FIRTL MÁTYÁS,

Full text search

FIRTL MÁTYÁS,
FIRTL MÁTYÁS, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hallgatva Józsa képviselő urat, mielőtt az érdemi hozzászólásomat megtenném, azért egy-két gondolatot engedjen meg, mint ahogy azt az Európai ügyek bizottságában is megtettük.
Amikor az ár-összehasonlításokat teszi, és a különböző olajárakra hivatkozik, azért jó lett volna, ha azt az egyet elmondta volna, hogy most Németországban és Magyarországon mennyi a villamos energia ára: Magyarországon egyharmada a német áraknak, ez az egyik.
A másik része az, amikor éppen az utolsó gondolatai közt fogalmazza meg, hogy uniós források mi mindenre állhatnak rendelkezése, és amit Szijjártó külügyminiszter úr kifogásolt. Pontosan ez a probléma, tisztelt képviselő úr, hogy a határkeresztezési interkonnektorokra bizony voltak és vannak európai uniós források, csak éppen nem valósították meg őket. Tehát amikor a külügyminiszter úr arról beszél, hogy ezeket a pontokat meg kellene valósítani, akkor ezt fogalmazza meg, hogy lehetőség van igénybe venni, hogy valóban, a gáz ne csak abba az irányba mehessen, hanem onnan befelé, Magyarország felé is.
A másik pedig az, amit szintén a bizottsági ülésen megbeszéltünk. A skandináv példát hozta fel, csak azt felejti el mondani, képviselő úr, hogy Skandináviában a természeti adottságok, a környezetükben lévő Norvégia gázkitermelési kapacitása, a rendelkezésre álló vízi energia és egyebek vonatkozásában sokkal homogénebb energiaellátásbiztonságot tudnak lehetővé tenni, mint egy középeurópai régióban. Úgy gondolom, akkor valós ezeknek a kérdéseknek a kitárgyalása, ha ezt itt részletesen el is mondjuk. A svéd gazdaság vagy a norvég, vagy a finn gazdaság lényegében évtizedekkel előbbre tart mitőlünk, ki tudott alakulni mindaz, amiről ön beszélt, de végül is ezt is meg kellett volna fogalmazni.
Az Európai Bizottság 2016. november 30-án terjesztette elő a „Tiszta energiát minden európainak!” című intézkedéscsomagját, és éppenséggel most beszélünk a villamos energia belső piacáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelettervezetről, valamint a villamos energia belső piacára vonatkozó közös szabályokról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvtervezetről.
(15.50)
Ezért bátorkodtam a villamosenergiaár-példát felhozni, ami Németországban van és Magyarországon, ami azt bizonyítja, hogy valóban a villamos-energia-árak vonatkozásában tudjuk azt teljesíteni, amit idáig megfogalmaztunk az elmúlt időszakban. Az intézkedéscsomag része az energiaunió megvalósítása - különös hangsúllyal az energiahatékonyságra - a megújuló energiaforrások előtérbe állításával, valamint a stabil energiaellátás és az integrált energiapiac, továbbá a szabályozott energiaárak kivezetésének szándékával. Tehát meg van fogalmazva, hogy a szabályozott energiaárakat ki kell vezetni. A rendelettervezettel és az irányelvtervezettel kapcsolatban fontos rámutatni arra, hogy azok tulajdonképpen korlátozzák a tagállamok mozgásterét az adott országokra vonatkozó energiamix meghatározásában. Egyszerűen ez tény, ezt az energiamixek vonatkozásában igenis korlátozzák, és itt szabad megjegyezni azt, hogy amikor a nemzeti parlamentek szerepének növekedéséről beszél az Európai Bizottság különböző képviselője, akkor itt jön a lopakodó viselkedésük, hogy egyáltalán tulajdonképpen korlátozni akarják a nemzeti parlamentek lehetőségét is. Erre közvetett és közvetlen eszközöket találunk a tervezetben, azzal szemben, hogy a tagállamoknak az alapszerződésben foglalt joga, hogy saját maguk határozzák meg az energiamixüket. Kijelenthetjük tehát, hogy a szabályozás több eleme is sérti a szubszidiaritás elvét, mint ahogy azt elnök úr megfogalmazta, és Józsa képviselő úr is többször utalt rá.
Csak példaképpen említem, hogy a szabályozás regionális szintre emeli a tagállamok hatósági villamos átviteli rendszerirányítói feladatkörének egyes elemeit; önálló döntési hatáskörrel rendelkező regionális operációs központokat hozna létre. Ezt egyrészt ön teljesen jónak tartja, és működik is ez az együttműködés. Ami működik, ilyen alapon is működik, hogyha egyszerűen nem korlátozzák a tagállami felelősségeket és a tagállami árszabályozást is. Hiszen az ellátás biztonságát mindig a saját nemzet által meghatározott feladatokkal kell hogy az ország biztosítsa. Ha most már a regionális központokon keresztül lehet ezt megvalósítani, akkor kérdezem én: hol van a mi saját felelősségünk, a saját szerepünk, hogy ebben részt tudjunk venni?
És ez csak néhány kiragadott példa volt, az intézkedéscsomagnak azonban van - ahogy már mondtuk - a magyarországinál sokkal hátrányosabb eleme, amely értelmében valóban az árszabályozás a villamos energia tekintetében jelenik meg. Ez alapvetően - a véleményünk szerint és a kereszténydemokraták véleménye szerint - szuverenitási kérdés, de másrészt a dinamikus árképzésben való részvétel lehetőségét is tartalmazza, ami magyarázza, magyarul azt jelenti, hogy az áremelésre is lehetőséget ad azoknak, akik ebben a regionális rendszerben részt vesznek. Ez gyakorlatilag meg akarja szüntetni az áram esetében a nemzeti ármegállapítás jogát. Ugyan képviselő úr elmondta, hogy a szocialista érvelésben valóban lehetne egy olyan lehetőség igenis, hogy akik jobban rászorulnak, azoknak valamilyen lehetőséget biztosítani lehetne, de még egyszer: sokkal egyszerűbb, hogy ne az uniós szabályok alapján legyen, ha egyszer a szubszidiaritás elvét támadja, hanem a saját jogkörünk alapján tudjuk az árakat meghatározni. Ezzel a magyar családoknak és a magyar háztartásoknak, de a magyar gazdaság számára is mi magunk akarjuk meghatározni az árakat.
Ezért az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága benyújtotta a villamos energia belső piacáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelettervezet, valamint a villamos energia belső piacára vonatkozó közös szabályokról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvtervezet vonatkozásában az indokolt vélemény elfogadása feltételeinek fennállásáról szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslatot. És én, mint már a bizottsági ülésen is elmondtam, több mint egy évtizede az Európai ügyek bizottsága tagjaként fontosnak tartom, hogy valóban Magyarország éljen ezzel a lehetőséggel, amit tulajdonképpen Józsa képviselő úr is valahol megfogalmazott, hogy vannak elemei, ami alapján valóban a sárga lapos eljárást nekünk alkalmaznunk kell.
A határozati javaslat értelmében a parlament megállapíthatja, hogy a rendelettervezet és az irányelvtervezet sérti a szubszidiaritás elvét, és felkéri az Országgyűlés elnökét, hogy a jelentésben foglalt indokolt véleményt továbbítsa az Európai Parlament, a Tanács, illetve az Európai Bizottság elnökének, és egyidejűleg tájékoztassa a kormányt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az Európai ügyek bizottsága, mint elhangzott, március 6-i ülésén államtitkár úr részletesen tájékoztatott bennünket az Európai Parlament tanácsi rendelettervezetéről, valamint a villamos energia belső piacára vonatkozó közös szabályokról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvtervezetről és azok főbb elemeiről, mint ahogy itt is megtette már a hozzászólásában. Ezt követően az Európai ügyek bizottsága megállapította, hogy a szubszidiaritás elvének vizsgálata jogilag lehetséges, továbbá az Európai ügyek bizottsága álláspontját is megfogalmazta és elfogadta.
A kapacitásmechanizmusra vonatkozó döntések uniós szintre emelése sérti a szubszidiaritás elvét; szubszidiaritási kérdést vet fel az energiamix tagállami meghatározásának közvetett elvonása, aggályos a forrásoldali ellátásbiztonsági módszertan alapján végzett elemzésnek a kapacitásmechanizmus bevezetését alátámasztó értékelésként való kizárólagos alkalmazása, a tagállamok villamos átviteli rendszerirányítói feladatköre egyes elemeinek regionális szintre emelése sérti szintén a szubszidiaritás elvét. Önálló döntési hatáskörrel rendelkező regionális operatív központokat létrehozni, mint ahogy az előbb elmondtuk, szintén sérti véleményünk szerint az ellátás biztonságát.
Az Európai ügyek bizottsága arra is rámutatott, hogy a magyar nemzeti függetlenséget és a magyar családok szociális biztonságát veszélyezteti az Európai Bizottság törekvése. A javaslat a nemzeti hatáskör csökkentését a villamos energia belső piaci árának és az áram árának uniós szintű szabályozásával célozza meg. Az Európai Bizottság a tagállamok és a nemzeti hatáskörök kárára saját hatáskörébe utalná a döntés jogát, éppen ezért sérti a szubszidiaritás elvét. Ezek a törekvések bizony nagyon befolyásolják azt, amit a magyar kormány ez idáig elért a rezsicsökkentéssel. A mi feladatunk pedig az, hogy ennek érvényt szerezzünk, és próbáljuk megakadályozni, és erről szól ez a sárga lapos eljárás.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezekkel kapcsolatban azt is fontos elmondani, amit elnök úr már megfogalmazott, hogy különböző tagállami vélemények is elhangzottak az ügyben, amelyek a magyar állásponttal is összhangban vannak. Ha ezek nem így lennének, akkor megint azt mondom, hogy teljesen azt a véleményfolyamot kéne képviselnünk, amit Józsa képviselőtársam mondott, de elhangzott elnök úr által a német példa, a lengyel példa, és több tagállami példa is hasonlít ahhoz a véleményhez, amit Magyarország képvisel ebben az ügyben. Mert a tagállamok az energiamix meghatározásához való jogot szintén szuverenitási kérdésnek tartják. Egyensúlyt kell biztosítani az uniós, a regionális és a tagállami hatáskörök között.
A regionális együttműködés megerősítése mellett fontos hangsúlyozni a tagállamok felelősségét is, ami minden tagállam saját kompetenciáját biztosítja a vázolt döntéskörben. Van egy fontos eleme még a 2016 novemberében kibocsátott anyagnak: a nemzeti energia- és klímatervek létrehozásáról szóló rendeletjavaslat. Ez a rendeletjavaslat tíz évre szól, az energiaunió minden dimenzióját lefedő, integrált nemzeti energia- és klímatervek készítését írja elő, amely egy dokumentumban összesíti a jelenleg külön-külön elkészített terveket. Ugyan egyetértünk az egyszerűsítési törekvésekkel, ugyanakkor álláspontunk szerint nagyobb mozgásteret kell adni a tagállamokban a tervekben rögzített célok megvalósítása terén. Így ezért mondjuk azt, hogy nekünk ezt a sárga lapos eljárást mindenképp be kell nyújtani.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mint minden nemzeti ügyben, úgy az energiaügyek közösségi szabályozása terén is a magyar kormány következetesen kiáll a magyar családok, a magyar háztartások érdeke mellett, a magyar nemzeti érdek képviselete mellett. Ezért a jól átgondolt, koherens szabályozás megalkotása mellett következetesen és határozottan kiállunk az energiamix szabad megválasztása, az egyetemes szolgáltatói viszonylatrendszerben az árszabályozás saját nemzeti jogkörben való fenntartása mellett, a rezsicsökkentés megtartása mellett, amelyhez a magyar emberek támogatását bírjuk és kérjük.
(16.00)
A magunk eszközeivel élve a KDNP-frakció nevében a benyújtott, az indokolt vélemény elfogadása feltételeinek fennállásáról szóló jelentés elfogadását javasoljuk a tisztelt Háznak. Tisztelettel köszönöm, hogy meghallgattak, és elmondhattam ezeket a gondolatokat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me