IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A CEU botrányos ellehetetlenítése tökéletesen beleillik a Fidesz-KDNP-kormány tudásellenes intézkedéseinek a sorába. Érdemes folyamatosan feleleveníteni a legsúlyosabb lépéseket, amellyel Orbán Viktor hátat fordít a tudásalapú társadalomnak, hátat fordít a sikeres nyugat- és észak-európai skandináv országok gyakorlatának, hátat fordít az ország fenntartható fejlődési pályára állásának és a valódi hosszú távú versenyképességnek. Tíz pontban szedtük össze ezeket most.
Az első tudásellenes intézkedés a 2010 utáni nagyarányú forráskivonás az oktatás területéről. Való igaz, hogy az utóbbi években korrigálták némileg ezeket a több száz milliárdos elvonásokat, csakhogy ez nagyrészt a pedagógusbéremeléseknek köszönhető.
Az iskolák stabil működéséhez továbbra is hiányzik évente 200 milliárd forint, az egyetemek, főiskolák fenntartásához pedig évente 50 milliárd forint. Az LMP ennél lényegesen többet szánna oktatásra, mi minden költségvetési 100 forintból 15-20 forintot ennek a területnek adnánk.
A második tudásellenes intézkedés az iskolák erőszakos államosítása és központosítása volt. Az önkormányzati fenntartási modell egy szélsőséges megoldás volt, ahol minden felelősséget és terhet áthárítottak a településekre korábban, csakhogy ez a jelenlegi túlállamosított rendszer is egy szélsőség, átestünk a ló másik oldalára. Mi egy köztes modellt képviselünk, amely település kéri a fenntartást, annak visszaadnánk az iskoláit, a szükséges forrásokkal együtt.
A harmadik tudásellenes lépés a rendszer erőszakos, mindenféle egyeztetést vagy konszenzuskeresést negligáló átalakítása. A Fidesz-KDNP-kormány a teljes oktatási szakmával, az összes szereplővel szembemenve hozta meg döntéseit, hajtotta végre intézkedéseit. Ha létre is hoz kerekasztalt, az nem a közös pontokat keresi, hanem a szereplők megosztására vagy elhallgattatására irányuló kezdeményezés. Az LMP szerint az oktatásban különösen fontos lenne a közös nevezők megtalálása.
A negyedik tudásellenes intézkedés a kistelepülési iskolák bezárásának jelenlegi terve, amelyről Palkovics László beszélt nemrég. A Fidesz-KDNP folytatni akarja az MSZP-SZDSZ-kormányok iskolabezárási politikáját, nem akarják, hogy a falvaknak, a községeknek legyenek iskoláik, egyelőre ugyan még csak a felső tagozatok bezárásáról beszélnek. Az LMP szerint egy település halálos ítéletét jelenti, ha leépítik az oktatást.
Az ötödik tudásellenes intézkedés a szakképzés átszabása volt. A szakiskolákból már évekkel ezelőtt kivonták a közismereti tárgyak jelentős részét, a képzési időt négyről három évre csökkentették. A szakközépiskoláknak tavaly mentek neki, lecsökkentve a fizika-, kémia-, biológia-, földrajzórák számát. Mi a szakképzésben is biztosítanánk a magas szintű általános műveltség megszerzésének a lehetőségét.
A hatodik tudásellenes intézkedés szintén a szakképzéshez kapcsolódik, a tudáselvonás mellett kiszolgáltatták a teljes szakképzést az oligarchák érdekeinek. Ma néhány nagyvállalkozó diktál és rendeli meg a leendő szakembereket. Meggyőződésünk szerint az egész társadalom és az egész munkaerőpiac hosszú távú érdekeit kellene nézni.
A hetedik tudásellenes intézkedés a gimnáziumi férőhelyek megvágása. Ez szintén Palkovics László legutóbbi bejelentése. Központi felvételivel és központi keretszámokkal csökkentenék a gimnazisták számát. Meggyőződésünk szerint ezek nem működnek, el kell állni ezektől a tervektől. Jelenleg sincsen baj a gimnazisták számával, illetve ezt növelni lehetne még. Tíz gyerekből három-négy fő gimnáziumba megy tovább.
A nyolcadik tudásellenes intézkedés a felsőoktatási keretszámok átszabása és a tandíjas képzések kiterjesztése. Nem csoda, hogy újra csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma idén. Korábban ez a 140 ezret is elérte, jelenleg alig több mint százezer fő jelentkezett egyetemre, főiskolára. Nem bezárni kellene a felsőoktatás kapuit, hanem éppen kinyitni.
A kilencedik tudásellenes intézkedés az egyetemek és főiskolák szisztematikus befoglalása volt. Kancellárok és konzisztóriumok minden fontos kérdésben vétót gyakorolhatnak, és képzési-kutatási kérdésekre mondhatnak nemet. Meggyőződésünk, hogy nem felülről beültetett emberekre, hanem kölcsönös támogatással, partnerséggel kellene segíteni az egyetemeket.
Végül a tizedik tudásellenes intézkedés pedig a tarthatatlan bérhelyzet. Ezen mindenképpen változtatni kell, hiszen ez a rendszer így működésképtelen, ez idővel ki fog derülni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me