HORNUNG ÁGNES ANNA

Full text search

HORNUNG ÁGNES ANNA
HORNUNG ÁGNES ANNA nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselők! A pénzügyi és gazdasági válságot követő konszolidáció után világszerte ismét felerősödtek a törekvések a bűncselekményekből származó jövedelem- és vagyonszerzés visszaszorítása érdekében. Ebben kiemelt szerepet kap az illegális eredetű jövedelmek tisztára mosását nehezítő intézkedések hatékonyabbá tétele.
Ezen túlmenően a nemzetközi terrorizmus, elsősorban az Iszlám Állam tevékenységének intenzívebbé válása nyomán még szigorúbban kell korlátozni a terrorista szervezetek finanszírozási lehetőségeit. Ezért a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni hazai szabályrendszer megerősítése, valamint a nemzetközi előírásokkal való teljes összhang megteremtése érdekében a kormány két törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűléshez. Az új, pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényjavaslat megalkotására több kiemelten fontos cél érdekében került sor.
Az első és legfontosabb, hogy a törvényjavaslattal Magyarország európai uniós jogharmonizációs és nemzetközi kötelezettségeinek tesz eleget. Biztosítja az Európai Unió új, pénzmosás elleni irányelvének a hazai jogba történő átültetését, egyszersmind végrehajtja az Európai Tanács illetékes pénzmosás elleni bizottsága, a Moneyval által korábban elfogadott, az ország pénzmosás elleni rendszere megerősítését szolgáló ajánlásokat. Másrészt az eddig szerzett hazai gyakorlati tapasztalatok is beépültek a szabályozás korszerűsítését szolgáló törvényjavaslatba.
A törvényjavaslat szerint a szolgáltatók és hatóságok kötelezettségei a jelenleg hatályos pénzmosás elleni törvényben foglaltakkal lényegében azonosak maradnak. Fontos változás ugyanakkor, hogy a törvényjavaslat hangsúlyozottan a kockázatalapú megközelítésre épít. Előírja a felügyeletet ellátó hatóságok és a szolgáltatók számára a területükön jelentkező pénzmosási kockázatok átfogó meghatározását és értékelését, valamint a kockázatokkal arányos, kezelésükre alkalmas belső eljárásrend kialakítását. Mindez az eddigieknél szélesebb mozgásteret ad a szakmai sajátosságok figyelembevételére, a kockázatok súlyozására és az erőforrások hatékony felhasználására a felügyeletet ellátó szervek és a szolgáltatók számára, ugyanakkor a felelősségük is megnő e téren.
Lényeges változás továbbá, hogy a nemzetközi gyakorlattal összhangban a törvényjavaslat a biztonságos és hitelesítendő online azonosítás lehetőségét is megengedi a szolgáltatók számára. Ennek feltétele, hogy az azonosítási eljárás a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés szigorúsága szempontjából egyenértékű legyen a személyes azonosítással.
A törvényjavaslat hatálya alapvetően a jelenleg hatályos, pénzmosás elleni törvény hatályával egyezik meg. A gazdaság azon szereplőire terjed ki, akik tevékenységük során ki vannak téve annak, hogy szolgáltatásaikat bűncselekményből származó vagyon pénzmosással történő legalizálására vagy a terrorizmusnak pénzzel történő támogatására használják fel. Változást jelent ugyanakkor, hogy a pénzmosás elleni küzdelem megerősítése érdekében az Európai Unió irányelvének megfelelően a törvényjavaslat bevon a hatálya alá minden olyan árukereskedőt, aki 2,5 millió forint felett készpénzes fizetést fogad el. Ezen túlmenően hatálya alá kerül valamennyi, nem üzletszerűen működő bizalmi vagyonkezelő, valamint kibővül a hatálya bizonyos szerencsejáték-szervezők tekintetében is.
Az új pénzmosási törvény tervezete kiegészíti, pontosítja az ügyfél-átvilágítási kötelezettséget, elsősorban az ügyfél és a termék kockázatai alapján egyszerűsített és fokozott ügyfélátvilágítást igénylő esetek meghatározása és kezelése tekintetében. Ebben a vonatkozásban nagyobb hangsúlyt kap a felügyeletet ellátó hatóságok és a szolgáltatók mérlegelési jogköre, az egyéni kockázatok alapján.
A jogi személyek átláthatóságának növelését segíti elő a tényleges tulajdonosok adatainak központi nyilvántartásáról, valamint az adatokhoz való hozzáférésről szóló rendelkezések bevezetése. E központi nyilvántartás a folyamatban lévő európai uniós jogalkotás lezárását követően, várhatóan 2019-ben kezdi meg működését. A törvényjavaslat a hatékonyabb végrehajtás érdekében részletesebb rendelkezéseket fogalmaz meg a pénzmosás vagy a terrorizmus finanszírozására utaló jelek felmerülése esetén, a szolgáltatók bejelentési kötelezettségének teljesítése és a bejelentéseket fogadó elemző pénzügyi információs egység működése tekintetében. Fontos cél továbbá a pénzmosás elleni küzdelemben érintett hatóságok közötti hazai és nemzetközi együttműködés megerősítése is. Ezen túlmenően a törvényjavaslat egységesíti és szigorítja a kötelezettségek nem megfelelő teljesítése esetén a felügyeletet ellátó szervek által alkalmazandó szankciókat is, különösen a bírság összege tekintetében.
Tisztelt Képviselők! A másik törvény az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló törvényjavaslat, amely az e téren fennálló uniós és ENSZ-kötelezettségek hatékonyabb végrehajtását, valamint gyakorlati jogalkalmazásának megkönnyítését biztosítja. A törvényjavaslattal a terrorizmus és terrorizmusfinanszírozás elleni rendszer hatékonysága a nemzetközi elvárásokkal összhangban nagymértékben növelhető, az eddigieknél hatékonyabban lesz megakadályozható, hogy adott esetben terroristák, az őket támogatók vagy akár más, a nemzetközi biztonságot veszélyeztető személyek és szervezetek szabadon hozzájuthassanak akár a saját vagyonukhoz, gazdasági erőforrásaikhoz, akár más személyektől hozzájárulásban részesülhessenek terrorista akcióikhoz.
A pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtása vonatkozásában jelenleg is létező kötelezettségek alapjaikban fennmaradnak, a törvényjavaslat fenn kívánja tartani a már jól működő keretrendszert. A kialakítandó szabályozás nagymértékben épít a jelenleg is működő és a jelen javaslatokkal megerősíteni kívánt pénzmosás elleni eszköztárra és intézményrendszerre, az érintett alanyi kör és intézményi struktúra azonosságára is tekintettel.
Tisztelt Ház! Összességében tehát a törvényjavaslatok elfogadásával Magyarország jelentős mértékben tovább javítja a hazai pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni, az eddigiekben is egyébként jól működő rendszert, valamint annak hatékonyságát, áttekinthetőségét és működőképességét. Ezenfelül eleget tesz európai uniós és nemzetközi kötelezettségeinek, bizonyítva ezzel Magyarország töretlen elkötelezettségét a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni harc mellett. A korszerű szabályozás és a hatékony végrehajtás biztosítása továbbra is azt a célt szolgálja, hogy megnehezítse és lehetőség szerint meg is gátolja a bűnözők számára a gazdasági bűncselekményekből származó pénzek tisztára mosását. Fontos, hogy az eddigieknél is erősebben védje a hazai pénzügyi rendszert és a tisztességes többségi társadalmat, valamint támogassa a pénzmosás elleni nemzetközi együttműködésünket és a terrorizmus finanszírozása elleni nemzetközi fellépés megerősítését is.
Kérem, hogy a benyújtott törvényjavaslatokat támogatni és elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me