MESTERHÁZY ATTILA,

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA,
MESTERHÁZY ATTILA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, ez egy nagyjelentőségű törvényjavaslat, bár talán azért ehhez méltó vagy ehhez a súlyhoz méltó volt a civilügyekről szóló törvényjavaslat is a mai nap, vagy akár, azt gondolom, nem szabad leértékelni (Nevetve:) a Magyarország és a Vietnami Szocialista Köztársaság között létrejött bűnsegélyről szóló egyezményt sem (Közbeszólások és derültség a Jobbik soraiban.), de tény és való, hogy ez a mai napnak egy nagyon fontos javaslata.
A hangulatról beszélt képviselőtársam az imént mint vezérszónok. Azért azt szeretném a figyelmébe ajánlani, hogy a hangulat nagymértékben függ attól, hogy a kormány hogyan áll az ellenzékhez, hogyan viszonyul az ellenzéki jogosítványokhoz, milyen módon kooperál vagy veszi tudomásul vagy fogadja el az ellenzéki javaslatokat, észrevételeket, és ebben bizony, ha hangulatról volt szó, akkor egészen biztosan nem áll túl jól a mostani Fidesz-kormányzat.
Én azt gondolom, hogy ha ön számon kérte rajtunk, hogy miért emlegettünk diktatúrát, akkor kérje számon a KDNP-s képviselőtársamtól is, hiszen ő pedig arról beszélt, hogy Brüsszel épít ki diktatúrát. Gondolom, ha ő mondhat ilyet, akkor mi is mondhatunk ilyet Magyarországon a magyar kormánnyal kapcsolatban.
De hogy félretegyük ezt a politikai vagy pártpolitikai adok-kapokot vagy csatározást, fontos a hangulat - és nem viccből hozom ezt ide -, mert a hangulat meghatározza a bizalmi szintet is, és valóban, ilyen szempontból nem elhanyagolható az, hogy a kormánnyal kapcsolatban milyen bizalmi szint jelenik meg az ellenzéki képviselőkben vagy akárki másban, a magyar társadalom egészében, és én úgy látom, hogy ez a bizalmi szint szintén nagyon alacsonyan van. Szeretném arra emlékeztetni az államtitkár urat, hogy volt olyan szocialista képviselő, Hiszékeny Dezső, akit tudatosan provokáltak, titkosszolgálati eszközökkel megfigyeltek, ezért bűncselekménnyel vádolták meg, majd a bíróság másodfokon is felmentette Hiszékeny Dezsőt, miközben pontosan ugyanilyen adatgyűjtés zajlott vele szemben, lehallgatták az irodáját, a különböző irodáit, több hónapon keresztül vegzálták, provokálták, köztörvényes bűnözőt is bevontak ebbe az ügybe, majd a végén hál’ istennek a bíróságok jóvoltából felmentették Hiszékeny képviselőtársamat. Tehát amikor ilyeneket tapasztal egy ellenzéki párt, akkor azt gondolom, joggal vetődik fel, hogy bizony oda kell figyelni arra, hogy mit akar és mit csinál a kormány.
Ettől függetlenül valóban igaza van Répássy képviselőtársamnak abban, hogy vannak olyan garanciális elemek, amelyek előrelépést jelentenek a korábbi vagy éppen, úgy mondanám, a jelenlegi szabályozáshoz képest, de ettől függetlenül szeretnék azért néhány problémát vagy számunkra fontos kérdést is felvetni, amiről egyébként korábban a frakcióvezetőnk már tájékoztatta az Igazságügyi Minisztériumot is.
Az egyik ilyen, amit elsőként szeretnék felvetni, hogy vajon miért nem rendezi az Igazságügyi Minisztérium a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság döntésével kapcsolatos problémát, ami arról szól, hogy miniszteri engedéllyel lehet titkos információgyűjtést folytatni, és nem bíró rendeli el ezt a lehetőséget, tehát ez nem jelenik meg, ez a módosítás nem szerepel ebben a javaslatban, márpedig szerintünk erre itt most egészen biztosan lenne hely, és szükségszerű is volna.
Aztán a második, amiben kialakult egy vita a sajtóban, amit valószínűleg egy félreértésből fakadó értelmezés okozott, de ettől függetlenül azért megkérdezném az államtitkár úrtól. A Magyar Nemzetben jelent meg egy cikk, amely úgy szólt, hogy gyanú nélkül is le lehet valakit hallgatni. Na most, itt mindenki mindenkit megvádolt, hogy mennyire szakmaiatlan az érvelés ezzel kapcsolatban, de amennyire én ismerem, jelenleg is van erre lehetőség a mostani, hatályos jogszabályok alapján, és ezután is lesz törvényes lehetőség erre. Az igaz, hogy nem ez a törvény vagy nem ez a módosítás változtat ezen a helyzeten vagy hozza be ezt a lehetőséget, de ez egyáltalán nem újdonság, hiszen ez adja a büntetőeljáráson kívül folytatott titkos információgyűjtés lényegét.
A harmadik ilyen, amit szeretnék felvetni, hogy koncepcionálisan a mi megítélésünk szerint vitatható, hogy a javaslatban szereplő módon megbontható-e korrekt módon a bűncselekmények megelőzése és a bűncselekmények felderítése, tehát hogy hol húzódik ez a határ, hogyan lehet ezt megvonni vagy garantálni, hogy ezek között érezhető és a gyakorlatban is alkalmazható különbség legyen.
Aztán a negyedik, amire már az imént is utaltunk, hogy mi a bevezetése óta ellenezzük a megbízhatósági vizsgálatnak azt a jelenlegi formáját, amelyet a kormány vagy a parlament korábban elfogadott, különös tekintettel a provokációra. Ezt szintén lehetett volna rendezni talán ennek a törvénynek a keretei között, hiszen ez is titkos információgyűjtést, leplezett eszközök használatát, akár provokációt is lehetővé tesz, akár még úgy is, hogy bűncselekményt kövessenek el a provokációt elkövető hivatalos személyek.
Az ötödik ilyen kérdés, hogy szintén súlyos szakmai aggályok vannak azzal kapcsolatban, hogy a Terrorelhárítási Központ titkos információgyűjtése, az erre vonatkozó szabályok a megítélésünk szerint aggályosak, és ezzel kapcsolatban sem tesz semmilyen módosító javaslatot, tehát érdemben nem módosítja ez a mostani törvényjavaslat sem ezeket a szabályokat.
Aztán a hatodik, amit szeretnék felvetni, az, hogy a tervezet nem reflektál az Emberi Jogok Európai Bíróságának a Szabó Máté és Vissy Beatrix kontra Magyarország ügyben hozott ítéletére, amely szintén a Terrorelhárítási Központ nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtésére vonatkozó szabályokkal összefüggésben állapított meg egyezménysértést.
(19.10)
Tehát ezek azok, néhány olyan pontot akartam kiemelni az idő rövidsége vagy legalábbis a hosszú viták okán, amiben aggályaink vannak a mostani tervezettel kapcsolatban, vagy azért, mert valamit nem rendez, vagy azért, mert valamit adott esetben nem jól rendez ez a törvénytervezet. S még egyszer azt szeretném hangsúlyozni, amit Répássy képviselő úr is mondott, hogy valóban több garanciális elem is megjelenik ebben az új módosító javaslatban vagy ebben az új törvényben, de ezek nem elegek ahhoz, hogy az MSZP-frakció támogatni tudja ezt a mostani törvényjavaslatot. Valószínűleg, ha más bizalmi szint lenne a kormány és az ellenzék között, vagy ha a korábbi gyakorlatban azt látnánk, hogy valóban valamilyen őszinte gyakorlatot követne a kormány, és az ilyen, valóban a nemzet szempontjából, a nemzet biztonsága szempontjából vagy akár más esetekben a nemzetgazdaság szempontjából fontos kérdésekben vagy külpolitikai ügyekben lenne bármilyen típusú egyeztetés vagy konszenzuskeresés, akkor biztos, hogy ehhez a mai vitához is más hangulatban érkeztünk volna ide, de az imént is említett konkrét frakcióbeli tapasztalás okán, és amit kénytelen volt képviselőtársam elszenvedni, ez a bizalom nincs azon a szinten, hogy egy ilyen javaslatot támogatni tudnánk egyéb más garanciák és változtatások beépítése nélkül. Köszönöm szépen a figyelmet. (Dr. Józsa István tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me