TELEKI LÁSZLÓ

Full text search

TELEKI LÁSZLÓ
TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az iskolarendszer minden szintjén, az alapfoktól kezdve a szakképzésen át a felsőfokig a tanulás képességére kell alkalmassá tenni a jövőbeli munkavállalókat, mert főleg így van mód az adott foglalkozáshoz szükséges képzettség megszerzésére.
(14.40)
A gyerekeknek az alapvető kompetenciákat kellene elsajátítaniuk, hogy képesek legyenek az új ismeretek befogadására, az együttműködésre, majdan munkavállalásra. Ezt az alapkövetelményt azonban a jelenlegi iskolarendszer és szakképzési rendszer képtelen teljesíteni. Ha a jelenlegi szakképzést vesszük górcső alá, akkor azt láthatjuk, hogy az intézményrendszer túlcentralizált, a szakmai tartalmak nem megfelelő módon kerültek összeállításra, és a szakképzési struktúra sem a legideálisabb.
Ezek a problémák összességében eredményezik a mostani fenntarthatatlan helyzetet abban a szektorban. A jelenlegi szakemberhiányt nem lehet megfelelőképpen pótolni akkor, ha nem kellő szaktudással és szakképzettséggel kerülnek a fiatalok a munka világába. Nem hiszem, hogy egy lakásfelújítás közben a tulajdonosok annak örülnek, ha egy munkát többször, kétszer vagy háromszor kell újra elvégeztetni azért, mert az adott mesterember kontár módon végezte el a rábízott feladatot. Ma sajnos a kormányzati döntésekbe kódolt jövő ezt vetíti elénk. A nem megfelelő szaktudással a munkaerőpiacra kilépőkért a kormányzat tartozik felelősséggel, mivel olyan képzési struktúrát és intézményrendszert tart fenn, ami nem képes az elvárható módon megtanítani a szükséges ismeretekre.
Elsősorban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara befolyásának köszönhetően túlságosan is a pillanatnyi igényekre koncentrál a szakoktatás a jelen pillanatban. A kormányzat is gyakran hivatkozik a német duális képzésre, csakhogy ott erősebb az alapképzés, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a kompetenciaalapú képzésre, mint nálunk. A modern világ az együttműködésre, a csapatmunkára épül. Aki ezt nem érti meg, lemarad a versenyben. A hatalom által túlközpontosított gazdaság, a verseny győzteseinek a kijelölése gyengíti az ország versenyképességét, amit az összehasonlító adatok évről évre jeleznek. Az is roppant hátrányos, hogy a piacképes szaktudással, nyelvtudással rendelkező fiatalok és nem annyira fiatalok nagy számban mennek el az országból.
Tisztelettel kérdezem államtitkár úrtól, hogy mikor láthatunk valódi eredményeket a szakképzésben. Mikor kezdenek érdemi lépéseket a szakképzési struktúra és a központosított intézményrendszert érintően, hogy ténylegesen javuljanak a hazai szakképzési rendszer esélyei? Köszönöm előre is megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me