KÓNYA PÉTER

Full text search

KÓNYA PÉTER
KÓNYA PÉTER (Független): (Kinyitott laptopjának fedlapján piros, fehér és zöld betűkkel a „CEU” felirat olvasható.) Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt megfogyatkozott Kormánypárti Képviselőtársaim! Önök szisztematikusan mindent megtesznek azért, hogy hazánkban elhallgattassák, ellehetetlenítsék a másképp gondolkodókat és a kormány politikájával szemben kritikát megfogalmazókat. Ennek ékes példája volt a lex CEU törvény és a ma tárgyalt, a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény. Egyre inkább kezdem magam Kambodzsában érezni, amikor ilyen törvényjavaslatokat vagyok kénytelen tárgyalni önökkel együtt ebben a parlamentben, ahol a 70-es években a Pol Pot-rezsim alatt csak azért letartóztattak utcán embereket, mert szemüveget viseltek, majd ezt követően megkínozták és kivégezték őket, mert ők láthatóan értelmiségiek voltak. Úgy tűnik, hogy önök szembemennek mindazzal, amit egyébként demokráciáról gondoltam korábban.
Önök a nemzeti együttműködés rendszerének keretén belül a napokban újabb nemzeti „inzul-tá-ciós” kérdőívet küldtek ki milliárdokért a választópolgároknak. Abban többek között ilyen látszatkérdést fogalmaztak meg: „Egyre több külföldről támogatott szervezet működik Magyarországon azzal a céllal, hogy hazánk belügyeibe átláthatatlan módon beavatkozzanak. Ezek működése veszélyeztetheti függetlenségünket. Ön szerint mit tegyen Magyarország?” Önök egy ilyen kérdéssel azt sugallják hazai állampolgártársainknak, hogy ezek a civil szervezetek olyan kémszervezetek, amelyek külföldről támogatott támogatás fejében elárulják hazánkat.
Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Önök is tisztában vannak azzal, hogy ez az inzultációs levél még vécépapírnak sem jó, nemhogy arra, hogy megtudják, hogy egyébként az emberek mit gondolnak erről a kérdésről. Hiszen olyannyira nem érdekli önöket az emberek véleménye, hogy még csak azt sem várták meg, hogy beérkezzenek a kérdőívek vagy egyáltalán feldolgozzák a kérdőívben adott válaszokat, és már beterjesztették ide ezt a törvényt. Illett volna legalább megvárni, ha már milliárdokat költöttünk közpénzből arra, hogy megvárják, az emberek mit is válaszolnak erre az egyébként válaszolhatatlan kérdésre, hiszen a kérdésben már önmagában véleményt mondtak önök, és tudták nagyon jól, hogy erre érdemi választ senki nem fog tudni adni.
Véleményem szerint egyébként, amit a törvény elnevezése és a törvény címe kimond, mégpedig azt, hogy biztosítani kell a civil szervezetek átláthatóságát és gazdálkodásának átláthatóságát, azzal semmi probléma nincs. A probléma ugyanakkor azzal van, hiszen önök ugyanúgy tudják azt, hogy nemcsak a külföldről támogatott szervezetekkel van probléma, hanem egyes Magyarországról közpénzből kistafírozott civil szervezetek átláthatóságával, amire egyébként már képviselőtársaim is utaltak. Ugyanakkor azt is nagyon jól tudják önök, hogy azok a civil szervezetek, amelyek hazánkban külföldről támogatást kapnak, különösen figyelnek arra, hogy az ő működésük és gazdálkodásuk átlátható legyen, pont azért, hogy ne lehessen őket támadni a tevékenységükért, amivel egyébként segítik nagyon sok ember életét és munkáját, és az, hogy ők honnan és mennyi pénzt kapnak támogatásként és milyen célokra, az egyébként átlátható módon megtalálható minden egyes ilyen szervezetnek a honlapján.
Azonban önöknek ezzel a törvénnyel nem az a céljuk, hogy átláthatóbbá tegyék ezen szervezetek gazdálkodását, hanem hogy megbélyegezzék őket, az irántuk való közbizalmat megingassák, ellehetetlenítve ezzel működésüket. Tisztelt Képviselőtársaim! Innen már csak egy lépés, hogy a prostituáltaknak középkori mintára majd skarlát betűt kell hordaniuk, míg zsidó honfitársainknak meg sárga csillagot. Gondolkozzanak már el önök, hogy milyen törvényeket terjesztenek be a parlament elé!
Az elmúlt hetekben, napokban több tízezren tiltakoztak, tiltakoznak e törvény elfogadása ellen, még sincs semmi kétségem afelől, hogy kormánypárti képviselőtársaim, semmibe véve az emberek akaratát és véleményét, tiltakozását, meg fogják szavazni ezt a törvényt. Ugyanakkor reményemet fejezem ki az iránt, hogy a napokban vagy a közeljövőben be fognak terjeszteni egy olyan törvényt, amiben majd a vállalkozóknak meg ki kell írniuk, hogy ha készítenek egy honlapot vagy éppen névjegyet, oda kell írni, hogy ő például a közpénzek lenyúlásából meggazdagodott vállalkozó - gondolok itt Mészáros Lőrincre -, vagy EU-s támogatásból kistafírozott vállalkozó. Legyenek akkor ők is megbélyegezve, tisztelt képviselőtársaim!
Önök ezzel a törvénytervezettel egyébként a tűzzel játszanak, néhány héttel ezelőtt ugyanis minden egyes miniszternek föltettem egy írásbeli kérdést, amiben azt szerettem volna megtudni, hogy a magyar adófizetők pénzéből a magyar kormány és a magyar kormány tagjai, tárcái milyen eszközökkel támogatnak határon túli szervezeteket, külföldi szervezeteket. Ebből az derült ki, a válaszokból, hogy súlyos tízmilliárdokkal támogatnak határon túli magyar szervezeteket, amelynek szükségességét én magam sem vitatom. Ugyanakkor elgondolkodtak-e már azon, tisztelt képviselőtársaim, hogy ha magyarországi mintára akár Szlovákiában, Romániában vagy Ukrajnában majd hasonló törvényt fogadnak el magyar mintára, akkor önök milyen érvekkel fogják tudni megvédeni egyébként a határon túli magyar szervezeteket attól, hogy ott, abban az országban megbélyegezzék őket hasonló módon, mint ahogy egyébként önök meg akarják itt bélyegezni a külföldi támogatásból finanszírozott vagy éppen támogatott civil szervezeteket?
Az ellenzéki képviselőtársaim által elmondottakra, az utcán tapasztalható népi ellenállásra és az általam elmondott fentiekre is hivatkozva én arra szólítom fel önöket, hogy vonják vissza ezt a törvénytervezetet, és magát ezt a törvénytervezetet hajítsák ki a történelem szemétdombjára, mert oda való; ha viszont önök megszavazzák, akkor önök is odavalók majd. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me