DR. GYÜRE CSABA,

Full text search

DR. GYÜRE CSABA,
DR. GYÜRE CSABA, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy olyan javaslat van előttünk, amely, azt gondolom, nem a legfontosabb, de azért bizonyos szempontból valóban nagyon fontos.
A Vietnammal kötendő szerződések országgyűlési jóváhagyása most napirenden van, hiszen két héttel ezelőtt tárgyalta éppen az Országgyűlés az átszállítással kapcsolatos törvényjavaslatot, illetve a kiadatással kapcsolatos törvényjavaslatot, és már abban is elmondtuk a véleményünket. Elmondtuk ezek során, hogy milyen fontosak a vietnami és a magyar kapcsolatok, hiszen Vietnam egy feltörekvő ország, egy rendkívüli módon, nagyon dinamikusan fejlődő ország. Ha csak arról beszélünk, hogy a lakosságszáma hogyan alakult, 1960-ban még csak 35 millió lakosa volt, ’90-ben már megduplázta a lakosságszámát, 2016-ra pedig 95 millió lakosa lett. Tehát 1960 óta, 50-55 év alatt háromszorosára nőtt Vietnam lakossága, és komoly lakossággal rendelkező országgá vált.
De ugyanilyen fontos kérdés a GDP alakulása is. Éppen nemrégen volt erről értekezés itt a parlamentben, hogy mennyire fontos lenne, hogy Magyarország GDP-növekedése éves szinten 4 százalék fölé kerüljön, és hogy nem az a lényeg, hogy mondjuk, ebben az évben 4 százalék legyen, hanem éppen az, hogy tartósan 4 százalék fölött lehessen tartani, ami azt jelenti, hogy akár 5-6-8 éven keresztül is ily módon, ilyen dinamikusan nőjön a magyar gazdaság.
Hogy miért mondom ezt el? Azért, mert akkor mintát vehetnénk ilyen tekintetben Vietnamról, bár meg kell jegyezni, hogy a vietnami gazdaság nagyon mélyről indult, alacsony GDP-ről. De ha megnézzük a GDP fejlődését, akkor azt látjuk, hogy 1990-től 8 éven keresztül évi 8 százalék volt a GDP-növekedés ebben az országban, 2000 után pedig folyamatosan 7 százalékos GDP-növekedésről beszélhetünk. Ez azt jelenti, hogy több mint egy évtizedig, másfél évtizedig megvalósult a 7-8 százalékos évi GDP-növekedés, ami azzal járt, hogy a térség egyik legdinamikusabban fejlődő országává vált, és a kistigrisek között kezdték el emlegetni.
Ha politikai berendezkedését nézzük meg Vietnamnak, akkor azt látjuk, hogy elég érdekes ez az ország, hiszen leginkább Kínára hasonlít, hiszen, mint ahogy benne van a címben is, Vietnami Szocialista Köztársaságról van szó. Tehát egy olyan szocialista országról, amely megőrizte az egypártrendszerű berendezkedését. Azonban ugyanúgy, mint Kína, nyitott a gazdaság területén, illetve nyilván a kormány és a vietnami kommunista párt is olyan viszonyt folytat egymással, hogy általában az egypártrendszer nagyon erősen hat a kormány tevékenységére, és nagyon komolyak a személyi átfedések is a kormány és a párt vezetése között.
Mindezek ellenére ebben a rendszerben tudott elérni Vietnam egy nagyon komoly gazdasági fejlődést. Tehát, mint mondtam, 8 százalék, illetve 7 százalék volt másfél évtizeden keresztül, ami bizony nagyon komoly. Amikor erről beszélünk, akkor látni kell, hogy az ilyen országgal, ilyen dinamikusan fejlődő országgal a gazdasági kapcsolatot és a mindenfajta formában létrejövő kapcsolatot támogatni kell. Ezért is támogatta a Jobbik Magyarországért Mozgalom az átszállítással, illetve a kiadatással kapcsolatos, ugyanígy támogatja a bűnügyi jogsegéllyel kapcsolatos kölcsönös megállapodás aláírásának szentesítését is. Tehát azt a törvényjavaslatot, ami most előttünk fekszik.
Nem akarom végigelemezni, hogy mi szerepel ebben a törvényjavaslatban, de azért egy-két gondolatot elmondanék erről. Mit is jelent ez a jogsegélynyújtás, miben nyújtunk mi jogsegélyt egymásnak? Iratok kézbesítése, tanúk, áldozatok, szakértők idézése, bizonyítékok, nyilatkozatok beszerzése, büntetőeljárás felajánlása, lefoglalással, elkobzással kapcsolatos információk, dokumentumok megküldése. Tehát nagyon sokrétű, ami a bűnügyi jogsegélyben szerepel.
Ki fog ebben közreműködni? Nyilván Magyarországon az ilyen jogsegéllyel, kiadatással, átszállítással kapcsolatos ügyekben általában az igazságügyért felelős miniszter, illetve ebben az esetben a legfőbb ügyész is szerepel. Vietnamban pedig a Vietnami Népi Legfőbb Ügyészség lesz a partner. Amit talán, ha már itt tartunk, és erről beszéltem, akkor annyi problémát vetnék fel ezzel kapcsolatban, hogy saját ügyvédi tapasztalataimból tudom, hogy amikor külföldi állammal a bűnügyi jogsegélyszerződések alapján kellett együttműködésre lépni, és akár iratokat beszerezni, akár idézést kézbesíteni, az bizony nagyon-nagyon nehézkesen és nagyon lassan ment. Ilyenkor nagyon gyakran fél évre, egy évre kellett a bíróságnak határidőbe tenni az ügyeket, és addig az egész ügy állt.
Nagyon bízom abban, hogy a mai rendszerben, és az előző napirendre kicsit rácsatlakozva, az elektronikus eljárással kapcsolatos gyorsításokat is kihasználva ezek a jogsegélyegyezmények a jövőben már sokkal gördülékenyebben, sokkal rövidebb időt igénybe véve fognak működni. Akkor, azt gondolom, mindenkinek előnyére fog válni az, amikor ezeket az egyezményeket megkötjük, és ezeket a parlament által elfogadjuk. Mindazonáltal a Jobbik-frakció támogatja ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Bana Tibor tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me