SZÁVAY ISTVÁN,

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN,
SZÁVAY ISTVÁN, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Előterjesztők! Mi felelősen szeretnénk ehhez a javaslathoz hozzászólni, és felelősen szeretnénk ezt az ügyet közelíteni. Ezt meglehetősen nehézzé teszi az egyébként, hogy kormánypárti képviselőtársaim háromszor 15 percben képesek voltak ennyit, ilyen hosszan és ilyen folyékonyan hazudni, mint ahogy ezt itt megtették, teszik mindezt közben Istenre való hivatkozással.
De menjünk akkor sorban! Én az MSZP-vel ellentétben nem hangulatot szeretnék kelteni, és nem különböző nemzetközi összehasonlításba beletenni ezt a témát, és nem diktatúráról beszélni. Erről egyébként lehetne, talán érdemes is lenne, de én inkább magával a törvénnyel szeretnék foglalkozni, azzal, ami benne van, azzal, ami nincs benne, és azzal, ami rosszul van benne.
Hadd kezdjem egy kicsit tágabb összefüggésben az egész kérdést! Nagyon sokszor elmondtuk, hogy a Jobbik mindig partner lenne, sőt mi magunk szorgalmaztuk azt, hogy a 2012-ben elfogadott civiltörvénynek kerüljön egy átfogó módosítása a parlament elé, egy olyan átfogó módosítás, amely egyébként előzetesen kellően le van egyeztetve a civil szféra legfontosabb szereplőivel, nemcsak a CÖF-fel meg az önök házi civil szervezeteivel, hanem azokkal, akik valóban civilként fontos munkát végeznek ebben az országban. Ehhez képest most megint csak egy részkérdéssel foglalkozunk. Ez egy fontos kérdés, de ezen kívül azért elég sok minden van, ami a civil szférát érinti. Önök erre nem hajlandóak. Az elmúlt egy-két évben számos alkalommal fúrtunk-faragtunk a civiltörvényen, valamilyen éppen aktuális kormányzati hiszti vagy valamilyen egyéb rejtett szándék kapcsán - vagy annyira nem is rejtett szándék.
Gondoljunk arra, amikor csak azért hozzányúltunk a civiltörvényhez, és csak azért vitatkoztunk róla egy hetet itt a parlamentben, hogy Németh Szilárd el tudja zabrálni a csepeli munkásotthont. Ezért önök megnyitották a civiltörvényt, de azzal a kérdéssel továbbra sem hajlandóak foglalkozni például, hogy a civil szervezeteket micsoda elképesztő, fölösleges adminisztratív és bürokratikus terhek sújtják; nem hajlandóak továbbra sem foglalkozni azzal, hogy a magyar bíróságok a munkájukat úgy végzik, hogy törvényben megszabott határidőket nem hajlandóak betartani; hogy civil szervezetek azért kerülnek hátrányba, azért nem jutnak hozzá a személyi jövedelemadóból felajánlott 1 százalékokhoz, mert a bíróságok törvényes határidőre nem teljesítik az ezzel kapcsolatos kötelezettségeiket és nem adnak ki megfelelő igazolásokat, mint ahogy például nem foglalkoznak önök azzal sem, hogy különböző rossz jogszabályoknak köszönhetően a civil szervezetek egyébként is egy csomó 1 százalékos felajánlástól elesnek - erről is beszéltünk - azért, mert ha valaki egy nappal később fizeti csak be a jövedelemadóját, akár csak egy nap csúszásba kerül, akkor az általa felajánlott 1 százalékok már nem jutnak el a civil szervezetekhez.
Kiszámoltuk egyébként, illetve annak idején egy írásbeli kérdést is beadtam, ezt hadd mondjam el önöknek: 2010-2016 között 265 ezer ilyen adózó volt, aki összesen 1 milliárd 12 millió forintot ajánlott volna fel a civileknek, és 712 milliót az egyházaknak. Az 1,8 milliárd forint, kedves képviselőtársaim, ami a civiltörvényből adódó és a kapcsolódó jogszabályok helytelensége miatt nem jut el a civil szervezetekhez. Ezek azok a kérdések, amelyekről szintén érdemes lenne beszélni.
De foglalkozzunk akkor azzal, hogy mi az, ami most előttünk van, ha önök most egyelőre mással, úgy néz ki, hogy nem is hajlandóak. Volt egy ötpárti megbeszélés, Gulyás képviselő úr, ön hívta össze. Ezen az ötpárti megbeszélésen mi nagyon világos, nagyon egyértelmű, nagyon szakmai álláspontot képviselve elmondtuk, hogy mit tartunk az önök javaslatában rossznak. Ehhez képest körülbelül két pontot változtattak meg rajta egy-egy szó erejéig, szó szerint ugyanazt beadták, majd pedig ön kijött, sajtótájékoztatót tartott, és annyit tudott közölni a mi észrevételeinkről, hogy Soros György berakta a lábát a Jobbikba.
Hagyják abba, nagyon kérem, képviselő úr, önt és Vitányi képviselő urat, aki innen kiment. Hülyének nem lehet nevezni valakit, ha hülye, a parlamentben, de nyilvánosan lehet hazudni. Gyalázat, amit művelnek! Hagyják abba ezt a szemét, alja hazudozást! Amit itt Vitányi képviselő úr az előbb elmondott, amit a Habony-művek leírt neki, merthogy nem ő írta, abban egészen biztos vagyok… - és ne beszéljen ön ellenzékről, ne beszéljenek ellenzéki álláspontról, nincs ellenzéki álláspont. Mi ebben az ügyben más álláspontot képviselünk, mint a baloldali pártok. Tegnap a Jobbik képviselői megszavazták ennek a javaslatnak a tárgysorozatba vételét. De akkor miért hazudoznak? Miért hazudozik itt az államtitkár tegnap napirend előtt, miért hazudozik Vitányi képviselő úr, és miért beszél arról, hogy a Jobbik a Soros-féle civil szervezeteket védi? Nem védjük.
Most akkor el kellene dönteni, hogy az önök számára tényleg fontos ez a törvény, önök azt akarják, hogy ez a törvény minél nagyobb szavazataránnyal legyen elfogadva, vagy az egész törvénynek semmi más lényege nincsen, mert most már az is felmerült bennem, hogy már önök direkt azért csinálnak egy rossz törvényt, ami az ellenzék számára elfogadhatatlan, hogy utána majd arról tudjanak beszélni, hogy az ellenzék Sorosnak a szervezeteit védi.
Nem védjük Soros szervezeteit! Pontosan úgy, ahogy Vitányi képviselő úr mondta, a Jobbiknak ezzel kapcsolatban volt már egy évvel ezelőtt egy hasonló javaslata. Ugyanaz volt a lényege, mint az önöké. Egyetértünk ezzel. Szeretném világosan leszögezni, itt, az ország nyilvánossága számára, a Habony-médiának meg a fideszes médiának is, hogy nem állunk Soros szervezetei mellé. Igenis helyes, jogos, észszerű és indokolható az a szándék, amit önök ezzel kapcsolatban megfogalmaznak: legyen világos és átlátható a civil szféra működése. De az egész civil szféráról beszéljünk, képviselőtársaim, ne csak a külföldi finanszírozásról! Politikát befolyásolni nem csak külföldről lehet, politikát befolyásolni belföldről is lehet.
Sokadszor elmondtam már, elmondtam én is, elmondták mások is, elmondom megint a CÖF példáját. Ha van Magyarországon civil szervezet, amely politikát befolyásol, az éppen a Civil Összefogás Fórum. A mai napig nem tudjuk, hogy honnan voltak százmillióik arra, hogy az országot teleplakátolja hol a Jobbikot, hol a kormánynak éppen más aktuális ellenségeit lejárató plakátokkal. Vannak sejtéseink egyébként, hogy önök hogyan hizlalják ezt a szervezetet minisztériumokon, állami cégeken meg jobb sorsra érdemes, egyébként fontos nemzetpolitikai munkát végző civil szervezeteken keresztül, hogy ezt a gyűlöletkampányt folytatni tudják.
Ja, és mielőtt elkezdenek simicskázni, elmondom még egyszer, világosan és egyértelműen, amit egyébként a CÖF soha nem mondott el, hogy a Jobbik eddig is és ezután is mindenféle kampányköltésével el fog számolni, a most futóval is. A múltban is így volt, és a jövőben is így lesz ez. Ehhez az ügyhöz mi állunk hozzá valóban felelősen, és mi szeretnénk ebben az ügyben teljes átláthatóságot, önök meg nem. Önök meg csak a külföldi finanszírozásról beszélnek, és ezzel kapcsolatban ráadásul csináltak egy rossz törvényt, ami szakmailag egy csomó szempontból kikezdhető, ráadásul életveszélyes precedenseket teremt.
(11.20)
Hitelességi kérdésről beszélnek felénk. Régi bolsevik módszer: amit mi elkövetünk, azzal vádoljuk az ellenfeleinket, ugye? Mi vagyunk az a párt, amelyik Sorosnak az alapítványából nőtt ki? Mi vagyunk az a párt, amelyik önmagában egy külföldi befolyásolási kísérletnek az eredménye? Hát mi vagyunk, akkor mondjuk az ellenzékre azt, hogy ők! Mi vagyunk azok, akik pénzért és hatalomért mindenre képesek vagyunk? Persze, hogy mi vagyunk - akkor mondjuk ezt az ellenzékre! Ez a bolsevik tempó jellemzi önöket most már több hete egyébként.
És ezek után meg feláll Gulyás képviselő úr, és konstruktivitást kér az ellenzéktől, meg arról beszél, hogy a jó szándékú javaslatokkal szemben befogadók lesznek. Legyen akkor úgy, képviselő úr! Tíz-tizenegy módosító javaslatunk lesz ennek a törvénynek a kapcsán, hogy a legnagyobb problémákat és a legfontosabb aktákat ki tudjuk ebből venni. Felesleges hisztériakeltéssel vádolja az ellenzéket a képviselő úr akkor, amikor hisztériakeltést éppen a kormánypártok csinálnak most már hetek óta, vélt és valós kérdések kapcsán. Mi is beterjesztettünk annak idején egy javaslatot, éppen egyébként Bajnai Gordon Haza és Haladás Alapítványa miatt, ugyanis őket Amerikából Hillary Clintonék pénzelték. Teljesen egyértelműen ez egy politikai befolyásolási kísérlet volt.
Még egyszer elmondom sokadszorra, nem tudom többször: egyetértünk azzal, hogy ezek a kérdések legyenek nyilvános adatok, de legyen mindenki másnak a támogatottsága ezzel kapcsolatban nyilvános. Tüntessük fel azt, hogy melyek azok a szervezetek, ezt is fogjuk javasolni, amelyek például pártalapítványtól kapnak támogatást. A CÖF 20 milliót kapott a Fidesz pártalapítványától. Ez nem politikát befolyásoló kísérlet? Mi olyan törvényt akarunk meghozni, és azt szeretnénk, hogy ez a törvény majd kiállja az idő próbáját, ami adott esetben a mi kezünket is kötni fogja majd a későbbiekben, és mindenki számára legyen világos, hogy aki politikai kérdésekben megnyilvánul Magyarországon civil álarc mögé bújva, azt milyen érdekek mentén teszi, külföldi érdekek vagy belpolitikai érdekek mentén, azért teszi, mert közpénzből kitartott, vagy azért, mert valamilyen ellenséges befolyásolási kísérlet van emögött.
Akkor nézzük, hogy milyen problémák vannak a törvényben! A legnagyobb probléma az, képviselőtársaim, hogy önök mindenkit egy kalap alá vesznek. Önök annak érdekében, hogy a belpolitikai céljaik mentén ezt az ügyet fel tudják használni, és hogy minél jobban érthető legyen egyébként a szavazóik számára, ezt az egész ügyet egy elképesztő alja, primitív kommunikációs szintre vitték le, és semmi másról nem beszélnek, mint hogy önmagában az a probléma, ha egy szervezetet külföldről finanszíroznak; miközben mentesítenek alóla olyan szervezeteket, amelyeket nem kellene, és nem mentesítenek olyanokat, amelyeket viszont kellene.
Mi az indoka annak, hogy a sport- és a vallási tevékenységet folytató szervezetek mentesüljenek? A sportszervezetek esetében a legkönnyebben kijátszható a törvény. Mi van a vallási szervezetekkel? Mi van akkor, amikor mondjuk, például - és most nem akarom átvenni az önök retorikáját, de hadd hívjam fel a figyelmet erre - valamilyen muszlim vallási szervezeten keresztül folytat majd valaki bevándorláspárti propagandát Magyarországon keresztül? Erre gondoltak? Ezt nem lehet megcsinálni? Mi van a segélyszervezetekkel? Oké, a segélyszervezetekkel bánjunk egy kicsit óvatosan. Ezt nem fejtette ki képviselőtársam, mert gondolom, a kormánypárton belüli vita mögött ez állhat, hogy bizony ezek a Soros által támogatott migránsszervezetek egy része is segélyszervezetként vagy karitatív szervezetként működik. Azt javasoljuk, és annak a megfontolását kérjük önöktől, hogy vegyük ki belőle azokat a szervezeteket, amelyek tevékenységüket kifejezetten magyar, illetve európai uniós állampolgárok, valamint határon túli magyarok érdekében fejtik ki. Ezzel szerintem ezt a kérdést fel lehetne oldani.
Vagy ott van a Tempus Közalapítvány ügye, amelyen keresztül olyan kifizetések érkeznek Brüsszelből, amelyek nem a magyar államon keresztül jönnek. Idetartozik például az Erasmus Plus vagy egyéni pályázatok, jellemzően ösztöndíjak, illetve civil szervezetek, egyetemek, iskolák számára juttatott támogatások. Az önök értelmezésében ez is bekerülne ebbe a törvénybe.
Vagy ott vannak az állatvédő szervezetek, kutyamenhelyek és egyebek. Kaptunk ilyen megkereséseket ezzel kapcsolatban, hiszen rájuk is vonatkozna bizony ez a javaslat. Sok közük nincs a politikához, ugyanakkor nagyon sokan közülük szintén külföldről kapnak jelentős támogatásokat. Most már nem említem a Máltai Szeretetszolgálatot vagy az Ökumenikus Segélyszervezetet, amelynek egyébként éppen Lévai Anikó, a miniszterelnök úr felesége az egyik jószolgálati nagykövete.
De a legnagyobb felelőtlenség ebben az egész kérdésben, és örülök, hogy legalább odáig sikerült eljutni, Gulyás képviselő úr, ha az elmúlt két hétben erről még nem voltak hajlandók beszélni, hogy a nemzetiségi szervezetek kivételét ebből a törvényből meg fogják fontolni. Ez egy életveszélyes és felelőtlen precedens, nem feltétlenül csak azért, mert a nemzetiségi szervezeteket jogtalanul bélyegzi meg. Oké, hogy a törvény nem ügynökszervezetekről beszél, de az önök kommunikációja már arról szól, hogy itt mindenki ügynök, akit külföldről finanszíroznak. (Zaj. - Közbeszólás a Jobbik soraiból: Így van!) Dehogynem! Erre a szintre vitték le ennek az ügynek a kommunikációját, képviselőtársaim, csak hogy minél jobban riogatni tudjanak, meg saját magukat tudják erősnek mutatni. A nemzetiségi szervezetek megbélyegzésén túl ez egy életveszélyes precedens a külföldi országok, a környező országok számára. Ezt maga Lázár miniszter úr egyébként Balogh Gábor, az Alfahír újságírójának a kérdésére el is ismerte a két héttel ezelőtti kormányinfón, ahol azt mondta, hogy igen, ez reális veszély, felelősen kell ehhez a kérdéshez hozzányúlni. Ezt a felelősséget én nem látom ebben a javaslatban egyelőre.
Ha már Hollik képviselő úr Victor Pontára hivatkozott, Victor Ponta mondott mást is, képviselő úr. Például azt, hogy milyen jó az önök CEU-törvénye, és azt meg kellene csinálni Romániában is, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy megpróbálják ellehetetleníteni az ottani magyar egyetemeket. És ne jöjjenek most ezzel a bullshit dumával, hogy más a jogi helyzet! Önöket sem a jogi helyzet érdekelte a CEU kapcsán. És ha a románok a határon túli magyar egyetemeket akarják csesztetni, akkor őket sem a jogi helyzet fogja érdekelni, higgyék el, hogy most ki hogy van bejegyezve meg nincsen. Victor Ponta ezt is mondta egyébként, ha már rá hivatkoznak, akkor érdemes ezt is megfontolni.
A nemzetiségi szervezeteket, teljesen egyértelmű, hogy ebből a körből ki kell venni valamilyen megfogalmazás alapján. Erre mi majd fogunk adni egy javaslatot, de természetesen mást is elfogadunk. Ez azért nagyon veszélyes, hadd mondjam el még egyszer, és azért nagyon veszélyes ez az 1.0-s primitív kommunikáció, amit ezzel kapcsolatban folytatnak, hogy az a baj egy szervezettel, hogy politikát befolyásol külföldi érdekek alapján. A határon túli magyar civil szervezetek döntő többsége politikát befolyásol, és ehhez külföldről kap támogatást. Olyan civil szervezetekről beszélünk, jogvédőkről vagy a Székely Nemzeti Tanácsról vagy másokról, akik annyira befolyásolják a politikát, hogy a környező országok alkotmányát, alaptörvényét, sarkalatos törvényeit akarják megváltoztatni az ott élő magyar közösség jogainak biztosítása, autonómiája, nyelvhasználata, oktatási jogainak az érdekében. Igen, ez kőkemény politikai befolyásolás, egy legitim szempontú politikai befolyásolás, szerintünk - de Bukarestből, Pozsonyból, Kijevből, higgyék el, hogy ez az egész kérdés teljesen máshogy néz ki! És ha önök ebben az ügyben csak úgy kommunikálnak, ahogy, akkor ez igenis veszélyes precedenst jelent.
A másik kérdés, amiről még nem beszéltünk, illetve felvetettük, de önök még soha nem válaszoltak rá, hogy mi a garancia arra, hogy ez a javaslat egyébként önmagában nem csak az első lépés. Mi a garancia arra, hogy később nem fognak majd születni különböző diszkriminatív törvények, amelyek hátrányos helyzetbe hoznak jogtalanul olyanokat is, akiket nem kellene, vagy akiknek nem kellene, hogy az önök indoklásába beletartozzanak, karitatívok, állatvédők, civilek vagy nemzetiségi civil szervezetek és egyebek? Nagyon szeretném, ha itt nagyon világosan elhangozna a kormány részéről egy magyarázat és vállalás azzal kapcsolatban, hogy nem az a cél, hogy a későbbiekben a törvény hatálya alá eső mindennemű szervezetet kizárjanak különböző pályázati forrásokból, a Nemzeti Együttműködési Alapból vagy a közmédiába való delegálásokból vagy egyebekből.
Ehhez a törvényhez, még egyszer mondom, mi felelősen szeretnénk hozzáállni. Ezzel kapcsolatban meg fogjuk tenni a módosító javaslatainkat. Önök meg eldönthetik, hogy tényleg a problémával akarnak foglalkozni, tényleg konstruktivitást várnak el az ellenzéktől, és ehhez konstruktív kormánypártisággal fognak-e viszonyulni, tényleg a megoldásban és az átláthatóságban érdekeltek-e (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), vagy csak a politikai hisztériakeltésben érdekeltek (Az elnök ismét csenget.), és ezért züllesztik ennek a fontos ügynek a kommunikációját egyébként egy ilyen szintre. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me