HENDE CSABA

Full text search

HENDE CSABA
HENDE CSABA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kunhalmi Ágnes képviselő asszonynak szerettem volna válaszolni, de sajnos nyilván fontosabb dolga akadt, felszólalása után rögtön távozott is a teremből, pedig de szerettem volna elmondani neki, hogy a felszólalása, a beszéde egy teljesen hamis, kevésbé udvariasan: hazug összehasonlításra és párhuzamvonásra épült, hiszen azt mondta, hogy mi most itt olyan időket élünk és olyan időket teremtünk, mint amilyen a pártállami diktatúra idején volt.
Nyilván még nem is élt, vagy ha élt is, nagyon kislány volt még Kunhalmi Ágnes, úgyhogy olyan emberként, mint aki 1988-ban - jelentősége van itt néhány hónapnak is - csatlakozott az akkori Magyar Demokrata Fórumhoz és a demokratikus ellenzékhez, szeretném elmondani, hogy ez a fajta összehasonlítás minden ízében, minden elemében hamis.
Vegyünk csak a témánk szempontjából fontos néhány körülményt. Akkor nem volt szabadon választott parlament, ahol az ellenzékiek - akkor mi voltunk azok - elmondhatták volna, hogy mit gondolnak egyes törvényjavaslatokról. Akkor nem voltak szabadon alapítható és működő civil szervezetek, mint ahogy ma vannak. Akkor nem volt szólásszabadság, nem volt sajtószabadság (Gőgös Zoltán: Hát, erről beszélhetünk most is!) és nem volt gyülekezési szabadság sem. Ezek a szabadságjogok Magyarországon ma korlátozás nélkül, csorbítatlan módon biztosítottak mindenkinek. (Moraj az ellenzéki pártok soraiban.)
A most előttünk fekvő törvényjavaslat nem bélyegzi meg és főképp nem lehetetleníti el a civil szervezetek működését, továbbra is szabadon működhetnek, továbbra is elfogadhatnak adományokat. Mindössze arról van szó, hogy be kell vallani a külföldről származó bizonyos összeg fölötti adományaikat. Az igazság soha nem lehet sértő, soha nem lehet megbélyegző. Van azonban egy olyan köztapasztalat, amely szerint aki fizet, az húzat, aki fizet, az muzsikáltat. Le az álarcokkal, vége az álarcosbálnak! Legyen az világos, hogy ki kinek a megbízásából beszél! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me