DR. BÁRÁNDY GERGELY

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY
DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor több tízezer ember kimegy az utcára tüntetni, érdemes a kormánynak megállni kicsit és elgondolkodni azon, hogy vajon mit rontott el. Ha pedig ez a tüntetés permanenssé válik, különösen indokolt ugyanez. Rendkívül kellemetlen, én ezt pontosan tudom; ha 2006-ban ezt tettük volna, ma nem itt tartanánk. Ha egy politikai párttól elkezdenek elpártolni az addigi vezető értelmiségi támogatói, akkor bizony közeleg az összeomlás. Sajnos ezt is tapasztalatból tudom mondani. Önöktől, úgy tűnik, elpártolt az idők folyamán - hogy csak egy pár nevet említsek - Sólyom László, Stumpf István, Mellár Tamás, legutóbb Király Miklós s a többi, és biztosra vehetik, ha ilyen hozzáállást tanúsítanak, akkor a sornak még messze nincs vége. Ha egy párt komisszárjai útján próbálja meg elhallgattatni a kritikát megfogalmazó egyetemi tanárokat és megfenyegetni a diákokat e gondolatok meghallgatása esetére, annak a vége a bukás vagy a nyílt diktatúra. Melyikre vágynak, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim?
Azt értjük, hogy az olyan rezsimeknek, amelyeket önök működtetnek, mindig útjában van minden gondolkodó ember. A PISA-felmérések drasztikusan romló teljesítményt mutatnak a magyar diákoknál, az oktatási rendszerük kudarcát jelzik. Az elmúlt időszak ismeretében azonban már nem vagyok én olyan biztos abban, hogy ez maguknak kudarc - lehet, hogy az önök sikere. Az rajzolódik ki ugyanis az elmúlt néhány hét után, hogy a kormány egy elbutított, megvezethető, nyáj módjára terelhető társadalmat akar kialakítani, amelybe jól beleégették a saját ideológiájukat. (Mesterházy Attila: Szégyen!) Ki látott már demokratikus államban olyat, hogy egy iskolás történelemtankönyv egy hivatalban lévő miniszterelnök aktuálpolitikai törekvéseit dicséri? A tanárok minden jó szándékú igyekezete dacára ez az oktatási rendszer kódolja a kudarcos eredményeket.
S hogy hogy jön a CEU-hoz meg a civilekhez mindez? Ha az alapfokot kipipáltuk, jöhet a felsőfok. Kinek kell olyan egyetem, amelynek a szellemisége eltér a kormányétól? Eddig csak a nyílt, leplezetlen és vérlázító diszkriminációt láttuk. Más egyetemek elsorvasztása árán stafírungozták ki a sajátjukat, az NKE-t pénzzel, monopóliumokkal, lehetőségekkel, jogalkotási eszközökkel. (Mesterházy Attila: Gyalázat!) Most fokozatot váltottak: elkezdik tönkretenni a maguk szerint deviáns szellemi műhelyeket. Ennek a folyamatnak természetes része az, hogy letörik, üldözik, tönkreteszik a másként gondolkodókat, a propagandájuk gyilkosait, őket bűnbaknak, ellenségnek állítják be. (Mesterházy Attila: Szégyen és gyalázat!) No pláne, ha elkövetik azt a gaztettet is, hogy nem egyedül teszik ezt, hanem csoportosan, esetleg a célok elérése érdekében szerveződnek. Az ilyen megveszekedett szerveződéseket hívják, tudják, kormánykritikus civileknek.
Vajon melyik kis-, nagy- vagy zseb-Putyinnak kell a rezsimet nem szolgáló kritikus embertömeg? Kinek kellenek a kritikus civilek? Hát, jó putyini mintára már alapított is a kormányzat saját NER-konformokat, amelyek még kritikai megjegyzést sem engednek meg maguknak a rendszerrel szemben. Ott van például a CÖF, a Nézőpont vagy az Alapjogokért Központ tele rendes, keresztény-konzervatív, vezértisztelő emberrel. Sosem olvastam még tőlük még csak enyhe kormánykritikát sem. Minek kell ide a Helsinki Bizottság, a Transparency International vagy a TASZ, de lassan még akár egy Századvég is?! A civil kontroll alapja a demokráciának. A putyini típusú civilek viszont legfeljebb a demokratikus díszletek fenntartására alkalmas, ámde semmire nem jó, felesleges közpénznyelők, az állami propagandagépezet részei, nem többek annál.
Ember nincs ebben az országban, aki elhiszi önöknek, hogy a ma napirenden lévő törvényjavaslat a civil szervezetek átláthatóságának megteremtéséről szól. Legfeljebb az elvbarátaik örülnek a valódi szándéknak, a többség pedig felháborodva tiltakozik ellene. Hát, vállalják fel akkor, amit tesznek! Nevezzék nevén! Tudom, vannak, akik a diktatúrákban, a keleti típusú autokráciákban hisznek, csak akkor tessék ezt felvállalni. Legyenek tökösek, tisztelt képviselőtársaim! Álljanak ki azzal, hogy igen, mi valóban ezt szeretnénk! Putyin emberei legalább felvállalják ezt. Tegyék önök is! Nem sunyi, lappangó módon kell az ilyet létrehozni. Ja, hogy ez nem tetszik a társadalomnak? Akkor kérdezem, miért tesznek olyat, ami nem tetszik a társadalomnak. Ha meg tesznek, akkor vállalják föl ennek az ódiumát.
Meddig megyünk még tovább ezen a putyini úton? Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me