VANTARA GYULA,

Full text search

VANTARA GYULA,
VANTARA GYULA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Két igen terjedelmes törvényjavaslat fekszik most előttünk, amelyek együttes általános vitáját az indokolja, hogy szorosan összefüggenek egymással. Ugyanis az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló új törvény tervezete közvetlenül kapcsolódik a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény tervezetéhez.
A kormány mindig is elkötelezett volt a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés mellett, és következetesen törekszik a gazdaság fehérítésére. Az ezek érdekében korábban meghozott intézkedések jól illeszkednek ehhez a két mostani törvénytervezethez is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 2008-as pénzügyi válságot követően világszerte, így az Európai Unióban is felerősödtek azok a törekvések, hogy a bűncselekményből származó jövedelem- és vagyonszerzés kerüljön visszaszorításra, és azok tisztára mosását nehezítő intézkedések erősödjenek.
Ahogy államtitkár asszony expozéjában is elhangzott, a nemzetközi terrorizmus… - és itt elsősorban az Iszlám Állam tevékenységének intenzívebbé válására kell gondolnunk, tovább kell szigorítani a terrorista szervezetek finanszírozási lehetőségeit. Az első javaslat, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényjavaslat azt a célt szolgálja, hogy az Európai Unió egyes pénzmosásra vonatkozó, de már hatályon kívül helyezett irányelveit megszüntesse, valamint a 2015. június 5-én kihirdetett új irányelvet átültesse a magyar jogba.
(21.50)
Az aktualizált és továbbfejlesztett irányelv célja, hogy megerősítse az Európai Unióban a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni védelmi rendszert, és ezzel hatékonyabban biztosítsa az uniós pénzügyi rendszereknek a pénzmosás, valamint a terrorizmus finanszírozása céljából való felhasználásának megelőzését.
A törvényjavaslat szerint a szolgáltatók és a hatóságok kötelezettségei a jelenleg hatályos pénzmosás elleni törvényben foglaltakkal lényegében azonosak maradnak, ugyanakkor a mostani módosítás fontos eleme, hogy hangsúlyozottan épül a kockázatalapú megközelítésre. Ahogy elhangzott államtitkár asszony expozéjában is: előírja az új törvényjavaslat a felügyeletet ellátó hatóságok és a szolgáltatók számára a területükön jelentkező pénzmosási kockázatok átfogó meghatározását és értékelését, valamint a kockázatokkal arányos kezelésükre alkalmas belső eljárásrend kialakítását. Mindez az eddigieknél szélesebb mozgásteret ad a szakmai sajátosságok figyelembevételére és a kockázatok súlyozására a felügyeletet ellátó szervek és szolgáltatók számára, ugyanakkor a felelősségük is megnő e téren.
Ahogy elhangzott, további lényeges változás lesz, hogy a nemzetközi gyakorlattal összhangban a törvényjavaslat a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni hatékony fellépés szigorú megőrzése mellett a biztonságos és hitelesítendő online, személyes megjelenés nélküli, de azzal egyenértékű azonosítás lehetőségét is átfogó módon megengedi megfelelő feltételek esetén a törvény hatálya alá tartozó szolgáltatóknak.
A második, az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló törvényjavaslat pedig arra irányul, hogy a terrorizmus, illetve a demokratikus alapértékekkel összeegyeztethetetlen politikai tevékenység miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az EU által elrendelt korlátozó intézkedések körében a vagyonbefagyasztás mellett megjelent a pénzeszköz vagy gazdasági erőforrás rendelkezésre bocsátásának tilalma, meghatározott természetes és jogi személyek, valamint egyéb csoportok és szervezetek számára.
Az Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról, valamint az ehhez kapcsolódóan az egyes törvények módosításáról szóló 2007. évi CLXXX. törvény az elmúlt évek jogalkalmazói gyakorlati tapasztalatai, valamint a 2015-16 folyamán lefolytatott ország-vizsgálat eredményeképpen megfogalmazott megállapítások és ajánlások alapján felülvizsgálatra szorul a pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések hazai végrehajthatóságának előmozdítása, a gyakorlati jogalkalmazás megkönnyítése érdekében.
A nemzetközi jog és a hazai jog összhangjának megteremtése érdekében szükséges egy, az ENSZ Biztonsági Tanács határozatai hazai végrehajthatóságának biztosítására szolgáló, eljárási és végrehajtási rendelkezéseket tartalmazó jogszabály megalkotása.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az új törvény megalkotása nagyban hozzájárul a pénzügyi rendszer védelméhez, a bűncselekményekből származó jövedelmek tisztára mosására, illetve a terrorista szervezetek pénzügyi támogatására irányuló kísérletekkel szemben, ezért kérem képviselőtársaimat, hogy szavazatukkal támogassák majd az indítványt. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me