DR. GALAMBOS DÉNES,

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES,
DR. GALAMBOS DÉNES, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár úr azoktól az ismétlésektől megkímélt, amelyeket ugyan el fogok mondani, de csak azért kell elmondanom, mert úgy koherens egy hozzászólás, ha alapfundamentumát, illetve a fundamentumát ennek a módosításnak azért megvilágítjuk, úgyhogy elnézést kérek, ha ismétlésekbe bocsátkozom, de van néhány olyan szakmai pont, amelyet ismételnem kell, hiszen ez a lényege a módosításnak.
A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség képviselőcsoportja támogatja a T/15052. számú törvényjavaslatot, amelyet elnök úr egy hosszú címben ismertetett, és ezt nem szeretném megismételni. Ez a törvényjavaslat az európai cégnyilvántartások összekapcsolására szolgáló rendszerrel összefüggő módosításokat tartalmazza. Az Európai Unió 2009-2010 folyamán egy vállalkozásbarát jogi és pénzügyi környezet kialakítását célzó uniós intézkedési csomagot fogadott el a vállalkozások versenyképességének növelése érdekében. Ennek keretében került kialakításra a cégnyilvántartások összekapcsolására szolgáló rendszer, amely a Bizottság végrehajtási rendelete alapján - ahogy államtitkár úr a mozaikszót mondta - a BRIS, Business Registers Interconnection System nevet viseli.
Az irányelv előírja, hogy a tagállamok a nyilvántartások összekapcsolására szolgáló rendszeren belül biztosítsák nyilvántartásaik kölcsönös átjárhatóságát. A nyilvántartások összekapcsolására szolgáló rendszerből származó információkhoz való hozzáférést a portál és a tagállamok által saját hatáskörben létrehozott elérési pontok biztosítják. A nyilvántartások összekapcsolási rendszerének központja az Unió által működtetett platform. A platform az e-Justice portálon keresztül biztosítja az egyes tagállami nyilvántartásokban tárolt adatokhoz való hozzáférés lehetőségét. A javaslat tehát rögzíti, hogy a cégek meghatározott adatai az Európai Bizottság által üzemeltetett európai igazságügyi portálon hozzáférhetőek legyenek.
Említésre méltó, hogy uniós szinten lehetővé válik a jövőben, hogy az uniós portálon keresztül a cégekkel és más tagállamokban nyitott fióktelepeikkel kapcsolatosan a nemzeti nyilvántartásokban tárolt információkhoz egyéni felhasználók is hozzáférjenek. Azt gondolom, ezt államtitkár úr jelezte, a korábbi ingyenes céginformáció, illetve ezt szeretném kiegészíteni azokkal a rendszerekkel, amelyeket fizetős formában, de lehetővé tett a rendszer, például Opten és más nyilvántartások kibővített formában rendelkezésre álljanak, hiszen nagyon sok esetben, amikor keressük egyes cégeknek az adatait, akkor abba ütközünk, hogy ezek nem állnak rendelkezésre, és ezt a hiátust küszöböli ki mind az európai rendszer, mind pedig az ehhez kapcsolódó magyar rendszer.
Az üzleti nyilvántartások összekapcsolására vonatkozó irányelv hatálya a magyar cégnyilvántartásba bejegyzett jogalanyok közül a korlátolt felelősségű társaságra, részvénytársaságra, az európai részvénytársaságra, valamint a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepére és a külföldi vállalkozás magyarországi kereskedelmi képviseletére terjed ki. Az adatoknak egy köre ingyenesen lesz lekérdezhető. Ezek: a cég neve és jogi formája, a cég székhelye, valamint a cég cégjegyzékszáma. A többi, az irányelv előírásai szerint elérhetővé teendő cégadat és cégirat költségtérítés ellenében válik megismerhetővé. Ez az irányelv összességében úgy jellemezhető, hogy biztosítani kívánja a tagállami nyilvántartások közös uniós platformon keresztül történő elérését. Ez adja meg azt a közös egységet, amelynek alapjait az egyes tagállamok által adott információk fogják szolgáltatni.
Az Európai Bizottság 2015/884. számú végrehajtási rendelete meghatározza a részletszabályokat, ugyancsak államtitkár úr által jelzett, a nyilvántartások közötti kommunikáció céljából használt egyedi azonosító, európai egyedi azonosító, az EUID mozaikszóval használatos elnevezését, amely arra szolgál, hogy a nyilvántartások közötti információcsere során a tagok kétséget kizáróan azonosíthatóak legyenek, ezt megfelelő szabvány is védi. Nem szeretnék ismétlésbe bocsátkozni, államtitkár úr szólt a székhelyáthelyezés cégbírósági ügyintézésének racionalizálásáról, az ebben a körben eljáró bíróságra vonatkozó szabályok teljesen racionális és életszerű pontosításával. Ezen túlmenően a beszámolóval összefüggő kérdésekre se szeretnék kitérni és a székhelyszolgáltatás szabályozására sem.
Tisztelt Képviselőtársaim! A vonatkozó törvényjavaslatnak az erre vonatkozó jogharmonizációt és az implementációt szolgáló előterjesztése, még egyszer szeretném hangsúlyozni, az adatok körének bővülését, azokat az adatokat teszi elérhetővé, amelyek eddig nem álltak rendelkezésre.
(21.00)
Gyakorlatban tudjuk, hogy milyen fontos érdek fűződik ahhoz, hogy az uniós tagállamokban levő cégek adatait megismerjük. Ez szolgálja a versenyképességet, szeretném aláhúzni még egyszer ennek a javítását, másrészt pedig azt, hogy fontos jogbiztonsági szempontot is szolgál, hiszen azokat az adatokat, amelyek nem állnak rendelkezésre, nagyon nehéz üzleti alapokra helyezni, tehát megállapodásokat kötni; és a céginformációhoz fűződő alapvető érdek pedig az, hogy pontos, megbízható adatbázisból dolgozzanak nemcsak a jogban jártas emberek, hanem a cégvezetők és a megfelelő, hozzá kötődő területek munkatársai is.
Ezekkel előrebocsátva a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, ahogy jeleztem, támogatja a törvényjavaslat elfogadását, és a vita lefolytatása után kérem támogatásukat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me