DR. RÉPÁSSY RÓBERT,

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT,
DR. RÉPÁSSY RÓBERT, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm. Köszönöm a türelmet, elnök úr. Szeretném bejelenteni, hogy lényegesen rövidebb lesz a hozzászólásom, mint Józsa képviselő úr elmúlt, összesen egyórás hozzászólása.
Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő törvényjavaslatot a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség képviselőcsoportja támogatja. A törvényjavaslat két törvény 2018. január 1-jei hatálybalépése miatt került a törvényhozás napirendjére, mégpedig a két elfogadott törvény: az egyik az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény, a másik pedig a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény.
(18.00)
Tehát mindkét törvényünk 2018. január 1-jével újítja meg a közigazgatási eljárást, mind annak államigazgatási szintjén, mind pedig bírósági szintjén. Ehhez kapcsolódik a most benyújtott törvényjavaslat, amely jórészt, sőt döntően technikai módosításokat tartalmaz. Ahogyan az általános indoklás is tartalmazza, a 2018. január 1-jéig hatályba lépő közigazgatási perjogi tárgyú, illetve hatósági eljárásjogi tárgyú jogszabályokat hozzá kell igazítani a hatósági eljárásjog és a közigazgatási perjog új szabályozási rendszeréhez, és ez a törvénytervezet a törvényi szinten szükséges módosításokat tartalmazza. Tehát mindazokat a törvényeket módosítja az előttünk fekvő javaslat, amely törvények a két eljárási kódexhez kapcsolódnak.
Én figyelmesen hallgattam az államtitkár úr expozéját, amely tartalmazta mindazokat a módosításokat és mindazokat az irányokat, amelyek az előttünk fekvő törvényjavaslat alapján módosulnának, én csak néhány újításra szeretném felhívni a figyelmet.
A kodifikáció elvi alapvetései többek között, hogy a bürokráciacsökkentés eddig elért eredményét a kormány és a törvényhozás tartsa fenn továbbra is. Másrészt, hogy az általános közigazgatási rendtartás igazán kivételesen enged csak eltéréseket a közigazgatási rendtartás főszabályai alól. Ezt is fenn kívánja tartani továbbra is a javaslat, azaz minél ritkább legyen a közigazgatási rendtartástól az eltérés.
Továbbá az ügyintézési határidők csak minimális emelése, minimális meghosszabbítása lehetséges, összesen legfeljebb a határidő egynegyedével módosulhat vagy egynegyedével hosszabbítható meg. Általános szabállyá tette a közigazgatási rendtartás a bírósághoz való fordulás lehetőségét, ezért a fellebbezés lehetőségét viszonylag ritkán tartalmazza az általános közigazgatási rendtartás, mivel ez kiüresítené a közigazgatási bíróság megerősítését.
Én is szeretném kiemelni a terminológiai változásokat. Azt gondolom, hogy ezek a terminológiai változások majd nemcsak a joggyakorlatnak, hanem nyilván a jogi oktatásnak is alapvető kulcskérdései lesznek. A terminológiai változásokat átvezeti ez a javaslat, elvégzi ezt az átvezetést, jogerő helyett véglegességnek nevezzük a határozat ilyen állapotát, bírósági felülvizsgálat helyett közigazgatási pernek fogjuk nevezni, fellebbezésre tekintet nélküli végrehajthatóság helyett azonnali végrehajthatóságnak kell nevezni a határozat ilyen formáját, és az érdemi vizsgálat nélküli elutasítás helyett visszautasítás fogalmát vezeti be az általános közigazgatási rendtartás.
A szükséges módosítások másik nagy csoportja a közigazgatási perrendtartás miatti módosítások. Ezeknek egy jelentős része szintén technikai jellegű, valamint deregulációt tartalmaz, és a legfontosabb tartalmi módosítások pedig a következők: ahogy az előbb is említettem, a közigazgatási perrendtartás általánosságban biztosítja a közigazgatási tevékenységgel szembeni bírósághoz fordulás lehetőségét. Ez egy nagyon jelentős változás, nemcsak szemléletbeli, hanem gyakorlati jelentősége is van. Tehát a közigazgatási tevékenység a magyar jogállamban a bíróság teljes kontrollja alatt zajlik, és teljes bírósági ellenőrzés mellett tevékenykednek a közigazgatási szervek. Ezért nem szükséges külön a bírói út megnyitásáról rendelkezni az egyes ágazati törvényekben, és nagyon kivételes lehet az olyan eljárás, amelyben nincs helye bírósághoz fordulásnak.
A következő újítás, amit szeretnék kiemelni, hogy a bíróság reformatórius jogkörének kizárására csak különleges szakértelmet igénylő ügyek esetében kerülhet sor. Tehát ez azt jelenti, hogy míg korábban általános volt az a gyakorlat, és ez a közigazgatási eljárás egyik főszabálya volt, hogy a bíróság elsősorban hatályon kívül helyezéssel vagy megsemmisítéssel reagált arra, hogyha közigazgatási szerv határozata jogszabálysértő volt, most a főszabály éppen a bíróság reformatórius jogköre, és kizárásra, tehát a megváltoztatásra, a közigazgatási hatóság megváltoztatásának tilalmára csak kivételesen kerülhet sor. Ezt erősíti ez a mostani törvényjavaslat.
Mindezek alapján tehát, tisztelt Ház, úgy gondolom, hogy a törvényjavaslat, amely alapvetően szakmai jellegű és koherens a már elfogadott két közigazgatási tárgyú törvényünkkel, szükséges ahhoz, hogy 2018. január 1-jétől zökkenőmentesen hatályba lépjenek ezek a törvények, és az előbb említett módokon ez a most előttünk fekvő törvény is hozzájárul a közigazgatás teljes jogállami kontrolljához, azaz a magyar közigazgatás minden szerve a független bíróság kontrollja alatt áll. Kérem ezért, hogy fogadják el a törvényjavaslatot. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me