SCHMUCK ERZSÉBET,

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET,
SCHMUCK ERZSÉBET, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Először muszáj Hollik István képviselőtársam hozzászólására reagálni. A hozzászólásából az derült ki, hogy nagyon jól ismeri Soros Györgyöt. Nyilván tanulmányozta, hogy Soros György korábban hogyan támogatta a Fideszt. Viszont az is kiderült a hozzászólásából, hogy egyáltalán nem ismeri a civil mozgalmat, a civil szervezeteket.
Hollik képviselőtársam és Gulyás képviselő úr is azt mondta, hogy ennek a törvénynek az a célja, hogy az átláthatóságot növelje a civil szervezetek részéről. Ezen akkor lehetne elgondolkodni, ha ez lenne az első támadás a civil mozgalom, a civil szervezetek ellen. De a Fidesz kormányzása idején ez már a harmadik súlyos beavatkozás és támadás a civil szervezetek ellen.
Ez a mostani, a legutóbbi azért a legsúlyosabb, mert nemcsak ellenséget akar képezni a civil szervezetekből, hanem gyakorlatilag erkölcsileg is meg akarja őket semmisíteni, ugyanis azok a civilek, amelyek 7,2 millió forintnál nagyobb összegű külföldi támogatásban részesülnek, Németh Szilárd szavaival ügynökszervezetek.
Márpedig tudjuk, hogy az ügynökszervezetek ártanak a hazánknak, ezért nincs rájuk szükség, el kell őket törölni. Én nem az oroszországi, nem az azerbajdzsáni, nem a törökországi viszonyokhoz akarom ezt a helyzetet hasonlítani, hanem időben egy kicsit visszább megyek, és igenis, nagyon sok hasonlóság található a kádári időszakhoz képest. A ’80-as évek közepén, a pártállam utolsó szakaszában a politika szintjén valami hasonló történt a civilek ellehetetlenítése érdekében.
A politika direkt módon avatkozott be a civil szervezetek életébe. Talán jó néhányan tudják, hogy a ’80-as évek közepén kezdte a környezet- és természetvédő mozgalom szárnyait bontogatni, és ebben az időszakban jelentek meg a bős-nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozásnak a csírái. Az akkori pártállam vezetői féltek a civil kezdeményezésektől, a rendszerváltóvá erősödött Duna-moz-galom-tól, ezért szabályosan üldözni kezdték azokat a civileket, akik fel mertek lépni a bős-nagymarosi vízlépcső ellen. A politika legmagasabb szintjén tiltották meg, hogy országos környezet- és természetvédelmi szervezet létrejöhessen, és vegzálták azokat a személyeket, akik hittek abban, hogy a vízlépcső megépítése komoly természetvédelmi károkat okoz.
(11.30)
Tisztelt Képviselőtársaim! Nem tudom elhessegetni magamtól azt a gondolatot, hogy a kormány talán attól fél, hogy a civil mozgalom fogja őt megbuktatni. Merthogy a kormány elment a falig a választójogi törvény testreszabásával, és azt hiszik, hogy az ellenzéki pártok a kormányváltásban nem tudnak erőt felmutatni.
Tisztelt Ház! És most nézzük meg, hogy mit rombolt le a kormány az elmúlt hét évben! A rendszerváltás utáni időszakban a hazai civil szféra gyors fejlődésnek indult. Egyaránt voltak külföldi és hazai források a civil projektekre. Jómagam a környezet- és természetvédő mozgalom fejlődését éltem meg, ami rövid időn belül Közép-Kelet-Európa egyik, talán legjelentősebb mozgalmává nőtte ki magát. De komoly teljesítményről lehet beszámolni mind a szociális, mind az egészségügyi szférában is, de a kulturális, faluvédő, vidékfejlesztési szervezetek is elismerésre méltó tevékenységet fejtettek ki. A tényekhez tartozik, hogy ebben az időszakban amerikai alapítványok is jelentős forrásokkal támogatták a hazai civil szférát, de ez az idő előrehaladtával, és ahogyan a kormányzati támogatások növekedtek, úgy csökkent: elenyészővé vált az amerikai támogatás.
A nagyobb hazai civil szervezetek a ’90-es évek végére kiépítették a kapcsolataikat az európai civil ernyőszervezetekkel, így több lábra álltak. Ugyancsak ebben az időszakban, hasonlóan más országokhoz a kormány lehetővé tette a civil szervezetek számára, hogy forrásátadással együtt állami feladatokat vállaljanak át. Ezzel mindenki jól járt, mert megvalósulhattak olyan feladatok, amelyeket az állam nem tudott végrehajtani. Számos ilyen feladat volt a szociális, az egészségügyi, oktatási szférában, de a környezet- és természetvédelem területén is. Még a Fidesz első kormányzati ciklusában is ez a gyakorlat működött. De valami történt a Fidesszel (Kunhalmi Ágnes: Megrészegültek.), és a 2010-es hatalomra jutásukkal valami nagyon megváltozott.
Mint ahogyan a bevezetőmben említettem, a civiltörvény mostani módosítása a Fidesz civilek elleni fellépésének nem az első, hanem a harmadik fokozata. Az első fokozatban 2010 után a támogatások megvonása kezdődött el, és az úgynevezett saját civil szervezetek létrehozása. A Nemzeti Civil Alapot teljesen megszállta a kormány, Fideszközeliekkel feltöltötte. A független civil szervezetek támogatása radikálisan csökkenni kezdett. Ugyancsak folyamatosan csökkentek a szakminisztériumoknál korábban létrehozott civil szervezetek tevékenységének támogatására fordítható keretösszegek is.
A hazai források a megelőző két évtizedhez képest a töredékére csökkentek. És ez természetesen nem maradt hatás nélkül. Először a civilek elkezdték felélni a tartalékaikat, majd elkezdődtek a személyi és a szervezeti leépítések. Ismerek olyan, vidékfejlesztéssel, helyi fenntarthatósággal foglalkozó civil szervezeteket, amelyek korábban képzési központok infrastrukturális hátterének a megnyerésére nyertek el EU-s és hazai támogatásokat, és most ott tartanak, hogy nem tudják őket működtetni, mert nincs rá forrásuk. Van olyan szervezet is, amely már rákényszerült arra, hogy elárverezzék az oktatóközpontjukat - de a kormánynak ők nem fontosak.
A hazai források elapadása után nagy segítséget nyújtott a civileknek a fennmaradáshoz a svájci és a norvég támogatási alap, valamint néhány amerikai és nyugat-európai alapítvány nem túl nagy összegű támogatása. A hazai pénzek megvonása után a kormány nekilátott a külföldi támogatások megszüntetéséhez is.
Ennek a példája volt az Ökotárs elleni kormányzati fellépés, ami példa nélküli volt a rendszerváltó Magyarországon. A Norvég Alapot egyszerűen a kormány le akarta nyúlni a civilektől. Arra pedig nem mondhatta a kormány, hogy Soros meg akarja venni a hazai civileket. A nemzetközi és a hazai tiltakozásnak köszönhetően ebbe beletört a kormány bicskája.
De a kormány nem nyugszik, és most már a megbélyegzésnél tart. Tegnap a CEU, ma a civilek - és holnap ki kerül sorra? (Dr. Szél Bernadett és Demeter Márta tapsol. - Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me