SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Bár az LMP nyújtott be módosító javaslatokat a törvénytervezethez, de számunkra az lenne az elfogadható, ha ezt a törvényt önök visszavonnák. Viszont azt nagyon jó lenne megtudni, hogy a kormány gondolkodik-e egy olyan újabb törvényen vagy programon, amely a civil szervezetek helyzetét itthon megváltoztatná. Azt gondolom, hogy a hozzászólásomban elég jól érzékeltettem, hogy az elmúlt években az történt, hogy a hazai forrásokat teljesen leépítették, a külföldi források is jelentősen lecsökkentek, most arrafelé tartunk, hogy gyakorlatilag külföldi forrást se vegyenek igénybe a hazai civil szervezetek. A hazai civil szféra igen nagy bajban van, ugyanakkor nagyon nagy szükség lenne a civil szervezetek tevékenységére, hiszen a civil szervezetek nagyon sok hiánypótló feladatot ellátnak.
A környezetvédelemben tudom azt mondani, hogy szükség lenne a társadalom környezettudatosságának, környezetismereteinek a bővítésére, nagyon-nagyon sok helyi környezet-, természetvédelmi probléma feltárására és az azokban való részvételre, de ugyanúgy a többi civil szervezetnél, az egészségügyi szférában, a szociális szférában szükség van a civil szervezetek tevékenységére, de így a civil szervezetek nem tudnak működni. Újra kellene gondolni ezt az állami feladatok átvállalása lehetőséget a civil szervezetek számára. Tehát a civil szervezetekért tenni kell.
A kérdésem az, hogy a kormány e helyett a civil szervezeteket megbélyegző törvény helyett hajlandó-e azon gondolkodni, és hajlandó-e egy olyan programot kidolgozni vagy egy olyan törvénymódosítást megvalósítani, hogy a civil szervezetek valóban olyan helyzetbe kerüljenek, hogy betölthessék a nekik rendelt feladatot. Egy társadalom nem tud virágozni civil szervezetek nélkül, és itt a kérdés az, hogy Magyarországon a civil szervezetek megmaradnak-e, milyen módon maradnak meg, és valóban részt tudnak-e vállalni a társadalom előtt álló feladatok megvalósításában. (Taps az LMP soraiban. - Szórványos taps a függetlenek soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me