CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Örömmel fogadtam azt, hogy az LMP lényegében csak kezdi elfogadni a tényeket, és elismeri azt, amit az Európai Bizottság is állít, hogy a magyar államnak, illetve Magyarországnak jelentős hasznot fog termelni a paksi atomerőmű-beruházás. Ezért is látjuk azt, hogy az elmúlt hetekben változott a párt kommunikációja, és részletkérdéseken próbálnak fogást találni, habár ezt rosszul teszik.
Engedje meg, képviselő asszony, hogy némelyik tárgybeli tévedéséről felvilágosítsam. Egyrészt arról beszélünk, hogy a Paksi Atomerőmű fejlesztése elsődlegesen nem egy munkahelyteremtő projekt. A Paksi Atomerőmű fejlesztése és az atomerőművi kapacitások magyarországi megtartása alapvetően arról szól, hogy a magyar energiatermelés hogyan maradhat szuverén, hogyan tudja diverzifikálni energiafüggőségét Magyarország egy ilyen kitett helyzetben.
A Paksi Atomerőmű, nagyon röviden, ahogy azt képviselő asszony is tudja, arról szól, hogy a magyar állam hogyan lesz képes garantálni az olcsó és kiszámítható árú elektromos áramot a magyar fogyasztók és a magyar ipar számára. Tehát ha ennek vannak egyéb járulékos hasznai is, mint például a munkahelyteremtés, az mindenképpen csak másodlagos az energiaszuverenitás kérdése mellett. De hogy a járulékos hasznokról is beszéljünk, engedje meg, hogy hármat ezek közül mindenképpen megemlítsek.
(15.10)
Az első, hogy a Paksi Atomerőmű fejlesztése és a kapacitásfenntartó beruházások során a beszállítói kör 40 százaléka magyar vállalkozásokból fog kikerülni, tehát annak a beruházási összegnek, amit Magyarországon elköltünk, jelentős részét magyar vállalkozások, magyar adófizetők fogják felhasználni, és ebből fakadóan is rengeteg új munkahely jön létre.
A tízezres szám, amit ön kritizál, több tételből áll össze. Egyes tanulmányok szerint magában az építési folyamatban nagyjából 7-8 ezer munkavállaló tud részt venni, de ez csak azokat a munkavállalókat érinti, akik magán a telephelyen fognak fejlesztő munkát végezni, az ehhez kapcsolódó, az ezeket kiszolgáló járulékos munkavállalói szám növekedésével ezek a tanulmányok általában nem számolnak.
A Paksi Atomerőmű új blokkjának átadását követően nagyjából 1100, üzemeltetésben részt vevő kollégára lesz szükség, ami ugyancsak hozzáadódik ehhez a számhoz, és mivel az atomenergia egy magas K+F igényű, hozzáadottérték-igényű ágazat, ezért itt is több száz új munkahely létrejöttével lehet kalkulálni.
Képviselő asszony és az LMP azonban csúsztat akkor, amikor a paksi atomerőmű-beruházást az energiahatékonysági lakossági beruházásokkal kapcsolja össze, hiszen önnek tudnia kell, hogy a Magyarországon mintegy 3,3 millió háztartás jelentős részének fűtésigénye és fűtés-korszerűsítése nem az ország elektromosáram-szükségleteit csökkenti, hanem a földgázszükségletet tudja csökkenteni. Az elektromosáram-termelést, illetve az elektro-mos-áram-felhasználást nem csökkenti, amennyiben azonban nincs Paks, még több földgázimportra szorulna Magyarország, amelyből hosszú távon elektromos áramot lehet előállítani.
Ön is természetesen tudja, képviselő asszony, hiszen ismeri azokat a tanulmányokat és azokat a kormányzati döntéseket, amelyek arról szólnak, hogy ettől függetlenül, hogy a paksi beruházás hitet tesz az ország energiafüggetlenségének megtartása vagy erő-sítése mellett, a kormány jelentős összegeket fordít akár a lakosság, akár pedig az ipari felhasználók energia-korszerűsítésére, így 2020-ig 760 milliárd forint értékben tervez a kormány különböző energiahatékonysági beruházásokat megvalósítani. Amennyiben azok az iparágai becslések, amelyeket önök számtalan alkalommal hangoztattak, valóban beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, akkor hosszú távon az ország földgázfüggősége tud csökkenni, hiszen Paks megtermeli 40, csökkenő fogyasztás esetén akár az 50 százalékát a hazai elektro-mos-áram-felhasználásnak, és lesz lehetőség arra, hogy akár ebből a 760 milliárd forintból olyan mennyiségű zöldáram keletkezzen Magyarországon, ami közép- és hosszú távon Magyarországnak a földgázfüggőségét tudja csökkenteni.
A paksi beruházás tehát - engedje meg, hogy ismételten elmondjam - annak garanciája, hogy a mindenkori magyar kormány kiszámítható és olcsó árat tudjon adni az elektromos áram tekintetében a hazai fogyasztóknak, legyenek azok ipari vagy lakossági felhasználók.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me