DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (Független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Látom, hogy Hende képviselő úr, csakúgy, mint a többi kormánypárti képviselő, rendkívüli módon tisztában van azzal, hogy melyik rendszernek mik a sajátosságai; akkor biztos, hogy ha más nem, akkor otthon maguknak bevallják, hogy egyébként ma Magyarországon egy autoriter rendszer működik, ez csak a demokrácia álcája.
Az, hogy léteznek még demokratikus intézmények, egyáltalán létezik olyan, hogy Alkotmánybíróság vagy bármi más, az egy abszolút vízió. Ez intézményszerűen létezik, de nem működik. Teljesen egyértelmű, hogy nem működnek ezek az intézményrendszerek, ez most már egy autoriter rendszer, de azt gondolom, hogy majd az ilyen meghasonulást magukban előbb-utóbb talán tudják rendezni.
Hogy néz ki a kormány politikája most? Amit nem tudsz elfoglalni, azt semmisítsd meg. Erről szól évek óta, amit csinálnak, pontosan erről, és ez egyébként ténylegesen olyan időket idéz, amit, azt gondolom, hogy nagyon sokan nem szeretnénk soha többet újra látni Magyarországon.
Önök egészen pontosan tudják, mielőtt itt bármilyen szakmai részletbe belemennénk… - azért gondolom, hogy fölösleges, mert itt a szakmaiság álcája mögé egyszerűen pusztán politikai hatalommegtartási érdekeket rendelnek, semmi mást, tehát inkább erről érdemes szót ejteni. De egészen pontosan tudják, hogy a civil szervezetek, a jogvédő szervezetek, humanitárius szervezetek, akik az állam helyett végeznek munkát, ma Magyarországon a demokrácia utolsó szigetei, és abban elkötelezettek a kormánypárti képviselők, hogy ezt felszámolják. Hiszen ezek azok a civil szervezetek, amelyek felhívják a figyelmet azokra a jogfosztásokra, -korláto-zá-sok-ra, visszaélésekre, amiket pontosan az Orbán-kormány követ el a saját népe ellen, a magyar emberek ellen. És egyébként ez nem mindenféle támadás meg összeesküvés, hanem ez jogos kritika.
Itt megpróbálhatják eladni azt, hogy ez hazugság. A magyar emberek egészen pontosan tisztában vannak azzal, hogy maguk mit csinálnak. Pontosan tisztában vannak a jogfosztásokkal, amiket ellenük elkövettek, tisztában vannak azzal, hogy folyamatosan visszaélnek a hatalmukkal, azzal, hogy eladják az ország biztonságát, mindössze egyéni, szűk csoportérdekek, üzleti érdekek miatt, és folyamatosan meg is lopják az embereket. Ezt mindenki tudja. Itt nincsen szükség semmilyen befolyásolásra, ezzel mindenki pontosan tisztában van. Azt elhiszem, hogy maguknak fáj az igazság, de ezek attól még tények.
(13.20)
Illetve, ahogy említettem, ezek a civil szervezetek ezen a jogos kritikán túl és egyébként nyilván a demokratikus jogállami normák folyamatos szemléltetésén túl az állam helyett nagyon sok értékes feladatot ellátnak. Hozzáteszem, nekik persze fontos szerepük kellene legyen, az államnak is kellene vállalni ezekből a feladatokból, de természetesen látszik, hogy nem is szándéka; azért nem szándéka, mert minél kiszolgáltatottabbak a magyar emberek, annál inkább tudják a kormány szereplői kézben tartani őket, és annál inkább próbálhatják őket befolyásolni a saját önös hatalmi érdekeik megtartásáért. Tehát azt gondolom, hogy ez a céljuk.
Itt szó esett arról, még Gulyás képviselő úr említette, a véleménynyilvánítás szabadságáról hosszan hallgathattunk tőle mindenféle frázisokat, hogy egyébként itt lehet valamit pozitívan, negatívan értékelni, ez a véleménynyilvánítás szabadsága. Ez igaz, működhet a véleménynyilvánítás szabadsága, csak tudják, egy demokratikus jogállamban nem mindenféle szubjektív szempontok alapján hoznak törvényeket. Itt ma Magyarországon nem a nemzeti érdeket tartják szem előtt, nem az általánosan elfogadott demokratikus normákat tartják szem előtt, hanem pusztán szubjektív érdekek, egyéni érdekek, üzleti érdekek alapján hoznak törvényeket. Tehát ezért mondtam azt, hogy ez már nem demokrácia, ez egy autoriter rendszer, amit kiépítettek Magyarországon. Hozzáteszem egyébként, hogy a diktatúrák is megbuknak.
A civilek átláthatóan gazdálkodnak, több képviselőtársam ezt egyértelműen kifejtette, most is hozzáférhetőek az adatok; nem igaz, hogy nem lehet látni, hogy ők milyen külföldi forrásokat kapnának. Ezzel szemben viszont a kormányzati körök, a hozzájuk kapcsolódó intézmények, állami tulajdonú gazdasági társaságok, a közmédia, a sporttámogatások és egyébként a Civil Összefogás Fórum szervezet, amelyet többen említettek, ezek viszont nem átláthatóan működnek, a közpénz elköltése ma Magyarországon egyáltalán nem átlátható. Ennek jó példái akár a kiemelt beruházások. Én most már hosszasan levelezek a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjával, hogy egyáltalán azt mondják meg, hogy melyek ezek a beruházások. A mai napig még azt sem tudták megmondani, hogy ők milyen beruházásokkal foglalkoznak, holott erre lett létrehozva ez a szervezet, úgyhogy itt ne beszéljen senki arról, hogy a kormányzati költések vagy a közpénz elköltése bármilyen szinten is átlátható lenne Magyarországon.
Intézményesített korrupciót építettek ki Magyarországon, és pontosan ez az a szisztéma, ami veszélyes a magyar társadalomra, hiszen az emberek pénzét lopják el, tehát semmilyen erkölcsi alapjuk nincsen a transzparenciáról beszélni. És hozzáteszem, hogy egyébként pontosan a magyar kormány volt az, aki kiléptette Magyarországot a nemzetközi antikorrupciós programból - ez a Nyílt Kormányzati Együttműködés, amelynek 75 ország a tagja jelenleg is -, úgyhogy, azt gondolom, ez is mutatja, hogyan néz ki a kormány politikája.
Ha már befolyásolásról beszélünk, és többen említették, hogy ezek a szervezetek mindenféle külföldi érdekeket képviselnek, és ezt akarják érvényesíteni Magyarországon, azért szeretném megkérdezni, hogy ténylegesen a kormány mit csinál. Minden egyes törvény és minden egyes döntés, amit meghoznak kormánypárti többséggel, ténylegesen csak a szűk kör üzleti érdekeiről szól, semmi másról. Egyébként maga Hollik István sorolta fel, hogy melyik szervezet éppen mennyi támogatást kapott, tehát ez is azt bizonyítja, hogy nem igaz az, hogy ne lenne átlátható ezeknek a szervezeteknek a működése.
Továbbá a törvényben szerepelnek, és önök is nagyon sokat emlegették, mindenféle nemzetbiztonsági szempontok meg a pénzmosás elleni küzdelem, ilyenekre hivatkoznak; a törvényjavaslatnak semmilyen köze nincsen ezekhez az indokokhoz. Viszont, ha ennyire fontos lenne önöknek a nemzetbiztonsági szempont meg a pénzmosás elleni küzdelem, akkor például nem létezne letelepedésikötvény-ügy, moszk-va-i-vízum-ügy, Pharaon-ügy például, amikor pontosan maguk nyitottak kaput a bűnözőknek arra, hogy bejöjjenek Magyarországra, veszélyeztetve Magyarország biztonságát, és pusztán egy szűk kör üzleti érdekei miatt szintén eladják az ország biztonságát.
Azt is szeretném megkérdezni, hogy hol vannak a magyar illetékesek akkor, amikor például paramilitáris vagy radikális szervezetek külföldi diplomatákkal gyakorlatoznak, és sajnos egy tragédiának kellett ahhoz bekövetkeznie, hogy egyáltalán a Magyar Nemzeti Arcvonallal mint olyannal foglalkozzanak az illetékesek. Tehát azt gondolom, hogy semmiképpen sincsen semmilyen alapja a kormánynak arra, hogy jogvédő civil szervezeteket, humanitárius feladatokat ellátó szervezeteket bármilyen hasonló vádakkal illessen. Az pedig, hogy nemzetbiztonsági ürügyet használnak fel napi hatalmi, politikai célokra, ténylegesen Mečiar és Milosevics tevékenységét idézi; talán nem kellene Magyarországon ezt csinálni.
A törvényjavaslat hatására fel kellene tüntetni ezeknek a szervezeteknek a prospektusain, anyagain, hogy ők külföldről finanszírozott szervezetek. Azt gondolom, mostantól a kormányplakátokon kellene feltüntessék azt - ezek a szép kék plakátok, ugye, az „Állítsuk meg Brüsszelt!” és minden egyéb rendkívül releváns üzenetek -, hogy „Emberek, a ti pénzeteket szórjuk erre!”, meg azt, hogy „Fidesz”, meg azt, hogy „befolyásolás”.
Kár, hogy Gulyás képviselő úr már nincsen itt, hiszen ő említette, hogy nem az a baj, hogy valaki külföldi pénzt kap. Akkor szeretném megkérdezni, hogy mi a baj, mert most is léteznek jogszabályok, és ha valaki bűncselekményt követ el, ha valaki nem a jogszabályok szerint jár el ezek közül a szervezetek közül, akkor bizonyára eljárás indulhat ellene, vagy bizonyára lehet feljelentést tenni. Szeretném megkérdezni, hogy egyébként történt-e ilyen, volt-e bármi ilyen - vagy pedig most már a magyar illetékesek vannak annyira mélyponton, hogy egyébként a jelenlegi törvények alapján nem tudják ellátni a feladatukat, és új törvényt kell hozni? Azért ne röhögtessék ki magukat!
Itt felmerült az európai uniós források kérdése, illetve a nemzetiségi szervezetek kérdése. Azt mondom, hiszem, ha látom, hogy ezen bármit is módosítanak, de most is azt mondom, hogy ezt nem módosítgatni kell, vissza kell vonni ezt a teljes törvényjavaslatot, úgy, ahogy van. Egyébként rendkívül érdekes, hogy például a sportegyesületek meg a vallási szervezetek vajon miért maradnak ki ebből a körből. Tehát ehhez fűződik valamilyen érdeke talán a kormányzatnak? Tehát, ha befolyásolásról beszélünk - önök szerint ezek a szervezetek veszélyeztethetik a demokratikus intézményrendszert -, azt kérem, mutassanak egyetlenegy ügyet Magyarországon, amikor ilyen történt, hozzanak bizonyítékot egyetlenegy ilyen ügyre. Tettek-e feljelentést bármikor is ilyen ügyben? Mi a bizonyíték?
Tehát nézzük meg, hogy vajon mi lehet ennek az egész törvényjavaslatnak az alapja! Itt a hatalomtechnikai eszközökről én is szóltam és sokan előttem. Arra emlékszünk, hogy pár kormánypárti képviselő, azt gondolom, talán Lázár János is, többször emlegetett mindenféle homályos jelentéseket, amelyekre egyébként a civil szervezetek vegzálását alapozzák. Azon túl, hogy néhányszor előfordult ennek az említése, senki semmit nem látott ezzel kapcsolatban. Szél Bernadett képviselőtársam is elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági bizottságban nem láttak semmit, az Információs Hivatal főigazgatója mondott két mondatot. Erre alapoznak bármit? Én egy ideje most már levelezésben állok mind az Információs Hivatallal, mind pedig az azt felügyelő miniszterrel, nagyon kíváncsi leszek, hogy bármit is tudnak-e mutatni. Most már több mint egy hónapja semmilyen érdemi választ nem kapok senkitől; ez egyébként a képviselői munka akadályozása. Nagyon kíváncsi leszek, ha odajut az ügy, hogy bármit is fel tudnak-e mutatni. Én azt gyanítom, hogy nem, mert nincs semmi, ami a hatalomtechnikán túl ezt alátámasztaná. Ugye, az önök szempontja a hatalomtechnika, de semmilyen racionális érv nincsen ezek ellen a szervezetek ellen.
Pontosan ezért érdekelne, hogy három képviselő, pontosabban Vitányi úrral négy, tehát négy képviselő mégis honnan vette, hogy ezek a szervezetek óriási veszélyt jelentenének. Nem tudom, hogy a Lokálban olvasták-e ezt, vagy a 888.hu-n olvasták, és akkor ezt érzik feltétlen bizonyítéknak, hogy be kell terjeszteni egy ilyen törvényjavaslatot. (Dr. Apáti István közbeszólása.) Egyébként nem is értem, hogyan vállalták fel ezt az egész ügyet. Ja, hogy a kormány meg nem szeretné a felelősséget vállalni?! Hát, nem csodálom, mert egyébként vállalhatatlan az egész, amit csinálnak, és tényleg folyamatosan végighazudták ezt a napot, tehát csodálom, hogy a mennyezet nem szakadt ma le.
Annyit szeretnék még kérdezni, hogy nincs-e magukban egy szemernyi félelem sem - tehát nem tartanak-e a felelősségre vonástól egy kicsit sem? Pedig azt gondolom, hogy jobb lenne, ha tartanának a felelősségre vonástól a nemzetközi jog és a magyar jog folyamatos megsértéséért, a jogfosztásokért és egyébként a magyar nemzeti érdek elárulásáért, merthogy ezért lesznek felelősségre vonva a politikai szereplők is, akik végigvitték ezeket a döntéseket, és a szakmai szereplők is ugyanígy felelősségre lesznek vonva.
(13.30)
Egyébként most tényleg itt az utolsó pár napban még mindig megtehetik, hogy visszavonják ezt a törvényjavaslatot. És azt gondolom, hogy - mint ahogy Gulyás képviselőtársunk is említette - men-nyi-re fontos a magyar közéletnek az átláthatósága, látszik, hogy ez most egyáltalán nem valósul meg. Lesz idő, amikor ez megvalósul 2018-at követően, és akkor meg fog történni az átláthatóság biztosítása. Meg fogjuk nézni Orbán Viktor vagyonosodását, Rogán Antal vagyonosodását, és az összes olyan jogszabályt meg kell szüntetni, ami egyéni üzleti érdekeket szolgál, és igenis ugyanúgy Garancsinak, mint Mészáros Lőrincnek, mindenkinek át lesz nézve a vagyona, mi hogyan keletkezett, és akkor lesz átláthatóság Magyarországon; nem pedig attól, hogy olyan szervezeteket, amik az állam helyett dolgoznak, amik még próbálják a magyar társadalom helyzetét menteni valamennyire, amibe maguk sodorták a magyar társadalmat, ezeket a szervezeteket vegzálják.
Elfogadhatatlannak tartom, és még mindig visszavonhatják ezt a javaslatot. Köszönöm. (Teleki László, Fodor Gábor, Kész Zoltán és Sallai R. Benedek tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me