DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: A Magyarország és a Vietnami Szocialista Köztársaság között az 1986. évi 8. törvényerejű rendelettel kihirdetett polgári, családjogi és a bűnügyi jogsegély tárgyában Hanoiban, 1985. január 18-án aláírt szerződés szabályozza a bűnügyi jogsegélyre, kiadatásra és az elítélt személyek átszállítására vonatkozó eljárást.
A vietnami igazságügyi minisztérium az országukban lezajlott jogszabályi változások miatt 2013-ban javasolta a polgári és bűnügyi jogsegélyforgalmat szabályozó új megállapodás létrehozását. A vietnami fél kezdeményezte így a polgári jogsegélyről, a bűnügyi jogsegélyről, a kiadatásról, illetve az elítélt személyek átszállításáról szóló külön-külön egyezmények megkötését, miután ez lehetővé tenné a jogsegély egyes formáinak részletesebb és megfelelőbb szabályozását.
A kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló egyezmény szövegét a két ország szakértői a vietnami szakértői delegáció budapesti látogatása során 2015. január 26-28. között megrendezett tárgyalásokon hozták létre. A szövegtervezetet mindkét fél ellátta kézjegyével, vagyis parafálta 2015. január 28-án.
A Magyarország és a Vietnami Szocialista Köztársaság között a bűnügyi jogsegélyről szóló egyezmény szövegének végleges megállapítására a Magyar Közlöny 2015. évi 54. számában 1244/2015. (IV. 20.) kormányhatározat adott felhatalmazást.
A bűnügyi jogsegélyről szóló egyezmény aláírására 2016. március 16-án került sor Hanoiban. Az egyezmény célja Magyarország és a Vietnami Szocialista Köztársaság között a büntetőügyekben folytatott jogsegélyforgalom szabályozása, amely egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi majd a két ország között a bűnügyi eljárási jogsegélyek teljesítését, és elősegíti a nemzetközi bűnözés elleni hatékonyabb fellépést.
Az egyezmény meghatározza a jogsegélykérelmek tartalmi és formai követelményeit, felsorolja a kérelem megtagadásának okait, rögzíti a központi hatóságokat. Az egyezmény tartalmazza az egyes jogsegélyformákra vonatkozó speciális szabályokat, az adatvédelmi rendelkezéseket, a költségviselés, a képviselet és a vitarendezés szabályait, és rendelkezik a más nemzetközi szerződéshez való viszonyokról is.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A KDNP frakciója támogatja a törvényjavaslatot, kérem, támogassák önök is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me