HORNUNG ÁGNES ANNA

Full text search

HORNUNG ÁGNES ANNA
HORNUNG ÁGNES ANNA nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Elhangzott pár kérdés, amire szeretnék reagálni, illetve javaslat, amiket köszönünk a képviselőtársaknak, és remélem, hogy kielégítő lesz majd a válaszom.
Az első a határidő kérdése. Több körben elhangzott, képviselő úr is elmondta, hogy miért most születik a javaslat átültetése. Azért most ültetjük csak át a javaslatot, mert megvártuk Moneyval-vizsgálat eredményeit, hogy utána egy egységes, koherens szabályozást tudjunk kialakítani, tehát mind az irányelvet, mind a Moneyval-ajánlásokat egységes szerkezetbe, a hazai tapasztalatokat is figyelembe véve ültetjük át most a hazai jogrendszerbe, és ezért a 2017 tavaszi parlamenti időszakban nyújtottuk be ezt a törvényjavaslatot.
A második kérdés az igazoltan alacsony kockázathoz kapcsolódik. Egyetértünk azzal, hogy ezeket kezelni kell, és ezeket a részletszabályokat majd alacsonyabb szintű jogszabályok és felügyeleti útmutatók fogják majd tartalmazni. Itt differenciálás lesz majd az alacsony, illetve magas kockázatú tényezőkre, ezeket majd beazonosítja, illetve majd ajánlásokat is tesz, intézkedéseket javasol majd a magas kockázati tényezők kezelésére. Tehát eleget fogunk tudni tenni annak a kérdésnek, illetve kívánalomnak, hogy ez mindenki számára elérhető legyen.
A jogorvoslat merült még föl kérdésként. Itt a törvény értelmében csak akkor van jogorvoslat, ha kiderül, hogy a szankcionált személy nem azonos a tiltólistán szereplő személyekkel. Ezt egyértelműsíti is a javaslat, tehát ez ilyen szempontból rendezi a kérdést.
Elhangzottak még egyéb, a törvényjavaslat témájába nem illeszkedő vélemények, kommentek és kérdések. Ebből a migrációs nyomásra szeretnék csak reagálni. Itt vannak felügyeleti hatóságok, mind a Nemzeti Bank felügyeleti szerve, mind pedig az adóhatóság, amely figyelemmel követte ezeket a tranzakciókat. Én azt gondolom, hogy ezek a szervezetek megfelelően ellátták a feladatot, felhívták a figyelmet a kockázatokra, úgyhogy én ezzel ezt a kérdést le is zárnám. Az NGM kompetenciájába ez a kérdés ilyen módon tovább nem tartozik.
Köszönöm szépen a hozzászólásokat minden oldalról, és bízom benne, hogy szavazatukkal az elmondottaknak megfelelően támogatni tudják majd a javaslatot. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
(22.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me