LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! Köszönöm a kérdését, hiszen több ügy tisztázására lehetőséget biztosít, és több dolog elmondására alkalmat ad nekem.
Először is hadd kezdjem azzal, hogy személyesen elmentem Nagykőrösre annak érdekében, hogy a helyzet ügyében tisztázó megbeszélést folytassak a polgármesterrel, és az ügy kapcsán fény derült arra, hogy Magyarországon számos település küzd hasonló problémával. Kaptak egy alaptámogatást a magyar kormánytól, az adófizetőktől és az Európai Uniótól, hogy szennyvízberuházást hajtsanak végre. Erről döntött is a település önkormányzata, és utána kaptak még egy többlettámogatást, már a magyar kormány döntésének köszönhetően és a helyi polgármester lobbija eredményeképpen, amely azt a sikert hozta, hogy a település projektje, a csatornázási beruházás később többlettámogatásban részesülhetett.
Ilyen önkormányzat körülbelül két tucat van Magyarországon, ahol a képviselőtestület a törvényesség jegyében, a víziközmű-társulat közgyűlésének döntése alapján ezt a pénzt a település fejlesztésére, a korábban feltúrt utcák leaszfaltozására fordította. Tehát arról van szó, hogy a többletpénzt nem szétosztották az ingatlantulajdonosok között, hanem az utcákat aszfaltozták újra. Tehát a pénzt törvényesen használták fel, nem lopták el, nem másra fordították, hanem a település és a község javára fordították.
(16.20)
Az egy vita tárgya az Európai Unió és a magyar kormány között, hogy az út aszfaltozására költött pénz lehet-e a beruházás része vagy sem. Itt először is szeretném elmondani, hogy minden önkormányzat hasonló típusú ügyét szeretnénk rendezni. Szeretném aláhúzni, hogy semmiféle törvénysértés nem történt, mert tavaly év végén, év közepén hozott egy jogszabályt a Belügyminisztérium a helyzet rendezése érdekében. Ez a beruházás négy évvel korábban történt. S azt is szeretném elmondani, hogy a nagykőrösi polgárok fölhatalmazásával történt a beruházás, hiszen a víziközmű-társulat közgyűlése megszavazta, valamint Nagykőrös képviselőtestülete is megszavazta, és több büntetőföljelentés tisztázta a polgármester és a képviselőtestület felelősségét.
Köszönöm a fölszólalását, mert ez alkalmat ad arra is, hogy Czira Szabolcs polgármester úrnak gratuláljak, aki Nagykőrös hosszú idők óta legjobb polgármestere, s önt is csak arra kérhetem, hogy támogassa a településépítő és városépítő tevékenységében. Köszönöm, hogy lehetőséget adott Nagykőrös és Czira polgármester úr megdicsérésére. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me