldről is lehet.
Az átláthatóság pártján valójában mi vagyunk ebben a kérdésben, számos módosító javaslatot ez ügyben be fogunk nyújtani. A legnagyobb veszélye egyébként ennek a törvénynek az, amit maga Lázár János miniszter úr is elismert, tehát ha vitatkozni akar velem, akkor Lázár miniszter úrral fog vitatkozni, hogy ez a javaslat veszélyes precedenst teremthet a határon túli magyar civil szervezetekkel szembeni hatósági fellépésre, és ezt a kérdést alaposan meg kell vizsgálni a parlamenti vita során.
(13.40)
Arra kérem államtitkár urat, hogy miután a válaszában túljutottunk Kovács Bélán, Simicska Lajoson, és azon, hogy Toroczkai László mit írt ki múlt héten a Facebookjára, legyen szíves, válaszoljon arra, hogy állhat-e a CEU a törvények fölött; elhatárolódnak-e Bayer Zsoltnak a kinyilatkoztatásától; miért nem indítanak eljárást Soros György ellen; és miért akarják odadobni egy jó felvetést tartalmazó, de rosszul megszövegezett törvénnyel a határon túli magyar civil szférát a román nacionalizmusnak. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me