FODOR GÁBOR

Full text search

FODOR GÁBOR
FODOR GÁBOR (Független): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy a vitában én is elmondjam álláspontomat, illetve a Liberális Párt álláspontját, hiszen érdemes, azt gondolom, kitérnünk néhány olyan kérdésre, amely ugyan itt terítéken volt a vitában, de talán több érdekes hozzászólás után is más aspektust adhatunk ezeknek a fontos és lényeges kérdéseknek.
Először is szeretném azzal kezdeni, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslatot nem tudom másnak tekinteni, mint egy politikai hisztéria részének; egy olyan politikai hisztéria részének, amelyben ez egy kampányelem. Egy olyan kampányelem, amely hisztéria alapvetően Soros György ellen folyik, és a Soros György ellen folytatott hisztériának az eleme a Közép-európai Egyetemnek a támadása és egy eleme a civil szervezeteknek a támadása, amit most látunk ebben a javaslatban, aminek többek között Vitányi képviselő úr az előterjesztője. Ő képviseli az előterjesztőket itt ebben a vitában, és örülök is, hogy van, aki hallgatja szavainkat az előterjesztők részéről.
Nos, a politikai hisztéria nem jó dolog. Nem jó dolog, mert ez csúnya ügyekhez vezethet, és csúnya ügy mind a kettő. Csúnya ügy a CEU, tehát a Közép-európai Egyetem ügye, és csúnya ügy a civil szervezetek vegzálásának az ügye is. Azért csúnya ügyek ezek, mert ha önmagában azt a kérdést tennék fel, túlmutatva a szokásos közhelyeken és zsurnalizmuson, amit folyamatosan a sajtóban, máshol olvashatunk, hallhatunk itt, a parlament padsoraiban, ahol folyik a kesergés a hatalmi szempontokon és a csúnya politikán és egyebeken, én most ezeket a butaságokat félretenném, és azt mondanám, hogy az egy legitim szempont természetesen, hogy egy kormánypárt meg akarja tartani a hatalmat. Ez teljesen rendjén van. Ebben nincs semmi rossz, a hatalmat sem lehet pusztán így mérni, hogy az önmagában azért, mert hatalom, az rossz vagy önmagában jó, az természetesen nem ettől függ, hanem a teljesítményétől mindig.
Tehát most ezektől a szokásos közhelyektől, azt kérem a jelenlévőktől, akik figyelnek, vonatkoztassunk el. Tehát az egy legitim törekvés, ha egy kormány, adott esetben a Fidesz-kormány meg akarja tartana a hatalmat, és ezért tesz olyan lépéseket, amelyekkel, azt gondolja, hogy a hatalmát megtarthatja. Még akkor is, ha nekem mint mondjuk, liberálisnak nem tetszik, és az én értékrendemmel szemben van, akkor is ez egy legitim törekvés.
De mikor válik ez illegitimmé, helytelenné és elfogadhatatlanná? Ez az, amiről az előbb beszéltem, azt mondtam rá, hogy csúnya ügy. Ez akkor válik csúnya üggyé, tehát illegitimmé, amikor szembemegy ez a hatalom megtartásának a törekvése azzal az érdekkel, ami Magyarország érdeke, ami az itt élő emberek érdeke. Vajon az itt élő embereknek érdeke-e, hogy legyen Közép-európai Egyetem? Ez érdeke. Elsősorban az itt élő fiataloknak, de mindenkinek érdeke. Érdeke, mert Magyarországnak a jó hírnevét erősíti és öregbíti. A környező országok fiataljai ide járnak tanulni, a környező országok elitje, politikai és gazdasági elitje Budapesten szerez diplomát. Nekünk erre büszkének kellene lennünk, nem pedig elüldözni innen egy egyetemet.
Megjegyzem, amikor szintén, ha már előbb használtam ezt a kifejezést, hogy kesergés vagy siránkozás, amikor folyik mindenhonnan ezzel kapcsolatban a kesergés, hogy a magyar fiatalok elmennek külföldre tanulni, majd nem jönnek haza, Magyarországra, tessék, itt van egy egyetem végre, ez az erénye a Közép-európai Egyetemnek, megjegyzem, hogy amerikai diplomát is tud adni a magyar diploma mellett. Ez a lényege, ami miatt önök támadják, és ezt a gyalázatos törvényjavaslatot, amivel megint nemzetközileg az ország csak lejáratja magát, és itthon is lejáratjuk magunkat, tehát ezt a törvényjavaslatot, amikor itt elfogadták, és elfogadtatták, azt nem értették meg, hogy ez a lényege ennek az egyetemnek, hogy ad amerikai diplomát és magyar diplomát. És ezért nem megy el egy csomó fiatal, ezért maradnak Budapesten, ezért jönnek ide a külföldiek, ezért tanulnak itt, ezért jönnek ide vendégprofesszorok, ezért nagyszerű dolog. Ezért kellene büszkének lennünk arra, hogy ez nem Prágában van, nem Varsóban van, nem Zágrábban van, hanem Budapesten van. És ez nekünk egy hatalmas büszkeség. Tehát nem az érdekünk. Magyarország diákjainak, tagjainak, az itt élő polgároknak nem az érdeke, ami történik, hanem amit önök tesznek, az szembemegy Magyarország érdekével.
Ugyanígy szembemegy Magyarország érdekével a civil szervezetek elleni támadás is. Hiszen az elsősorban az itt élő embereknek az érdeke, hogy legyen egy civil társadalom, legyen egy erős civil társadalom. Mi a civil társadalom lényege? Tisztelt Képviselőtársaim! Ugye, Hende Csaba képviselő úr felhozta a rendszerváltás előtti időket, és jól tette, igaza van képviselő úrnak, magam is emlékszem azokra az időkre, és tudom, hogy mennyit harcoltunk azért a „körök korában”, mennyit harcoltunk azért, hogy a civil társadalom létrejöjjön, a civil társadalom megerősödjön. Ugyanis a civil társadalmat egy fogalommal tudnánk leírni: az államtól független társadalom. Ez a lényege. Tehát olyan szervezetekről beszélünk, akik nem az államtól kapják a támogatást, nem az állami keblekből szívják azt a bizonyos tejet, hanem önmagában képesek a saját talpukra állni. Lényeges ebből a szempontból, hogy honnan kapnak pénzt? Hát, abszolút lényegtelen, teljesen mindegy. Kaphatják nyugodtan külföldről, kaphatják belföldről, kaphatják vállalkozóktól, kaphatják cégektől, kaphatják magánemberektől; egy helyről ne kapják: az államtól. Ugyanis ez a lényege a civil társadalomnak, ezt érdemes lenne megérteni.
Egy helyről nem kaphatják: ez az állam. Mindenhonnan máshonnan kaphatják. És jól teszik! Nagyon jó, hogy kapják külföldről! Nagyszerű! Én örülök neki. Csodálatos! Ettől erősödik a magyar társadalom. Nagyon jó, hogy kapják Soros Györgytől. Örülök neki! Hálával tartozunk neki ezért, erősödik a magyar civil társadalom, ez Magyarország érdeke. Nagyszerű, hogy vannak magyar polgárok, akik támogatnak ilyen szervezeteket. Csodálatos! Vannak cégek Magyarországon és külföldön, akik támogatnak különböző szervezeteket, nemzetközi cégek is. Hiszen sokan beszéltek erről különböző képviselőtársaim a felszólalásaikban, hogy mikkel foglalkoznak ezek a civil szervezetek. Nagyon sokan támogatják, nemzetközi cégek és magyar cégek is a tevékenységüket, mert egyébként ezek nagyszerű tevékenységek. Hát hiszen, ha fogyatékos gyerekekkel foglalkoznak vagy felnőttekkel, a romáknak a segítésével - azzal, hogy integrálódjanak a magyar társadalomba - vagy más területekkel, hiszen felsorolhatnánk itt különböző fontos területeket is, nemcsak a migrációval kapcsolatban vagy a hajléktalanokkal kapcsolatban, vagy a szegényekkel, vagy az oktatással kapcsolatban, hanem nagyon sokrétű, kulturális, művészeti tevékenységeket is felsorolhatnánk, ezek mind érdekei a magyar társadalomnak.
Érdekünk az, hogy a magyar társadalomban megbélyegezzék ezeket a szervezeteket? Nem! És ugyanúgy, mint amit a Közép-európai Egyetemmel szemben elkövettek, ugyanúgy ez egy hiba, politikai hiba, és nem érdeke a magyar társadalomnak, tehát itt nem legitim az önök politikai törekvése. A hatalom megtartásának a törekvése itt illegitimmé válik, mert az ország, ha az úgy tetszik, a nemzet érdekeivel megy szembe.
És azért érdemes erre odafigyelni, mert én cinikusan mondhatnám is azt, hogy hát, mit számít ez nekünk. Nekünk, ellenzékieknek ez csak jó! Hát, napok óta kint tüntetnek az utcákon, folyamatosan ezrek, tízezrek. Egy generáció nő fel, akinek más lesz az alapélménye. Ugye, önök emlékeznek rá, meg sokan emlékeznek rá itt a parlamentben, hogy fiataloknak volt alapélménye a 2006-07-es mindenféle cirkuszok és tüntetések kapcsán a „Gyurcsány takarodj!” momentum az utcákon. Most egy generáció van az utcán, amelynek az alapélménye az, hogy „Orbán takarodj!” És ennek közvetlenül nem lesz most politikai következménye egy vagy két hónap múlva, de egy fél év és egy év múlva lesz politikai következménye, ebben biztosak lehetnek. Felnő egy generáció, aki egészen másként gondolkodik erről a kérdésről. Kellett ez önöknek? Én mondhatnám cinikusan, hogy nekem ez mit számít. Hát, én ellenzékiként azt gondolom: nekünk ez csak jó.
(13.40)
De szeretnék túltekinteni ezen a szemponton. Inkább még egyszer szeretném aláhúzni azt, hogy amit csinálnak - most azon túlmenően, hogy nekünk, ellenzékieknek, mondhatnánk, politikai szempontjaink alapján jó -, összességében az országnak meg nem jó. Tehát Magyarország annyit szenved, és annyi negatív és hátrányos megkülönböztetésben részesül nemzetközi színtéren, és még egyszer hangsúlyoznám: itthon is az itthoni polgárok által, veszítenek el illúziókat önökkel kapcsolatban, hogy ez nem jó egyébiránt. Nem jó! Egyébként megjegyzem, érdemes végigolvasni a sajtót, érdemes végignézni azt, hogy az ember nem talál olyan napot, nem tudnék az elmúlt három hétből felsorolni olyan napot, hogy ne olvasnék egy nyílt levelet, ne olvasnék egy felszólalást, ne lenne valaki, aki ne állna elő azzal, hogy én, kérem, jobboldali voltam, valaha a Fideszre szavaztam, de ezek után ezt nem fogom megcsinálni. Mondják ezt akadémikusok, mondják ezt tudósok, mondják ezt sportvezetők, mondják ezt egyetemisták, mondják ezt egyetemi tanárok és mások. Sólyom Lászlótól kezdve a Bibó Szakkollégiumon át, a Nobel-díjasokon keresztül, a Tudományos Akadémia tagjain át, nemzetközi és hozzátenném, hazai színtéren keresztül mindennap folyamatosan emberek nyilatkoznak meg és teszik közzé a maguk nyilatkozatát, nyílt levelét és egyebeket: jobboldali voltam, a Fideszre szavaztam, de többet ezt nem fogom megtenni.
Erre mondtam azt, hogy mondhatnánk azt, hogy kérem, csak csinálják, nyugodtan. Tessék még pár CEU-törvényt előterjeszteni, támadják csak még a civil szervezeteket! Nyugodtan lehetne mondani, de ez egy cinikus mentalitás lenne, és én nem szeretném ezt tenni. Ezért mondom azt, hogy szerintem, amit csinálnak, az baj, az egy csúnya ügy. Csúnya ügy kétszeresen is, és azért csúnya ügy, mert szembemegy a nemzet érdekeivel. Szembemegy Magyarország érdekeivel, és itt az önök törekvése nem legitim. És hiba, amit tesznek.
Ha már szóba hoztam egyébként a civil társadalmat is, Soros Györgyöt is, szeretnék néhány szóval reflektálni arra, hogy Gulyás Gergely képviselő úr - aki egyébként a vitában hosszabb ideig itt volt, és ez helyes dolog is szerintem, és reagált is több kérdésre - egy olyan gondolkodásmódot jelenített meg, ami egyébként nekem szimpatikus is lenne mindenképpen - én őt nagyra is becsülöm egyébként a bizottsági elnöki tevékenysége miatt is -, csak a probléma az, hogy itt nem egy szakmai vitáról van szó, ahogy többen itt képviselőtársaim közül megemlítették, mert ha ez pusztán egy ilyen technikai működtetése lenne valami egyébként jó szándékú törvényjavaslatnak, akkor rendben is lenne az, amiről Gulyás Gergely beszélt. De mivel azzal kezdtem a beszédemet, hogy itt egy politikai hisztéria zajlik, ahol a célpont Soros György és Soros Györgynek különböző leágazásai, Közép-európai Egyetem, civil szervezetek és egyebek, sajnos itt Gulyás Gergely érvelése, az a helyzet, hogy gyengévé válik.
Hiszen azért célpont Soros György, ezt megint csak mindannyian tudjuk, mert állandóan a kormánypárti szavazókat izgalmi állapotban kell tartani. Tehát őket örökké harci helyzetbe kell hozni, kell egy ellenségkép nekik, lehet utálni, azt lehet mondani, hogy kérem szépen, minket külföldről manipulálnak, sokan azt akarják, hogy külföldről manipuláljanak minket, háttérhatalmak, összeesküvések és a többi, és ezzel megvan a harci kedv, gondolják sokan. De erre mondtam azt az előbb, hogy vannak olyan célok, amelyek a hatalom megtartása érdekében elfogadhatók, vannak olyanok, amelyek nem. Ez, ez a rombolás, ami jelen pillanatban zajlik a Közép-európai Egyetem esetében, a civil szervezetek esetében, nem elfogadható ebből a szempontból.
Mint említettem, Soros Györgyre is egy pillanatra ki szeretnék térni, hiszen ő itt igazából a célpont. Soros Györgyről sok mindent elmondtak, leginkább azzal foglalkoztak az elmúlt időszakban, hogy a Fidesz vezetői különböző Soros-ösztöndíjakkal és különböző Soros-támogatásokkal nőttek fel annak idején. Ez már nem is annyira túl érdekes téma, mert ezt mindenki tudja. De azért szeretném azt elmondani, hogy Soros Györgynek sokat köszönhet ez az ország. Azt gondolom, hogy Magyarország jól teszi, ha hálás neki. Itt egy olyan magyar származású milliárdosról van szó, aki a rendszerváltás idején, ahogy ezt már itt megidéztük a Házban, bizony a milliárdjait, amit másra is elköthetett volna, magára is elkölthette volna, vehetett volna még néhány kastélyt vagy nem tudom, mit, szigetet, ezt, azt, amazt, nem ezt csinálta, hanem a középeurópai országokban hozott létre különböző alapítványokat, hozott létre támogatást, és segített minket abban, hogy a rendszerváltás sikeres legyen. Ezt nagyon sokan a jelenlévők közül, a fideszes képviselők közül is elfelejtik, mert bizony a Fidesz is és mások is kaptak támogatást azért, hogy Magyarország egy sikeres rendszerváltást tudjon végrehajtani. Ez többek között Soros Györgynek is köszönhető, és ezért azt gondolom, hogy érdemes hálásnak lennünk. Ez nem azt jelenti, hogy egyébként általában az elmúlt harminc évben, amit Soros György képviselt, az mind nagyszerű lett volna, mert van, amivel én is egyetértek, van, amivel nem. De ezt az elemet, hogy ez az ország egyébként hálával tartozik neki, azt érdemes megint csak leszögezni.
Mi, liberálisok egyébiránt azért, hogy ennek a javaslatnak az abszurditására rávilágítsunk, benyújtottunk egy ellenjavaslatot - Vitányi képviselő úr figyelmébe is ajánlanám ezt -, ahol azt a turpisságot tettük meg, hogy ehhez a javaslathoz, amit önök benyújtottak, lényegében hozzá sem nyúltunk, csak kicseréltük mindenhol a civil szervezetet kormányra, és mindenhova beírtuk a civil szervezetek helyébe a kormányt. Illetve világossá tettük a törvényjavaslatban, hogy bizony a kormánynak, amennyiben idegen érdekeket szolgál, esetleg külföldről manipulálják, ne adj’ isten, mondjuk, az oroszok manipulálják vagy Putyin manipulálja, akkor bizony erről számot kell adnia. Abszurd a törvényjavaslat, érdemes elolvasni már csak azért is, mert megpróbál rávilágítani arra, hogy egyébként az önök által beterjesztett törvényjavaslat is mennyire abszurd. Az orosz befolyást egyébiránt én nem kezelném másodlagos kérdésként, sajnos szomorú dolog, a törvényjavaslat kapcsán is párhuzamokat lehet vonni, hiszen Oroszországban is született ilyen törvényjavaslat; meg tudjuk azt, hogy bizony a Paksi Atomerőművel kapcsolatos népszavazás ellehetetlenítése és más ügyek miatt is létezik ez az orosz befolyás.
Úgyhogy, tisztelt képviselőtársaim (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), összességében azt gondolom, hogy ez a törvényjavaslat semmire nem jó, csak politikai hisztériakeltésre, és a legjobb az lenne, ha azonnal visszavonnák. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és a függetlenek soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me