IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Palkovics László oktatási államtitkár, miközben aktív közreműködője volt a CEU lerombolásának, a napokban fontos bejelentéseket tett. A kormány, úgy tűnik, hogy szándékosan a botrány közepére időzítette az új tervek nyilvánosságra hozatalát, hátha elsikkad a dolog. Nem biztos, hogy érdemes összehasonlítani az egyes intézkedések káros hatását, hiszen az egyik károsabb, mint a másik, de most olyan intézkedésekről van szó, amelyek nagyságrendileg több családot, diákot és pedagógust érintenek, mint a CEU ellehetetlenítése. Márpedig az LMP határozottan tiltakozik az újabb tudásellenes intézkedések ellen.
De miről is beszélt Palkovics László Szombathelyen, egy fórumon? Bejelentette, hogy a központi felvételi bevezetésével együtt meghatároznák azt is, hogy hány diák vehető fel gimnáziumba, szakközépiskolába és szakiskolába; szándékosan használtam a régi megnevezéseit az új, megtévesztő nevek helyett. A Fidesz-KDNP-kormány korábban is próbálkozott már a gimnáziumi továbbtanulás korlátozásával, azonban úgy tűnik, hogy most megtalálták a tökéletes módszert. Az általános felvételi és központi keretszámok előírásával akarják elérni, hogy kevesebb gimnazista legyen. Kevesebb gimnazista pedig nyilván azt jelenti, hogy gyerekek tízezrei elől zárják el a magas szintű általános műveltség megszerzését, illetve az egyetemi továbbtanulásnak a lehetőségét. Kevesebb gimnazista természetesen később kevesebb egyetemistát is jelent. Ráadásul, államtitkár úr a kistelepülések iskoláinak bezárására is tett egy utalást. Ez egy kistelepülés-ellenes, közösségellenes, a korábbi MSZP-SZDSZ-kormányok iskolabezárási politikáját folytató lépés lenne. Bezárni a kistelepülési iskolákat és a nagyobb települések felé irányítani a diákokat, buszoztatással megoldva, azt jelentené, hogy végleg lemondanak a falvakról, községekről.
Tisztelt Államtitkár Úr! Az LMP tiltakozik az egyéni és a társadalmi felemelkedés útjának az elzárásától, az ellen, hogy ilyen intézkedéseket hozzanak. Arra szólítjuk fel a kormányt, hogy vonja vissza ezeket a terveit, és fejezze be a tudás ilyen módon történő korlátozását. Nem szabad, nem lehet mindenkit a szakképzés felé terelni. A gimnáziumi továbbtanulás lehetősége egy esélyt jelent arra, hogy egy olyan magyar társadalom jöjjön létre, amely rugalmasan, sokkal jobban alkalmazkodni képes a kor kihívásaihoz, és egy teljesebb Magyarországot valósítsunk meg ezáltal. Kérem, vonják vissza ezeket. Várom válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me