DR. GYÜRE CSABA

Full text search

DR. GYÜRE CSABA
DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Petneházy Attila képviselőtársamra szeretnék reagálni, mégpedig abban, hogy nekem nem tisztem és nem is akarom védeni az MSZP-t - és nem is tettem -, az MSZP intézkedéseit, hiszen egyértelmű, hogy háromszorosára ment föl a fogyasztói ár az ő kormányzásuk alatt, és azt is meg kell állapítani, hogy ez a világpiaci ár, amiről beszéltünk és a világpiaci árcsökkenés már 2008 második félévében bekövetkezett; radikális árcsökkenés következett be 2008-ban.
Ha tehát megnézzük, a Bajnai-kormány már ugyanilyen radikális módon csökkenthetett volna, mint amennyire követték a világpiaci ár növekedését, ugyanúgy követhették volna a csökkenését is. Márpedig tudjuk jól, hogy nem így működött maga a rendszer, tehát nem pontosan így működött, mert olyan államközi szerződések voltak a földgáz beszerzésére, ami legalább középtávon kiszámíthatóvá tette Magyarország számára a gázárak beszerzését.
Tehát nem reagált közvetlenül a piac, más kérdés, hogy az MSZP-s kormány mindenfajta változást azonnal átterhelt a magyar lakosságra, és semmit nem vett le a teherből. Még akkor sem, amikor ezen szerintem abban a korban nagyon komoly nyereség volt ez időszakban, és különösen komoly nyereség volt 2008 második félévétől, amikor a Bajnai-kormánynak 2010 áprilisáig lehetősége lett volna, hogy figyelembe véve korrigálja a lakossági árakat. Nem tették.
Ugyanúgy hibásak benne, mint amikor az Orbán-kormány, a második Orbán-kormány megalakult 2010-ben, ugyanígy nem tette meg ezt a csökkentést, sőt még tovább emelte a gáz lakossági fogyasztói árát. És itt jött be az az óriási nagy nyereség, amit valakik realizáltak, és a magyar lakosság fizette meg ezt a hatalmas extraprofitot, ami a gáz üzletágban keletkezett.
Tulajdonképpen a Fidesz és az MSZP ugyanúgy hibás abban, hogy ez megtörtént, és én nem a Fideszt védem, csak tényszerűen az akkori eseményeket soroltam el. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me