KÉSZ ZOLTÁN

Full text search

KÉSZ ZOLTÁN
KÉSZ ZOLTÁN (Független): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Örülök, hogy Fodor Gábor beleszőtte azt a mondandójába, hogy az elmúlt napokban rengeteg jobboldali gondolkodó, konzervatív értelmiségi ember ítélte el a kormányt mind a CEU-törvény kapcsán, mind a civiltörvény kapcsán. Én is elmondhatom saját magamról is, hogy én is jobboldali voltam. Én is Fidesz-szavazó voltam, és annak idején én is azért indultam el azon a bizonyos választáson 2015-ben, mert elegem volt. Elegem volt abból, hogy a Fidesz elfelejtett tükröt tartani saját maga elé, és szerettünk volna Veszprémben egy olyan tükröt tartani, amely megmutatja, hogy mik azok a valós polgári értékek, amelyek nem csak marketingfogások.
Úgy gondolom, hogy Gulyás Gergely képviselőtársam is hazament és megpróbál belenézni a tükörbe, és csak azért, mert hazament, elég cinikus volt az a fajta hozzáállás, amit ő mutatott az elmúlt napokban, hetekben, hiszen pont a 444-nek nyilatkozott ő úgy, hogy neki semmi köze ehhez a törvénytervezethez, aztán hipp-hopp, ő saját magát is ott találta a benyújtók között. De ahogy Szabó Szabolcs képviselőtársam már említette, valószínűleg ő nem a fordítási munkálatokat végezte el, hiszen Gulyás Gergely nem tud oroszul, hanem egész egyszerűen csak odatették, hogy akkor gyere, és állj ki, beszéljél valamit.
Úgy gondolom, hogy a civilek ügyében a kormány állításainak épp az ellenkezője igaz. Minden teljesen fordítva van, és ha már átláthatóságot említett sok képviselőtársam, úgy gondolom, hogy fordítva ülünk a lovon az átláthatóságot illetően is. A külföldről elnyert támogatások azok a források, amelyek a legátláthatóbbak. Nem véletlen mondta Hollik képviselőtársam is azt, amikor megemlítette azt a bizonyos civil szervezetet, hogy mennyi pénzt kapott külföldről. Honnan tudná? Onnan, kedves képviselőtársaim, hogy ezek a honlapon elérhetők, teljesen átláthatók. Nem azokat kellene vegzálni tehát, akik külföldről elnyert pályázati pénzeket fordítanak közfeladatokra, közcélokra, hanem azokat, akik hazai forrásokat, hazai közpénzt költenek el magáncélokra. Előttem felszólalók már említették a CÖF-öt, és sorolhatnánk a különböző olyan álcivil szervezeteket, amelyeket ez a kormány gründolt.
Beszéltek önök külföldi érdekképviseletről. A külföldi érdekek képviseletét illetően azt gondolom, hogy szintén fordítva ülünk azon a bizonyos lovon, szintén fordítva van minden. Éppen Orbán Viktor az, aki külföldi, idegen érdekeket képvisel ebben az országban. A magyar miniszterelnök orosz érdekeket szolgálva próbálja szétverni az Európai Uniót, és szintén csak az oroszoknak jó üzlet az évtizedes adósrabszolgaságba taszító paksi atommutyi, és akkor még nem beszéltünk a Magyarországon zajló akadálytalan orosz titkosszolgálati befolyásról és propagandáról, mert Orbán Viktor kormányzása alatt Budapest lett az információs háború egyik legfontosabb támaszpontja, és úgy gondolom, hogy Magyarországon ismét moszkovita kormányzat van.
Ahogy tegnap este a napirend utánimban is elmondtam, úgy gondolom, hogy eljött az a pillanat, amikor a kormány működése nemcsak a józan ésszel és Magyarország érdekeivel kerül összeütközésbe, hanem a saját maguk által hozott törvényekkel is, így például a 2012. évi C. törvényben, a Btk.-ban szereplő 258. és 259. §-sal szembe is megy, ezek a hazaárulásról és a hűtlenségről szólnak.
(13.50)
S akkor sokkoló ez az egész történet, amikor azt látjuk, és akkor vagyunk nagy gondban, ha mindezek a paragrafusok a miniszterelnökre igazak, mind a CEU-törvénnyel kapcsolatban, mind az önök által most benyújtott civiltörvénnyel kapcsolatban. Mert minek nevezzük azt, ha egy miniszterelnök és kormánya a Paks II. beruházással hosszú évtizedekre egy soha meg nem térülő adósrabszolgaságba löki hazáját, amint már az imént említettem? Minek nevezzük azt, aki a Roszatom pénzén akarja eltörölni azt a kereskedelmi csatornát, amely agymosás helyett néha valódi híreket merészel sugározni? Minek nevezzük azt, aki Putyin civileket megbélyegző és ellenük uszító törvényeit alkalmazza egy európai uniós tagállamban csak azért, hogy elpusztítsa a szabadság maradék szigeteit? Minek nevezzük azt, aki hazája legjobb egyetemét a saját múltja miatt el akarja üldözni, mert ahogy őt, úgy moszkvai főnökét is zavarja a szabadság, az egyetemi autonómia, a kiművelt emberfők tömege? Minek nevezzük azt, aki szélesre tárja egy NATO- és EU-tagország kapuit az orosz titkosszolgálatok és a szervezett bűnözés előtt egy csak rá jellemzően korrupt migrációs kötvénybiznisszel? Minek nevezzük azt, aki blokkolja hazája titkosszolgálatának védekezését Oroszországgal szemben, és nem veszi ki részét az orosz információs háború elleni védekezésből szövetségesei oldalán? Minek nevezzük azt, akinek a kormányzása alatt egy törvénysértő propaganda-hadműveletben magyar választók adatait és politikai véleményét küldik el Moszkvába? Minek nevezzük azt, aki nem hajlandó az Országgyűlésben egyenesen válaszolni azokra a kérdésekre, amelyek vagyonának eredetét és annak külföldi kihelyezéseit firtatják? Nevezzük annak, ami: hazaáruló és hűtlen Magyarország érdekeihez.
Tisztelt Képviselőtársaim! Vegyük végre észre, hogy ebben az országban nem a civilek politizálnak, hanem Orbán Viktor és Putyin agresszív, minden autonóm teret eltörölni akaró politikája lépett be a civilek világába. Putyint és Orbánt semmi sem zavarja jobban, mint ha valaki esetleg korrupciókutatással vagy jogvédelemmel foglalkozik, mert mindkettejük rendszerének a korrupció és a jogfosztás a vezérelve. Orbán ezt egyelőre finomabban csinálta, de most magasabb fokozatba kapcsolt a sajtószabadság tönkretételével, az egyetemi szféra korlátozásával és a civilek megbélyegzésével, zaklatásával. Orbán Viktor pontosan olyan erőszakos, mint a kommunisták voltak a legrosszabb időszakaikban, moszkovita módszerekkel, erőszakkal, rapid módon akar leszámolni mindenkivel, aki nem tetszik neki. Dezinformációs kampányt Moszkva és a magyar kormány folytat a Nyugat ellen, ráadásul Budapest ezt a saját érdekei ellen teszi. Az „Állítsuk meg Brüsszelt!” kampány minden szavában hazugság, és ellentétes a magyarok érdekeivel. A kormánypárt azzal rágalmazta a tüntető több tízezer embert, hogy a mig-ráns-bizniszért tüntettek. Nos, valóban van migránsbiznisz, úgy hívják, hogy letelepedési kötvényprogram, ahogy Kunhalmi képviselőtársam már mondja is, Rogán Antal propagandaminiszterhez köthető, és ez nemcsak az év korrupciós üzlete volt, de segítségével nagy mennyiségben kaphattak magyar iratokat olyan személyek, akik idegen államok szervezett bűnözőihez vagy hírszerzőihez tartoztak.
A másik nagyon fontos, amit meg kell említenem, hogy Gulyás Gergely a felszólalásában említette azt a bizonyos 1938-as FARA-törvényt - ez a Foreign Agents Registration Act -, és nagyon érdekes volt, tegnap az Igazságügyi bizottságban már elhangzott ez a vita Répássy Róbert és köztem, akkor Répássy Róbert azzal érvelt, hogy de hát a Wikipédián ez és ez és ez van. Hát, nem tudom, ha a Fidesznek a Wikipédia a referenciapont, akkor gratulálok. Én most is felajánlom, hogy nagyon szívesen elmesélem azt, hogy miről szól valójában ez a törvény, de már Bárándy képviselőtársam is utalt rá, és talán ezt még Gulyás Gergely is jól fejtette ki: ez kifejezetten politikai lobbistákról szól. Úgy van, ahogy Kunhalmi Ágnes is említi, 1938-ban hozták ezt a törvényt. Teljesen más szcenárió volt 1938-ban, és ahogy látjuk, 1939. szeptember 1-jén kitört a második világháború, volt legitimizációja annak a törvénynek, ami a mai napig létezik az Egyesült Államokban.
A másik, ami egy érdekes történet, és azt hiszem, Szávay képviselő úr már említette, hogy mi a távolabbi célja a kormányzatnak ezzel a törvénnyel, hiszen, ahogy ő is mondta, egy ilyen szabályozás, ahogy Oroszországban is már előfordult, azt a célt szolgálhatja, hogy ha már megvan ez a nyilvántartás, akkor esetleg további jogkövetkezmények is könnyebben foganatit… foganasit… foganatosíthatóak - na, kimondom végre ezt a nehéz kifejezést.
Aztán az is, úgy gondolom, hogy a cinizmus kategóriájába tartozik, amikor Hollik István azt mondja, hogy ezek a civil szervezetek nem emelték föl a szavukat 2010 előtt. Hazugság! Hát dehogynem! Nem merem már fölmutatni, nehogy engem is véletlen felszólítson az elnök úr, hogy bemutatok valami papírokat arról, hogy hány kormánypárti képviselő mondta azt, nemcsak 2002 és 2010 között, de akár a saját ciklusukban is, hogy mennyire szükség van ezekre a szervezetekre. Hadd cáfoljam meg a kereszténydemokratának csúfolt Hollik képviselő uramat - aki csakúgy, mint a tegnap esti vitában, megint lelépett -, Balog Zoltán 2006-ban a Helsinkit és a TASZ-t méltatta az MTV-székház ostroma kapcsán. Ezt mondta Balog Zoltán: „Aki azt állítja, hogy az emberi jogok sérelmének szóvá tétele a rendőrség és a jogállam elleni támadás, az kijátssza egymás ellen azt, ami összetartozik, ráadásul pártpolitikai érdekből. A Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány vagy a TASZ nem tartoznak ugyanahhoz a politikai táborhoz, de tudják, hogy az emberi jogok kérdése nem pártpolitikai kérdés.”
Amit szintén fontosnak tartok megemlíteni, az az, hogy önök, gondolom, nem konzultáltak a társadalommal ebben a témában. Mások azonban igen. Volt egy közvéleménykutatás, amelyet a Závecz Research végzett el: a magyarok 81 százaléka elfogadhatónak tartja, hogy egy civil szervezet bírálja a kormányt, 63 százaléka pedig elfogadja azt is, ha külföldről kap pénzt. Azt viszont a megkérdezettek 71 százaléka ellenzi, ha a kormány olyan civil szervezetnek ad pénzt, mely annak politikáját támogatja.
Szél Bernadett képviselőtársam említett nemzetbiztonsági kockázatokat is és próbált arra is kitérni. Teljesen joggal, hiszen a civilek a Fidesz szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. De hát könyörgök, a vízumbizniszt lebonyolító, nemzetbiztonsági átvilágításon kétszer is megbukó volt agrárattasé Kiss Szilárd esetében ez nem merült föl? Nem merült föl Pharaon ügyében ugyanez, aki cimborálhatott terroristákkal?
Folytathatnánk a sort, kedves képviselőtársaim, mindazzal kapcsolatban, hogy önök mit nyilatkoztak a civil szervezetekről akár 2002 és 2010 között, vagy akár azóta, de úgy gondolom, ennek igazából vajmi kevés értelme van.
Viszont most kifejezetten a kormánypárti képviselőtársaimhoz szeretnék szólni. Már nem sokáig, de úgy gondolom, hogy még mindig vissza lehet fordulni, bele lehet nézni abba a bizonyos tükörbe, amely előtt Gulyás Gergely olyan sokat gyakorol reggelente, hogy el tudja mondani a begyakoroltatott, Habony Árpád által megírt mantrát. Ha azt hiszik ugyanis, hogy önök kivételek lesznek, akkor súlyosan tévednek. Az Orbán-rendszer biztosan halad a török és az orosz úton, és fokról fokra veszi el azokat a jogokat, amelyekhez már hozzászoktunk, kezdi el üldözni potenciális ellenfeleit, vagy mindenkit, aki nem áll be tapsolni, és nem hajlandó beállni szemnek ebbe a bizonyos láncba. A civileket megbélyegző, korábbi putyini jogszabály magyar alkalmazása fontos állomás ezen a szégyenteljes és szakadékba vezető úton. Nem a már eddig is teljesen átláthatóan működő civilek, hanem, ahogy már említettem, a migrációs bizniszt űző magyar kormány kokettál idegen hatalommal. Nem a civilek, hanem a kormány a külföldi ügynökszervezet. Az orbáni út az ázsiai elnyomás világába tart, fél- vagy egész diktatúrába, ahol már nem véd meg az Európai Unió, ahol már csak a nérói téboly az úr; ahol az önkényúrnak, mint megtudtuk, viszket a tenyere, ha tüntetőket lát, és ahol sóval behintheti azon lapok nyomát, amelyek megírják, hogy bűntársai kifosztják az állami vagyont.
Ha azt hiszik, kedves kormánypárti képviselőtársaim, hogy ezen az úton van határ, tévednek, a lojalitásuk ugyanis nem lesz elég. Orbán Viktor személyiségéből és az általa felépített torz, helyenként már most is embertelen rendszerből egyenesen az következik, hogy nemhogy semmilyen ellenvéleményt, de tartózkodást sem tűr el. Inkább Rákosi tanítványa ő, mint Kádáré. Sor kerül majd minden olyan kormánypárti politikusra, kormányközeli újságra, egyetemre, amely nem hajlandó a létét csak szolgaságban elképzelni. A gondolat bűn, az önállóság bűn, a szabadság bűn, a tisztesség bűn.
(14.00)
Minél hamarabb ébrednek fel, annál több esélyünk lesz ezt a gonoszságtól és hatalmi tébolytól szétszabdalt országot újjáépíteni. Ne felejtsék el, a történelmi felelősség az önöké. Nem kötelező Orbán Viktort követni a moszkvai úton.
Nagyon sajnálom, hogy Hende Csaba elment, hiszen ő egy 1988-as példát hozott elő, hogy akkor ők mit csináltak ellenzékben. Én akkor kezdtem a középiskolát, 1988-ban, és a mai napig emlékszem pont a Hende Csaba által említett MDF plakátjaira. Az MDF plakátjai azt mondták, hogy „Tovariscsi, konyec!” Remélem, hogy 2018-ban a Fidesz plakátjain nem az lesz majd cirill betűkkel, hogy „zdravszt-vuj, tovariscsi”, mert akkor tényleg csöngettek nekünk, és tényleg kapcsoljuk le azt a bizonyos villanyt. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me