TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ha megengedi, az 5 percben magáról a problémáról is szeretnék válaszom elején szólni.
2010-ben, a kormányváltáskor szembesült a Fidesz-KDNP-kormány azzal, hogy micsoda társadalmi tragédia, problémák sorozata, családok tragédiája várja a kormány megoldását. Ugyanis az azt megelőző ciklusban az MSZP-kormány belehajtotta a magyar családokat abba (Közbeszólás az MSZP soraiban: Járai Zsigmond.), hogy figyelmetlenül, felelőtlenül vegyék föl a hiteleket, devizahiteleket, nem figyelmeztetve annak veszélyeire.
A kormány ezt fölismerve több lépésben elindult a probléma megoldása érdekében. Először is megszüntette a deviza-jelzáloghitelezést, aztán azt a megoldást kereste, ami mind jogilag, mind költségvetésileg, pénzügyileg, mind pedig társadalmi igazságosság szempontjából megfelelő. Jogilag ez azt jelentette, hogy olyan megoldást kellett találni, ami nem jelentette később perek tízezreit, százezreit, nem hajtottuk bele a családokat abba, hogy bíróságra járjanak az igazukért. Ebben a megoldásban a Kúria döntése segített 2014-ben. Azonban meg kellett várni az Európai Unió Bíróságának állásfoglalását is.
A pénzügyi, költségvetési megoldás azt jelentette, hogy aránytalanul nem lehetett a költségvetést megterhelni, hiszen Magyarországnak 10 millió állampolgára van. Azok miatt, akik ilyen helyzetbe kerültek, velük szemben az aránytalan állami költségvetési, közpénzátvállalás mindenképpen igazságtalan lett volna.
Az igazságosság pedig azt jelentette, hogy elsősorban azoknak kellett a terheket állni, és az ön állításával szemben a magyar bankok ezt állták is, akik valójában ennek a devizahitelezésnek a haszonhúzói voltak. Mintegy 750 milliárd forintot írtak jóvá bírósági döntés alapján, 2,1 millió levelet küldtek ki az embereknek a tisztességtelen kamat- és árfolyam-elszámolások miatt. Tehát a bankoknak kellett állni a számla jelentős részét.
A probléma megoldásra került. Ma már nincs devizahitel-probléma Magyarországon. Természetes azonban, hogy annak végső felszámolása, végső rendezése hosszú időt vesz igénybe, hiszen ez 2 millió szerződést, több millió családot érint.
Az első lépés, amikor még nem tudhattuk, hogy milyen jogi megoldás születik, az árfolyamgát intézménye volt. Ebbe mintegy 170 ezren léptek be akkor. Ennek lényege az volt, hogy egy fix áron, 180 forintos svájci frankos áron kezdték el ezek az emberek törleszteni a hitelüket. Tudták előre, hogy 5 évig mennyit fognak törleszteni, de azt is tudták, hogy 5 év után a különbség, a devizaárfolyam-különbség egy gyűjtőszámlán gyűlik, és azt majd egyszer rendezniük kell. Azonban nem igaz az ön állítása, hogy a gyűjtőszámlán jelentős összegek gyülemlettek föl, hiszen a 170 ezer adós 85 százalékának már nincs gyűjtőszámlája, az egyenlege nulla.
Azért történt mindez, mert a 2014-ben elfogadott törvény alapján a bankok visszatérítették a már említett tisztességtelen elszámolásból adódó hasznukat, és a gyűjtőszámlán lévő összegek ezáltal leírásra kerültek, az nulla lett. Valóban maradt 15 százalék, azonban ez a 15 százalék az alaptörlesztését sem, a 180 forintos árfolyamú törlesztését sem tudta fizetni. De ez nem 170 ezer ember, összesen 15 ezer emberről van szó. Az is igaz, hogy az árfolyamgátasok mintegy 50 milliárd forint kamatkedvezményt kaptak az államtól és a bankoktól, és ez átlagosan, ügyfelenként 294 ezer forintos kedvezményt jelentett.
(9.40)
Tehát először is, akik most olyan helyzetbe kerülnek, hogy törleszteniük kell, azok 180 forinton törlesztették öt év alatt a devizahitelüket. Levegőhöz jutottak, át tudták gondolni. Az öt év alatt semmilyen döntést nem hoztak meg arra vonatkozóan, hogy majd hogyan fogják rendezni az ezután meglévő tartozásukat.
Valóban valós probléma az említett 15 ezer családnak ez a nehézség, azonban ez az össztársadalmi problémához képest már csekély mértékű. Ez nem azt jelenti, hogy az ő problémájukkal nem kell foglalkozni. Azt gondolom, hogy a kormány az össztársadalmi problémára megfelelő választ adott, benne az árfolyamgátasok problémájára is. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me