NYITRAI ZSOLT

Full text search

NYITRAI ZSOLT
NYITRAI ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Köszönöm szépen a szót. Amikor 2010-ben az Orbán-kormány megkezdte munkáját, egy romokban levő gyógyszerészhivatással és egy, a szakmára ráerőltetett, fenntarthatatlan gyógyszerellátási modellel találta szemben magát. A szocialisták által örökbe adott patikaliberalizáció a teljes ágazatra súlyos gazdasági, szakmai és morális válságot hozott: veszteséges gyógyszertárak, kifizetetlen számlák a nagykereskedők felé, offshore vállalkozások és gyógyszertárláncok által kereskedelmi egységekké degradált patikák, valamint a hivatásrendi kamara megkerülésével hozott szakmaiatlan döntések sora. Ezen döntések következményeként 2010-ben még úgy tűnt, hogy elérhetetlen cél a gyógyszerészek számára a gazdasági stabilitás és a szakmai megbecsülés visszaszerzése. 2010. március 15-én a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a polgári erők stratégiai megállapodást kötöttek. A „Mit kíván a magyar gyógyszerész?” címmel megjelent dokumentum 12 pontban foglalta össze a magyar gyógyszerész-társadalommal kapcsolatos legfontosabb feladatokat.
Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt hét esztendőben Magyarország Kormánya és a Magyar Gyógyszerészi Kamara közös erőfeszítéseinek hála elmondhatjuk, hogy az 1950-es államosítás óta először az országban dolgozó 8300 gyógyszerész és 7500 gyógyszerész-asszisztens mára patikájának többségi tulajdonosává vált. Adottak tehát a lehetőségek, hogy a betegek igényeinek megfelelő gyógyszerellátás keretein belül a gyógyszerészek újra a magyar középosztály megbecsült és elismert tagjaivá váljanak. Mára a szakmán belül korábban keletkezett gazdasági válságot lényegében sikerült felszámolni, és elindulhatott a stabilizáció. A gyógyszerészi szakma szakmai kompetenciáinak helyreállítása megkezdődött, a szakmai válság oldódik. A gyógyszerészi szektor elmúlt években elért sikere egyértelműen a szakmával folytatott párbeszédnek, valamint a javaslatok meghallgatásának és elfogadásának volt köszönhető.
Tisztelt Államtitkár Úr! A fentieket figyelembe véve kérdezem önt, hogy mire számíthatnak a közeljövőben a gyógyszerészek Magyarország Kormányától, milyen további intézkedések segítségével kívánják elismerni, segíteni munkájukat. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me