DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Nem csak azért, mert már belejöttem a vitába, de tényleg egy nagyon fontos nemzetközi szerződés, és azt kell mondjam, hogy ritka. Tehát nem egy rutinszerű dolog, amit Csenger-Zalán Zsolt képviselőtársam nagyon reális megközelítésben elénk terjesztett, ugyanis van ennek több oldala. Egyrészt, hogy a magyar fiatalok… - mert kik fognak utazni ebben?
Én nem gondolom, hogy túl sok japán fiatal jön majd a Balaton mellé pincérkedni, hogy munkát vállaljon, de ne zárjuk ki. Balatonon nyáron pincérhiány van, tehát ha ennek híre megy Japánban (Derültség.) - ebben szerintem a HIPA tudna segíteni -, akkor lehet, hogy ilyen turisztikai cél mellé egy kis keresetkiegészítésben enyhülhet a Balaton mellett a pincérhiány.
A másik fele, hogy valóban arrafelé nagyon sokba kerül az élet, tehát egy ilyen nemzetközi szerződés segíthet a magyar fiataloknak, hogy akár hetekig-hónapokig ott behatóbban tanulmányozzák a japán kultúrát, és ez mind a két országnak jó. Nemcsak nekünk jó, hanem Japánnak is jó, mert valószínűleg ott azért erőteljesebb a szezonális munkaerőhiány, másrészt azért a társadalmi kultúrában, munkakultúrában olyan értékekkel bírnak, amit csak könyvekből megismerni valószínűleg nem lehet.
Ugyanakkor Mesterházy Attila képviselőtársammal azért vitatkoznék. Nem azért, mert itt ül mellettem, és máskor nem tudnék vele vitatkozni, nem találkoznánk, hanem azért, mert most ez a napirend. Egy ilyen nemzetközi szerződésben a jogkövető magatartás eleve kikötése, úgy gondolom, hogy nagyon is helyénvaló. Én bízom abban, hogy ha valaki élni kíván ezzel a lehetőséggel, akkor legalább a saját anyanyelvén elolvassa ezt a nemzetközi megállapodást, és akkor szembetűnik neki, hogy figyelj, drága honpolgár, azért ennek az előfeltétele az, hogy ott valószínűleg másmilyen jogszabályok vannak, mint itt, és akár ismered, akár nem, az rád nézve kötelező érvényű. Tehát egy olyan figyelemfelhívás, ami szerintem mint egy óvó rendszabály, segíti a két ország állampolgárait abban, hogy más környezetbe kerül, nemcsak kulturálisan, hanem a jogszabályok tekintetében is, és készüljön fel ez irányban is. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me