MESTERHÁZY ATTILA,

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA,
MESTERHÁZY ATTILA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy új általános közigazgatási eljárási kódex bevezetése szükségszerűen megköveteli szinte az összes ágazati törvény módosítását. Abban sincs vitánk, hogy ezeket a törvénymódosításokat célszerű egyetlen nagy törvényjavaslatba foglalni, hiszen tartalmilag ugyanazokat a változtatásokat kell végigvezetni minden törvényen. Tehát e törvényjavaslat indokoltsága és időszerűsége nem kétséges.
Az azonban igencsak vitatható, hogy a törvényjavaslatba számos, az új közigazgatási eljárási kódexhez egyáltalán nem kötődő módosítást is belecsempésztek. Sőt, nemhogy vitatható, hanem egyenesen visszaélésszerű előterjesztői magatartás, hogy egy ilyen, normális körülmények között csupán technikai jellegű módosításokat tartalmazó, nagy terjedelmű normaszövegbe rejtenek el kényes érdemi változtatásokat.
Hadd mondjak néhány példát e kifejezetten ide nem illő módosításokra: a 13. alcímben a közjegyzőkről szóló törvény módosításába is belekerült a törvénycsomag tárgyával össze nem függő rendelkezés: ha a közjegyző az állásáról lemondott, közjegyzői működését mindaddig köteles folytatni, amíg a felmentéséről szóló okiratot kézhez nem vette. De a közjegyzői összeférhetetlenség szabályozása sem illeszthető a törvényjavaslatba. A 47. alcímben a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény szinte teljes reformja történik meg. Maga az indokolás elismeri, hogy a törvény az 1996. évi elfogadása óta jelentős változásokon ment át, rendelkezései oly mértékben bővültek, kiegészültek, hogy rendelkezéseinek szerkezeti koherenciája jelentős mértékben csökkent. De ahelyett, hogy a kormány javaslatot tett volna a törvény újrakodifikálására, ebbe a csomagba besuvasztotta a törvény átszerkesztését.
A 96. alcímben az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi törvény témába nem vágó módosítása is szerepel, a férfiak és nők közötti esélyegyenlőség és egyenlő bánásmód elvének a foglalkoztatás és munkavégzés területén történő megvalósításáról szóló uniós irányelv szóhasználatával való összhang érdekében.
A 178. alcímben az Alkotmánybíróság Hivatalának a gazdasági vezetője felfelé bukik, immár helyettes államtitkári jogállásúvá válik, azután, hogy hosszú évek óta már nem illette meg ez a sarzsi. Egy majd’ 500 oldalas törvényjavaslatba viszont simán belefér, hogy eldugják e változtatást, és megkaphassa a jussát, a helyettes államtitkári illetményt és juttatásokat.
A 179. alcímben pedig a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosul.
Látható tehát, hogy a kormány több törvényjavaslatot megspórolt, ezáltal salátatörvénnyé változtatta jelen törvénycsomagot, és a spórolás végén a parlamenti vitát is negligálja a törvénycsomag tárgyával össze nem függő esetekben, hiszen így több száz törvénymódosítás egyikeként lehet róluk egyáltalán szólni.
(18.10)
De az új eljárási kódexhez valóban kötődő módosítások esetében is számos kritika fogalmazható meg. Talán az egyik legsúlyosabb, hogy a törvényjavaslatban több példa van a párhuzamos szabályozásra, számos esetben pedig a törvényjavaslat nem közelebb visz, hanem éppenséggel eltávolít azoktól a céloktól, amelyek az új közigazgatási eljárási kódex megalkotásakor megfogalmazódtak az MSZP-frakció részéről is.
Éppen ezért az MSZP képviselőcsoportja nem támogatta sem az általános közigazgatási rendtartás, sem a közigazgatási perrendtartás bevezetését, és a fenti indokok alapján a jogrendszert átíró törvénycsomagot sem támogatja. Nem támogatja, mert a törvénycsomag salátatörvénnyé silányodott, és a törvénycsomag tárgyába nem tartozó módosítási elemek, a jogbiztonságot elemi módon sértő sommás alkalmazási szabályok miatt, továbbá az imént is ismertetett érdemi, tartalmi aggályok miatt sem. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me