TELEKI LÁSZLÓ

Full text search

TELEKI LÁSZLÓ
TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Megszoktuk már, hogy a Fidesz-kormány és a Fidesz nem készít semmilyen hatástanulmányt akkor, amikor egy ilyen törvényt idehoz a Ház elé. Azért kellene a hatástanulmány ebben az esetben is, mert láthatjuk azt, hogy azok a pénzek, amelyek ki lesznek vonva a civilektől, valahonnan hiányozni fognak. Hiányozni fognak például az oktatásból, az egészségügyből, a civil közösség építéséből, a demokrácia építéséből és nem utolsósorban a korrupcióellenes harcból.
Önök bizonyára ebben érdekeltek, főleg az utolsóban, hogy ne történjen semmi előrelépés, mert akkor nem fog senki lebukni az önök köreiből, akik korrupciót követnek el. Egyébként azok a civilek, akik ezzel foglalkoznak, rá tudnának mutatni, hogy milyen pénzügyi visszaélések történtek. De én nem ezzel szeretnék foglalkozni, nem az én területem, de mindenképpen szerettem volna elmondani, hogy önök újra egy olyan törvényt hoztak ide, aminek semmilyen hatástanulmánya nincsen.
Viszont arról szeretnék mindenképpen beszélni, hogy a civil szektor ellehetetlenítése, amit önök most elkezdtek, odavezet, hogy nem lesz olyan civil szektor, olyan civil kurázsi, ami valamilyen szinten helyi településeken vagy éppen itt, a fővárosban tudna segíteni azokon, akikért létrejött az alapító okiratában, alapszabályában. Ezért tehát önök nem a civilek segítését akarják, hanem teljes mértékben az ellehetetlenítését. És a civilek nevében, én 20 évig voltam civil szervezet vezetője, kikérem magamnak, hogy azokat a forrásokat, amelyek egyébként jó célra ki lehet hozni és jó célra el lehet költeni, önök meg akarják vonni.
Amikor hatástanulmányról beszélek, akkor nincs mellette az az összeg, hogy ha ennyi pénzt kivonnak a civil szektorból, milyen költségvetési soron szerepel a 2018-as költségvetésben. Pótolni fogják-e a civileknek azokat a forrásokat, amelyek hiányozni fognak ezekből az ügyekből, amiket felsoroltam? Tehát azt látom a 2018-as költségvetési víziómban, hogy önök nem fogják megteremteni annak hiányát, amit ezzel a törvénnyel okoznak. És a legnagyobb probléma, hogy az ügyek, amik ott vannak az önkormányzatok környékén és az állami intézmények környékén, ami azt jelenti, hogy civilek átvállalnak különböző feladatokat az önkormányzatoktól, az államtól, önök ezt nem látják be, hogy nem tudja más ellátni, és nem is akarják ezt belátni.
Ezért tehát bűnt követnek el azokkal szemben, akik sérülni fognak a következő időszakban, mert nem lesz forrás arra, hogy a tanodákat működtessék, hogy a hátrányos helyzetűeknek, és nem csak romáknak, ösztöndíjakat biztosítsanak, és nem lesz arra sem forrás egyébként, hogy olyan helyzetbe hozzák a roma közösséget ebben az esetben, hogy a fejlődésüket tudják szorgalmazni azokkal a forrásokkal, amiket onnan kapnak. Tehát magát a fejlődést veszik el a civil kurázsitól, azaz a társadalomtól.
A harmadik dolog: Soros Györgyről többször volt szó. Azért nekem mindenképpen meg kell említenem, ahogy Fodor Gábor mondta, hálásak lehetünk néhány dologban mindenképpen Soros Györgynek, mert akár a mi kormányunk ideje alatt, akár az önök kormányának ideje alatt, ebben a hét évben nagyon sok olyan forrást tett bele a romaügybe, ami látható. Mondok három dolgot. Egyetlenegy kormány sem tudta kezelni a romatelepek felszámolását. Soros György a „Roma évtized” programon keresztül megfogalmazta, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozni kell, és ő maga a saját maga forrásából tett ehhez pénzt, hogy a romatelepek megszűnjenek, kezelésre kerüljenek Magyarországon.
Ezt követően volt Soros Györgynek az az elvárása, hogy minden kormány a költségvetésből is tegyen hozzá valamennyi összeget, hogy ezeket a cigánytelepeket - mintegy 600-650 cigánytelep van Magyarországon, és mintegy 120 ezer cigány ember él itt - megszüntesse, ezeket meg tudják szüntetni. És ha ehhez, ő azt mondta, a kormány tesz hozzá, akkor én is teszek hozzá. Ezt a pénzt is elveszik most önök, hogy azokat, akik ilyen mélyszegénységben élnek minden reggel, mindennap, hogy újra ott maradjanak, és terjedjen a szegénység, a kilátástalanság és a nyomor azokon a cigánytelepeken, amiket ő eddig támogatott.
Továbbmennék: amikor azt mondom, hogy roma értelmiség, nem lehet azt mondani, hogy az önök kormánya valamit is tett volna annak érdekében, hogy olyan ösztöndíjrendszert dolgozzon ki, amellyel a roma értelmiség meg tud jelenni Magyarországon. Sőt, igaza van Kunhalmi Ágnes képviselőtársamnak, a Magyarországi Cigányokért Közalapítványt megszüntette. Megszüntette azt a közalapítványt, amely átláthatóvá tette, hogy hány roma kap ösztöndíjat ma Magyarországon; 2011-ben önök megszüntették. Milyen felelősséggel bírnak önök, ha azt az alapítványt, amelyben adófizetők forrását lehetett látni, és Soros György forrását is lehetett látni a közalapítvány rendszerében, egy tollvonással megszüntették?
(Ikotity István elfoglalja helyét
a jegyzői székben.)
És nem lehet látni ma, hogy az a forrás, ami a roma tanulók ösztöndíjára fordítódik, hány tanulót tud eljuttatni, mondjuk, az érettségi rendszerbe vagy éppen a felsőoktatási rendszerbe, mert láthatatlanná tették. Tehát van felelősségük abban, hogy a magyarországi roma értelmiség nem tud kifejlődni. Nem tud oda eljutni, hogy láthatóvá váljon egy olyan százaléka a cigányságnak, ami képes arra, hogy közintézményekben, állami intézményekben, önkormányzati intézményekben ott legyen, és ne csak takarítóként a közfoglalkoztatási rendszerben, hanem előadóként vagy éppen osztályvezetőként, főosztályvezetőként, helyettesként ott tudjanak lenni. Önök ezt akadályozzák meg.
Tehát ellopják a magyarországi cigányság jövőjét azzal, hogy a nemzetiségi szervezeteknek nem adnak olyan lehetőséget, hogy kivételes eljárásrendben legyenek ebben a törvényben. De nem kellene, mert egyetlenegy civilt sem kellene olyan helyzetbe hozni, hogy ezeket a forrásokat ne tudják lehívni.
És még két-három dolgot mindenképpen szeretnék elmondani. Például az ösztöndíjakról is szó volt. Mondjuk ki őszintén, hogy akkor volt látható, hogy Magyarországon elindult valami a romák oktatásában, amikor Soros György ösztöndíjat alapított. Addig egyetlenegy kormány nem gondolt rá a rendszerváltás után, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzanak. Soros Györgynek jutott eszébe, hogy igen, van itt egy olyan roma populáció, amelyik 700-800 ezer főből áll, és nincs értelmiségi rétege, nincs az oktatásban jelen, főleg a felsőoktatásban, a középiskolai oktatásban, és alapítunk egy olyan ösztöndíjat, amivel mindenképpen meg fog jelenni egy olyan szinten, amely szint elengedhetetlen a fejlődés érdekében.
Önök az út szélén hagyják a magyarországi cigányság fejlődését. Nem lehet! Nem lehet ezt megtenni, mert önök fognak mutogatni és sokan mások fognak mutogatni, hogy a cigányok itt vannak még mindig, 300-400-500-600 éve, ahol voltak. Azért leszünk ott és azért lesznek ott, mert önök a fejlődés gátjai.
A következő, ami nagyon fontos jelenség, hogy a függetlenség felszámolása, a civil szervezetek függetlenségének felszámolása elsősorban azért veszélyes, mert a felsorolt problémák kezelését nem lesz, aki elvégezze; mint ahogy mondtam, sem az önkormányzati ellátórendszerek nem tudják, sem pedig az állami rendszerek nem tudják ellátni. Ezért tehát a szabad függetlenséget, a demokratikus függetlenséget önöknek biztosítani kellene a civilek érdekében, hogy a feladataikat el tudják végezni, mert azok a feladatok, amiket ők végeznek, segítik a társadalom minden egyes szegmensét.
(14.10)
Hogy fognak majd elszámolni azokkal a karitatív szervezetekkel, amelyek rengeteg dolgot tettek Magyarországon, és különböző segélyszervezetekként működtek vagy működnek ma? Hogy fognak szembenézni majd önök azokkal a karitatív szervezetekkel, hogy bocsánat, te 7 millió forint fölött vagy már, és innentől kezdve tőlünk nem kapsz egyetlenegy forintot sem? Pedig a 7 millió forint egy-egy olyan szervezetnek, amely országos karitatív tevékenységet folytat, nem egy akkora összeg, hogy nem fogja hamar elérni. Akkor hogy leszünk majd? Ott maradnak akkor éhesen, mindennap nyomorban élve azok az emberek, akik nem tudják megkapni ezt az ellátást? Én azt gondolom, hogy ezt nem lehet megtenni, ezért felelőtlen az a törvény, ami előttünk van.
S ahogy az Igazságügyi bizottság ülésén is mondtam, most itt is kihangsúlyozom, mondani szeretném és mondom is: vonják vissza ezt a törvényt, vonják vissza annak érdekében, hogy a fejlődés gátja ne önök legyenek. Ha nem vonják vissza, akkor a civil szektorban egy olyan törést fognak elérni, amellyel kivonják azokat a forrásokat, amelyeket eddig hasznosítani tudtak a köz érdekében, a közjó érdekében, ha úgy jobb. Önök a közjó érdekét nem szeretnék, hanem azt szeretnék, hogy mindenki a kormánytól függjön; a civilek, a társadalom különböző szegmensei és maga a magánszemély is a kormánytól függjön, mert most már a nagymama se mer kimenni tüntetni, ha nem ért egyet a Fidesszel, mert azt mondja, hogy az unokám veszélyben van, hogy az óvodából kiteszik. S higgyék el, hogy ezt nemegyszer hallottuk mi ellenzéki padsorokból biztos, de lehet, hogy önök is hallották. Tehát ezért ne számolják fel azt a demokráciát, amit az elmúlt időszakban, 27 év alatt, ha közösen, de megtettünk, ha nehéz lépétekkel, akkor is, mert ezzel mindenképpen a civil demokrácia felszámolása elindult.
Tehát, amikor azt mondom, hogy vonják vissza, akkor nemcsak a magam nevében és nemcsak a Magyar Szocialista Párt nevében, hanem nagyon sok civil szervezet nevében mondom ezt, ha kell, akkor írásban is be tudom nyújtani, mert rengetegen e-mailt írtak, hogy tiltakozzunk, és szólítsuk fel az előterjesztőket, szólítsuk fel a kormányt, hogy nem teheti meg azt, hogy ma egy ilyen törvényt tárgyal, ha pedig tárgyal, akkor vegye le a napirendről, mert nem lehet megtörni azt a demokráciafejlődést, amelyet eddig elértünk.
Ha továbbra is önök azt mondják, hogy ez a törvény fenntartható, akkor úgy mennek szembe a civilekkel, úgy mennek szembe a társadalommal, hogy soha nem fog egy olyan fejlődés útjára lépni a magyar társadalmi demokrácia, amelyet nagyon sokan szeretnénk, ahogy most szeretnénk. Ezért tehát újra utolsó gondolatomban, utolsó mondatomban azt kérem a kormánypártiaktól, az előterjesztőktől, vonják vissza ezt a törvényt. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és a függetlenek soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me