SZABÓ TIMEA

Full text search

SZABÓ TIMEA
SZABÓ TIMEA (Független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Itt hallottuk már az előttünk szólóktól, hogy miért egy komplett agyrém az előttünk fekvő törvényjavaslat, amelyik a társadalmi szervezeteket készül éppen baltával szétverni. Ezért én most a részletekbe nem is nagyon mennék bele.
Pláne, merthogy tudjuk, hogy ez a törvény nemcsak a civil szervezetekről szól, hanem mindenkiről, aki ellent mer mondani Orbán Viktor kormányának. Mindenkiről, aki másképp mer gondolkodni, mint Orbán Viktor méltóságos úr. Aki nem akarja tétlenül nézni tovább a trafikrablást, a földrablást, 50 ezer gyerek napi éhezését és még félmillió nélkülözését, a rokkantak lecsalózását, a hajléktalan emberek bebörtönzését, ápolók, bölcsődei dolgozók éhbérért való dolgozását, betegek kórházi fertőzéseit és a gyerekek teljes elhülyülését a maguk oktatási rendszerében. Akik nem akarják tovább tétlenül nézni az ocsmány lopáshadjáratot, amit Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, Rogán Antal, Andy Vajna és az önök további haverjai művelnek, Polt Péter aktív falazásával.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a törvény csak egy állomás a demokráciának álcázott totális diktatúra felé azon az úton, amire Orbán Viktor hét évvel ezelőtt rálépett. Azon az úton, amin már beszántották a Népszabadságot, bezárják a CEU-t, veszélyeztetik az összes magyar egyetemet és minden gondolkodni akaró és képes magyar embert és közösséget.
Mert miről is szól ez a mostani állomás? Listázza azokat a civil szervezeteket, amelyek külföldről kapnak támogatást. És miről szól ez a lista? Arról, hogy megbélyegezzük azokat, akik Orbán Viktor szerint veszélyt jelentenek a saját hatalmára.
Egy múlt heti interjújában Orbán Viktor ezt nyilatkozta: „Hadd tudják már meg szegény magyarok, hogy Magyarország területén kik azok, akik a politikát és közéletet befolyásolni akarják úgy, hogy közben külföldi érdekeket szolgálnak.” Hát, nézzünk meg párat, tisztelt képviselőtársaim, azok közül a szervezetek közül, amelyeket Orbán Viktor úgy minősített, hogy külföldi érdekeket szolgálnak. Vegyük először is az Orbán Viktor hatalmára törő, mérhetetlenül gonosz Norvég Alapot. Tényleg csak párat mondjunk el az ő honlapjukon egyébként már fellelhető, tehát már most nyilvános listáról, hogy kiket is támogatnak.
Nagycsaládosok Mezőberényi Egyesülete. Hm! „Legyen Ön is Karácsonyi Angyal!”, ez is kapott támogatást. Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete. Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesülete. A Down Egyesület, a szervezeti támogató hálózat a Down-szindrómásokért. A Menhely Alapítvány vagy a Mosoly Közhasznú Alapítvány, amelyik autistaszervezeteket támogat. Hát, ezek azok a nagy mumusok…
De nézzük meg a másik nagy mumust, a Nyílt Társadalom Intézetet. A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa, Születésház Közhasznú Egyesület, Igazgyöngy Alapítvány vagy a Vigyázz Reánk Egyesület!, amelyik a Pécs város és környéke hátrányos helyzetű közösségeiben tanuló gyerekek oktatását segíti.
Na, tisztelt fideszes képviselőtársaim, ezek azok a szervezetek, amelyekről Orbán Viktor azt mondta, hogy ezek nem civil szervezetek, hanem nemzetközi hálózatok magyarországi lerakatai. Nyilván! A vakok és gyengénlátók, az autizmussal élő gyerekeket segítő szervezetek vagy éppen a várandós anyák terhesgondozását segítő szervezetek mind egy hatalmas nagy, titkos nemzetközi hálózat magyarországi lerakatai!
Komolyan mondom, tisztelt képviselőtársaim, maguk nem normálisak! (Derültség az MSZP padsoraiból.) Minden jóérzésű ember behány maguktól most már. Ez nem Országgyűlés, ami itt van, hanem egy komplett elmegyógyintézet. (Moraj a kormányzó pártok padsoraiban. - Kunhalmi Ágnes: A legnagyobb hibánk, hogy bezártuk az OPNI-t.)
Persze, nem mindegyik szervezetet akarják önök listázni, csak azokat, amelyek 7 millió forintnál nagyobb támogatást kapnak, mint például a Máltai Szeretetszolgálat vagy az ökumenikusok vagy a Down-szindrómás gyerekekkel foglalkozó alapítvány. (Dr. Bárándy Gergely közbeszólása.) Szégyelljék magukat mind egy szálig, fideszes képviselőtársaim!
És főleg szégyellje magát a maguk főnöke, Orbán Viktor, aki szerint a 7 millió forint, a civil szervezeteknek juttatott és már ma is nyilvános támogatás a veszélyes, nem pedig a 3000 milliárd forint orosz hitelből épült, titkos szerződésekkel beágyazott putyini atomerőmű, amit még az unokáink is fizetni fognak, és ami még a dédunokáinkat is kiszolgáltatja majd Oroszországnak. Szégyellje magát Orbán Viktor, aki szerint a gyerekek tanulását segítő civil szervezet jelent veszélyt ma Magyarország függetlenségére, és nem az, ha orosz szerverre továbbítják a magyarok adatait a legújabb nemzeti konzultáció során! Szégyellje magát Orbán Viktor, aki szerint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszélyesebb, mint a Rogán Antalhoz kötődő offshore cégeken keresztül letelepedési kötvényt áruló orosz maffiózó! Szégyellje magát Orbán Viktor, amiért a nem létező ellenségek üldözése mögé bújva most árusítja ki Magyarországot Vlagyimir Putyinnak! Mert ne legyenek kétségeink, pontosan tudjuk, mi történik, és maguk ehhez aktívan asszisztálnak ott a székeikben.
Nem Brüsszeltől kell megvédeni Magyarországot, tisztelt képviselőtársaim, hanem maguktól, Orbán Viktortól és Vlagyimir Putyintól!
(11.50)
De nézzük meg egy percig, hogy milyen tökéletesen hajtja végre Orbán Viktor Vlagyimir Putyin tervét, hogyan hajtja végre idegen érdekek terveit hazánk ellen! Nézzük meg, hogy is csinálta ezt Putyin annak idején, hogyan számolta fel egy, azaz egy év alatt a maradék jogállamiságot is Oroszországban! Nézzük meg, hogy miről is beszélünk akkor, amikor azt mondjuk, hogy Orbán Viktor Vlagyimir Putyin talpát nyalja!
2012-ben, néhány hónappal Putyin újraválasztása előtt már neki is látott a gyülekezési törvény módosításának. Május 10-én és június 8-án már alá is írta azt a törvényt, amely a következőket tartalmazta: 5 ezer rubelről, azaz körülbelül 35 ezer forintról egészen 2 millió forintig növelték a kiszabható bírságát annak, aki szervezőként szabálysértést követ el egy tömegrendezvényen. Nem volt elég többé bejelenteni egy tüntetést, engedélykötelesek lettek a tüntetések, és szűkítették a szóba jöhető közterületeket is. Akit pedig egyszer elítélnek a szabálysértési törvény megsértéséért, többé nem lehet tüntetés szervezője. A törvényt azután szigorította meg egyébként az orosz kormánypárt, hogy 2011 végétől rendszeressé váltak a tömegtüntetések Putyin ellen. Hm, hm, milyen ismerős, tisztelt képviselőtársaim!
Majd másfél hónappal később, június 29-én már a parlament elé került a külföldiügynök-törvény. Tudják, mi volt benne? Nagyon érdekes! Ha egy civil szervezet kap külföldről támogatást, akkor külföldi ügynökként kell magát regisztrálnia, és minden anyagán feltüntetni, hogy idegen érdekeket szolgál. Ha a regisztráció elmarad, jön a büntetés: tevékenység felfüggesztése, számlák befagyasztása akár hat hónapra, pénzbüntetés kétmillió forintig, szervezeteknek akár 3,5 millió forintig, a törvény értelmében minden szervezetnek minden külföldről kapott támogatásról azonnal tájékoztatnia kell a kormányt. A törvény hatálybalépése után a választások tisztaságát monitorozó Golost áprilisban 360 ezer rubelre büntették, mert nem regisztrálta magát külföldi ügynökként. Ez az orosz jogvédő szervezet a korábbi választásokon számos visszaélést tárt már fel. Hát, kíváncsi vagyok, hogy mi mikor fogunk rálépni erre az útra, illetve már ráléptünk - mikor fogjuk ezt elérni?
Aztán július 29-én Putyin aláírta az internettörvényt, erről is hallottunk már. A törvény nyomán a kormány összerakhat egy listát a tiltott weboldalakról, amelyeket aztán orosz internetszolgáltatóknak egyszerűen le kell tiltani az orosz netről. A listára kerüléshez bírósági döntés sem kell, egyszerűen elég, ha a kormányszervezetek így döntenek. Volt már itthon internetadó elleni tüntetés, de tudjuk, hogy Orbán Viktor nem adja fel egykönnyen, amit a fejébe vett.
Aztán július 28-án ugyanebben az évben Putyin már aláírta a rágalmazási törvényt: a nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértő megjegyzéseket ismét az orosz Btk. szankcionálta, akár 14 millió forintra is büntethetővé tették. Külön cikkely rendelkezik arról, hogy ha valaki az igazságszolgáltatás bármely szereplőjét rágalmazza, bíróra vagy ügyészre mond sértőt, szintén kétmillió rubeles pénzbüntetést kaphat.
Aztán november végén jött a hazaárulási törvény, amiben gyakorlatilag már mindenki hazaárulónak számított, aki az orosz kormányt kritizálta. A tiltakozók szerint nyilvánvalóan a törvény arra volt jó, hogy a hazaárulás büntethetőségét a nemzetközi szervezetek ellen is be lehessen vetni.
A törvények hatására beindult a hatósági fellépés is, az elkövetkezendő hónapokban 250 civil szervezet ellen indult nyomozás, a civil szervezetek képviselőit őrizetbe vették - milyen érdekes, hogy pont Gulyás Mártonnal is hasonló dolog történt -, politikai aktivistákat tartóztattak le. Ugye, milyen kísérteties a hasonlóság, tisztelt képviselőtársaim? Talán annyi a különbség, hogy Orbán Viktor egy leheletnyivel lassabban halad, mint Putyin, nem fél év alatt hajtja végre és vezeti be ezeket a törvényeket, hanem mondjuk, egymásfél év alatt, de ne legyenek kétségeink: ha nem figyelünk, nem vigyázunk, nem akadályozzuk meg, pontosan ez fog velünk is történni. Orbán Viktor ugyanis töretlenül halad a putyini úton.
De nemcsak az a baj, hogy Orbán Viktor halad a putyini úton, hanem az, hogy Orbán Viktor ráncigálja Magyarországot is ezen az úton.
Tisztelt Képviselőtársaim! Hadd kérdezzem meg maguktól: önök tényleg erre esküdtek föl? Amikor önök beléptek a Fideszbe és fideszes képviselők lettek, akkor önök ezt látták maguk előtt 5-10-20-27 évvel később? Maguk örülnek, hogy ez történik azzal a szabad Magyarországgal, amiért önök is küzdöttek? Nem Brüsszelt kell megállítani, tisztelt képviselőtársaim, hanem Orbán Viktort kell megállítani. A Magyarország szabadságát, jövőjét diktátorok szabad prédájává tevő Orbán Viktort kell megállítani, mert ez a miniszterelnök egy álomgyilkos. Orbán Viktor egy álomgyilkos, a mi szabadságunk, a jövőnk álomgyilkosa.
De nem fogjuk hagyni, tisztelt képviselőtársaim! Nem fogjuk hagyni ezt a pusztítást, ezt a rombolást, az álmaink teljes elpusztítását! Vissza fogjuk szerezni a szabadságunkat! Le fogjuk váltani Orbán Viktort és az önök diktatúra felé masírozó kormányát! S akkor, 30 év után önök újra meg fogják hallani azt, hogy „Tovariscsi, konyec!” Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok és a függetlenek soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me