DR. GYÜRE CSABA

Full text search

DR. GYÜRE CSABA
DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Aradszki András államtitkár úr szavaira szeretnék reagálni. Felmerült itt kérdésként, problémaként az, hogy a földgáz világpiaci ára a 2008-2009-es csúcspontja óta hihetetlen mértékben lement, és folyamatosan nagyon alacsony szinten mozog. Erre államtitkár úr azt mondta, hogy amikor a fogyasztói ár meghatározása történik, akkor nem a világpiaci árból kell kiindulnunk, nem azt kell figyelembe vennünk, hanem azt mondta, hogy az egyetemes szolgáltatói ár lesz az alap, és ez alapján történik meg az ár megállapítása. (Dr. Aradszki András: Nem ezt mondtam.) Még jegyzeteltem is, hogy egyetemes árról beszélt.
Mégpedig mit is tartalmaz az egyetemes szolgáltatói ár? Mi is ez az ár? Ez áll a földgáz beszerzési árából, vagy ahol kitermelik, a kitermelési árából, a rá rakódó szállítási költségből, a tárolási költségből, az elosztás költségéből, a kereskedelmi költségekből és a rajta lévő adókból, az áfából és másféle adókból. Ezek adják összesen az egyetemes szolgáltatói árat, de valahol mindenképpen a világpiaci ár kellene hogy legyen a meghatározója.
Ha megnézzük azt az időszakot, amikor Magyarországon háromszorosára emelkedett a szocialista kormányzás ideje alatt a gáz fogyasztói ára, és minden családnak háromszor annyit kellett fizetnie - 2004-2010 között történt meg ez az árrobbanás -, akkor azt látjuk, hogy a világpiaci ár is a háromszorosára emelkedett ezen időszak alatt. Mi történt ezután? Ezt már az előttem szóló képviselők is megemlítették. 2008-2009 fordulóján volt a földgáz világpiacán egy óriási árcsökkenés, amikor is körülbelül a negyedére ment le a földgáz világpiaci ára. Ez nem azt jelenti, hogy abban a pillanatban a negyedére kell csökkenteni, de amikor nőtt, a szocialista kormányzat a háromszorosára növelte, ugyanúgy, ahogy a világpiaci ár ezt a trendet akkor megkövetelte, de nem csökkent akkor, amikor a Fidesz kormányra került, sőt az áfanövekedés, illetve egyéb dolgok miatt egy apró növekedés is megfigyelhető volt.
Majd amikor befordultunk a célegyenesbe, és a 2014-es országgyűlési választás következett, akkor nyilvánvalóan politikai okokból meghirdettek egy rezsicsökkentést, és abból a hatalmas különbözetből, ami a világpiaci ár egynegyedére történő csökkenéséből következhetett, adott vissza a Fidesz három lépésben összesen 25 százalék kedvezményt, így 25 százalékkal lett kevesebb Magyarországon a földgáz fogyasztói ára, holott óriási különbség volt a világpiaci ár és az akkori fogyasztói ár között. De a szocialista kormányzás alatt is, amikor a háromszorosára emelkedett, ugyanúgy rárakódott a földgáz beszerzési költsége, a szállítási költség, a tárolás, az elosztás, a kereskedelem és az adók. Ezek ugyanúgy megvoltak, mint ahogy most is megvannak.
Számomra tehát az megmagyarázhatatlan, hogy mintegy 75 százaléknyi csökkentési lehetőségből lett 25 százaléknyi csökkentés. Hol van akkor az 50 százalékos különbözet? Ha folyamatos volt, és azóta is tartós a földgáz világpiaci árában a csökkenés, akkor ez miért nem jelenik meg Magyarországon a gáz fogyasztói árában, az miért nem csökken tovább? Én azt gondolom, hogy még nagyon komoly lehetőségek lennének, amivel a kormány az elmúlt időszakban semmilyen formában nem élt. A rezsicsökkentés tulajdonképpen egy „kész átverés” show része, mert hatalmas mértékben lehetett volna csökkenteni, de csak ilyen kis mértékben csökkentette a kormány Magyarországon a földgáz fogyasztói árát. Álláspontom szerint ezért van az, hogy ma is messze nyereséges ez az ágazat, és a magyar lakosság ma is sokkal többet fizet, mint amennyit kellene hogy fizessen. Ez a véleményünk róla. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me