DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ,

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ,
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Én sem sorolom föl, amiket államtitkár úr már elmondott, hogy melyek azok az események, illetve jogi aktusok, amelyek megtörténnek, hiszen itt jogharmonizációs eljárásról van szó.
Amit nekünk ki kell emelni, és úgy gondolom, hogy mindig kritikaként ezeket el kell mondani, az egyik az, hogy sosem értjük, hogy miért működik így a kormány, ilyen Pató Pál módjára, hogy ennek a szabálynak a legvégső határideje a jogharmonizációra 2017. június 8-a.
Tényleg itt vagyunk, mindig a véghajrában vagyunk, ezt valamiért mindig legutoljára hagyják, ez számunkra egyébként csak érthetetlen. Illetve még egy kritikai észrevétel, és ezt javaslom államtitkár úrnak megfontolásra: nem feltétlenül értünk mi azzal egyet, hogy a súlyának megfelelően és amit önök is egyébként kihangsúlyoztak, ön is, illetve a Fidesz vezérszónoka is, a súlyának megfelelően ezek részletszabályait, úgy gondoljuk, törvényi szinten kel-lene itt a parlamentben elfogadni. Lesz ebben egyetértés, úgy gondolom. Tehát úgy szakmailag egyébként, mint végrehajtását tekintve mindenki üdvözlendőnek tartja, és nagy-jában-egészében ugyanazokat az érveket tudnánk elmondani, amelyeket hallottunk. Ami ezzel szemben, még egyszer mondom, kritika, ez a kicsit patópálos hozzáállás, a másik pedig valójában az, hogy nem a helyén kezelik, nem a megfelelő törvény-ho-zási szinten kezelik, tehát mi azt szeretnénk javasolni, hogy ebben a tekintetben gondolják meg és az álláspontjukat pedig változtassák meg. Ne rendeleti szinten, törvényben lehessen egyébként ezeket a legfontosabb szabályokat, részletszabályokat kidolgozni.
Mi úgy gondoljuk, hogy ha ebben dűlőre tudnak jutni és elfogadják a mi álláspontunkat, akkor minden további nélkül ez akár a végrehajtás szempontjából, akár politikai szempontból elfogadható, és az ember, még azt mondom, nagyvonalúan afölött is el tud siklani, hogy azért csak megdöbbentő, hogy a négy éve elfogadott Ptk. - még mindig nincs minden megfelelő jogszabállyal megfelelően harmonizált, olyan kapcsolatban, ahol nem kell eldönteni, hogy mikor melyik jogszabályt alkalmazzuk, hanem minden egyes szabály egy irányba mutat.
Ezek fölött a dolgok fölött akkor persze el lehet siklani és el lehet lépni, hogy úgy mondjam, akkor nagyvonalúan, úgy gondoljuk, hogy a helyén akkor lehet ezeket az ügyeket kezelni, ha megfelelő törvényalkotási szinten, méghozzá nem rendeletben, hanem törvényben határozzák meg ennek a szabályait. Köszönöm szépen a szót, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me