CSENGER-ZALÁN ZSOLT

Full text search

CSENGER-ZALÁN ZSOLT
CSENGER-ZALÁN ZSOLT, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Ez az előttünk fekvő törvényjavaslat is általában a külügyi vagy külüggyel kapcsolatos megállapodások kihirdetéséről szóló törvények sorába tartozik, és ennek megfelelően inkább csak formai ilyenkor a vita, úgyhogy ennek megfelelően én is rövid leszek. A Magyarország, illetve Japán közötti, munkavállalásra is jogosító, illetve különleges munkavállalásra is jogosító, úgynevezett work and holiday visa kölcsönös kibocsátásával foglalkozik ez a megállapodás. A nemzetközi szerződésekről szóló törvény 10. § (1) bekezdése b) pontjának megfelelően a törvényjavaslat rendelkezik a megállapodás kihirdetéséről, és tartalmazza a megállapodás angol, illetve magyar nyelvű hiteles szövegét.
Itt azért érdemes elmondani, és miután egy különleges vízumról van szó és a magyar joggyakorlatban egy viszonylag új lehetőségről, amelyre érdemes - ha már itt egy ilyen vita van - a magyar fiataloknak a figyelmét is felhívni, hogy néhány olyan országgal sikerült Magyarországnak megkötnie ezt a megállapodást, amelyek nemcsak földrajzilag állnak távol Magyarországtól, nemcsak messze fekszenek geográfiailag, hanem bizony nem olcsó ott az élet, nem olcsó az a lehetőség, hogy ott akár egy hosszabb időt eltöltve megismerjék az ottani embereket, az ottani kultúrákat, általában az ottani gazdaságot megismerhessék a fiatalok. Még a nagyon jól szituáltaknak is egy évet eltölteni éppen Japánban, Ausztráliában vagy Új-Zélandon, illetve - akkor legyen teljes a kör, ahol már most érvényes ilyen megállapodás van - Dél-Koreában vagy Tajvanon, bizony nem nagyon lehetséges, és éppen ennek az elősegítésére létezik ez a bizonyos working holiday scheme tervezet, megállapodás, keretmegállapodás, amely lehetővé teszi azt, hogy a turizmust ott, helyben végzett munkából is finanszírozhassák az ebben részt vevők, akik ilyen vízumot kérnek. Feltétel az, hogy 18 és 30 év közöttinek kell lennie az illetőnek, és életében csak egyszer kérhet egy országban ilyen vízumot, tehát semmiféleképpen nem alkalmas ez arra, hogy folyamatos munkavégzést végezzen valaki, tehát nem váltja ki a munkavállalási, professzionális munkára vonatkozó engedélyt, illetve vízumot. Ezt támasztja alá az is, hogy egy munkáltatónál összesen csak három hónapot lehet dolgozni, tehát értelemszerűen nem lehet folyamatosan munkát végezni. Én mégis úgy gondolom, hogy ez egy olyan új lehetőség a magyar fiatalok előtt, és értelemszerűen a japán fiatalok előtt is, amely egyfajta világlátásra, egyfajta módon - mint régen a céhlegények - bejárni egy új kultúrát, egy távoli országot, lehetőségük legyen arra, hogy egy kicsit megismerjék a minket körülvevő világot. Elnézést, hogy ezt mind hozzátettem, de azt gondolom, hogy ritkán van alkalom arra, hogy egy külügyi törvényjavaslat kapcsán egy ilyen lehetőségre felhívjuk a fiatalok figyelmét.
A Fidesz a maga részéről természetesen támogatja a törvényjavaslat elfogadását, és erre kérem képviselőtársaimat is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me