DR. HOMOLYA RÓBERT

Full text search

DR. HOMOLYA RÓBERT
DR. HOMOLYA RÓBERT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előterjesztője: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Alaptörvényben foglaltak alapján sarkalatos törvényként megalkotott nemzeti vagyonról szóló törvény meghatározza a nemzeti vagyon megőrzésének, védelmének és a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodásnak a követelményeit, valamint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon elidegenítésének korlátait és feltételeit. Az Alaptörvény értelmében nemzeti vagyont csak törvényben meghatározott célból lehet átruházni törvényben meghatározott kivételekkel, az értékarányosság követelményének figyelembevétele mellett.
Az előttünk lévő törvényjavaslatban kedvezményezettként nevesített egyházak, egyházi jogi személyek részére átadandó ingatlanok az államtól, önkormányzatoktól átvállalt közfeladatok, illetve egyéb egyházi feladatok ellátását szolgálják. A kormány jogosult a bevett egyházakat közcélú tevékenységük folytatásához szükséges ingatlanokkal segíteni, a benyújtott törvényjavaslat pedig ezt a célt szolgálja.
Jelen törvényjavaslat rendelkezik a nemzeti vagyonról és az állami vagyonról szóló törvények alapján az alaptörvényben foglaltakkal összhangban az állami vagyoni körbe tartozó ingatlanok ingyenes, egyházi jogi személyek javára történő tulajdonba adásáról, az általuk ellátott átvállalt közfeladatok segítése érdekében. A javaslat alapján az Egri Főegyházmegye és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség egy-egy, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye két ingatlanhoz, amíg a Don Bosco Szalézi Társasága egy állami ingatlan részbeni tulajdoni hányadához jut ingyenesen.
A törvényjavaslat kedvezményezi továbbá a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátust. Az exarchátus a Múzeum utca és az Ötpacsirta utca sarkán található Káro-lyi-palota két önálló ingatlanból összeépült, két önálló helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan tulajdonát kapja 2017. szeptember 1-jei hatállyal.
Felhívom a tisztelt Ház figyelmét, hogy a Káro-lyi-palota szerepel a nemzeti vagyonról szóló törvény nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonnak minősülő, műemléki védelem alatt álló építményeinek felsorolásában. Annak érdekében, hogy a kedvezményezett kizárólag az átadás céljának megfelelően hasznosíthassa a kapott ingatlant, a törvényjavaslat alapján határozatlan ideig tartó elidegenítési és terhelési tilalom kerül előírásra.
Szeretném felhívni a képviselőtársaim figyelmét, hogy az átadandó műemléki ingatlan védettsége nem szűnik meg a tulajdonátruházással, a kedvezményezett is köteles a védettségre vonatkozó külön jogszabályi előírásokat minden esetben betartani.
Az ingatlan átadását a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátus részére többek között az a körülmény is indokolja, hogy a Konstantinápolyi Patriarchátus a rendszerváltást követő egyházi ingatlanjuttatásokból ez idáig egyáltalán nem részesült. Az egyház adminisztratív okok miatt csupán 1995-ben jegyeztette be magát önálló egyházként hazánkban; így az ingatlan-igényei az 1990-es évek elején lezajlott ingatlanrendezési eljárások keretében nem lettek érvényesítve.
Az egyház jelenleg nem rendelkezik Budapesten megfelelő liturgikus és egyházkormányzati hellyel. Álláspontunk szerint méltányolható, hogy a fővárosban legyen olyan állandó hely, ahol az egyház megfelelő módon tudja a liturgiáját gyakorolni, illetve az egyházat irányítani. Az ingatlanban egyházi dialó-gusközpontot, illetve akadémiát is létre kívánnak hozni. A törvényjavaslat alapján átadandó ingatlanok elsősorban oktatási, azon belül alap- és középfokú oktatási, valamint felsőoktatási feladatok ellátását igénylik, emellett kulturális, szociális és hitéleti feladatokat is szolgálnak majd.
Megítélésem szerint a törvényjavaslat elfogadása az egyházak államtól átvett feladatainak ellátását segítené, a közfeladat ellátására biztosított vagyonátadás valamennyi parlamenti párt támogatására érdemes. Mindezek alapján kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az elmondottak megfontolása mellett a T/15058. számú törvényjavaslatot támogatni szíveskedjék. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.
(11.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me