DR. HÖRCSIK RICHÁRD

Full text search

DR. HÖRCSIK RICHÁRD
DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A hosszú vita után is meg kell köszönnöm a frakcióknak, hogy a mai plenáris vitára a házszabálytól való eltéréssel kerülhetett sor. Ez azt jelenti, hogy két hét múlva a határozat elfogadásáról dönthetünk. Tehát ilyen módon az Országgyűlés döntésére határidőn belül kerülhet sor, hiszen ahogy azt már említettem, az indokolt vélemény megküldésére rendelkezésre álló határidő az irányelvtervezet vonatkozásában 2017. május 9-én, a rendelettervezet vonatkozásában pedig május 17-én jár le.
Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy csak pár mondatban reagáljak a lassan három és fél órás vitában elhangzottakra. Először is Aradszki államtitkár úrnak szeretném megköszönni, hogy felszólalt és szakmai vonatkozásban válaszolt azokra a kérdésekre, amelyeket Józsa képviselő úr vagy más ellenzéki képviselő úr felvetett. Úgy gondoltam, hogy felszólalása után már kicsit a szakmaiság felé megy a vita szekere, azonban ebben a vitában sok mindenről volt szó, és ahogy Hiller elnök úr is megemlítette, kicsit eltértünk az eredeti témánktól, attól a határozati javaslattól, ami az asztalunkon van. Vagyis miről van szó? Egy rendelettervezetről és irányelvtervezetről, amit együttesen tárgyalunk, a villamos energia belső piacára vonatkozó közös szabályzatról szól, illetve arról, hogy egy határozati javaslattal megállapítja az Országgyűlés, hogy ez sérti a szubszidiaritás elvét. Ehhez képest rengeteg dologról volt szó, ami elsősorban nem ide tartozik, hanem a politika kérdése, amit képviselőtársaim szépen elmondtak.
Miről is van szó, és engedjenek meg csak egy nagyon-nagyon rövid dolgot. Annak, hogy ilyen hosszan elhúzódott a vita, azért örülök, mert immáron ötödik alkalommal folytat az Országgyűlés szubszidiaritásvizsgálatot, és a megszólalásokból hallható, hogy képviselőtársaim most már érzik ennek a fontosságát. Ez rendkívül fontos.
Úgy hiszem, hogy az uniós döntéshozatal korai szakaszában vagyunk, vagyis ebben a periódusban egy nemzeti parlamentnek, mint a Magyar Országgyűlésnek nemcsak lehetősége, de egyben kötelessége is, hogy felhívja az Európai Bizottság figyelmét azon szempontokra, amelyek alapján a rendelet- és irányelvtervezetet nem tartják kompatibilisnek a szubszidiaritás elvével. A szubszidiaritást, ahogy említettem, nemcsak kimondani nehéz, hanem megérteni is, hogy valójában miről van szó. Ez nem más, mint a nemzeti parlamentek kezében egy lehetőség, a figyelem felkeltése, hogy megakadályozhassák vagy éppen figyelmeztessék az uniós intézményeket, hogy átruházott hatásköreiket ne lépjék túl. Hiszen gyakorlatilag erről szól ez a történet is. Tudniillik a villamos energia belső piacáról szóló rendelettervezet olyan új szabályzatok bevezetésére tesz javaslatot, amely igenis a szubszidiaritás és az arányosság elvét figyelmen kívül hagyva indokolatlanul lépi túl az Európai Unióra ráruházott hatásköröket.
(17.30)
Ezt lehet vitatni, úgy hiszem, hogy ha ezt a Bundestag vagy a Bundesrat megállapította, akkor mi is nyugodtan megállapíthatjuk, és ez nagyon fontos, hogy ezt el tudjuk mondani, hogy a Magyar Országgyűlés élt a sárga lapos eljárás lehetővégével - ettől mi nem leszünk se többek, se kevesebbek, csak azt tesszük, ami a dolgunk. És bízunk abban, hogy számos tagállami parlament követi a mi eljárásunkat, mint ahogy megtette már a német parlament két háza. Ennek érdekében a mai napon köszönőlevelet küldtem Izabela Kloc lengyel EU-bizottsági elnök asszonynak, aki felhívta a figyelmünket e problémás javaslatokra. Nos, remélem, hogy nemcsak a visegrádi négyek többi parlamentje, hanem a román parlament két háza is hasonló határozatot fog hozni.
Köszönöm még egyszer a frakciók képviselőinek, hogy felszólalásaikkal is megerősítették az Európai ügyek bizottsága jelentésében és határozati javaslatában foglaltakat, mert végül is azt egyetlen frakció sem kifogásolta, hogy itt valóban a szubszidiaritás megsértéséről van szó. Tisztelt elnök úr, köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me