IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Szászfalvi László KDNP-vezérszónok néhány pontjára szeretnék reagálni. Az egyik az, hogy adagolva; adagolva kapják meg az egyházak ezeket az állami, nemzeti tulajdonokat. Nincs azzal gond, hogy adagolva, de tulajdonképpen ez a folyamat, ez az adagolás most úgy néz ki, hogy ahogy éppen jön. Akkor megvizsgáljuk, kitárgyaljuk, a kormány kitárgyalja, társadalmi vagy szélesebb egyeztetésnél nehogy véletlen valaki utána tudjon nézni, hogy minden stimmel-e ezzel. Tehát ez nem állja meg a helyét, azt gondoljuk, hogy adagolva. Lehet adagolni, lehet negyedévente beosztani, hogy most akkor összegyűlik három hónap, alaposabban megnézzük, és akkor megkapják. Lehet valamilyen időközt megállapítani, de ahogy éppen jön, akkor gyorsan kitárgyaljuk, és akkor odaadjuk, ez nem egy normatív eljárás, képviselő úr.
Nagyon örülnék annak, ha választ kapnánk arra a felvetésünkre és megerősítenék, hogy jól tudom-e vagy nem, amit az esztergomi ingatlan kapcsán elmondtam.
László Tamás megszólalásával kapcsolatban pedig, idézem: önnek egy kicsit jobban utána kellene nézni, hogy mik történtek, itt utalva a IV. kerületben egy ingatlan és egy szalézi szerzetes történetére. Tisztelt László Tamás Úr! Higgye el, hogy elég alaposan ismerem ezeket a történeteket, sokat is ismerek, ezen kívül is, helyieket, különösen a saját lakókörzetem, szülővárosom, Baja történetét is nagyon jól ismerem, de számos mást is.
Azt állítom, hogy ezek nagyon súlyos dolgok. Soha nem tudja az állam kárpótolni az egyházakat azokért a dolgokért, amiket akkor elkövettek a kommunisták ellenük. Rajta kell lenni, hogy ez megtörténjen, azonban ezt normatív formába kell tenni. Mi támogatnánk akár azt - eltelt két és fél évtized -, hogy felülvizsgálatra kerüljön akár, hogy miként zajlott ez a kárpótlás, és támogatjuk azt is, hogy az egyházak nagyobb szerephez jussanak, nagyobb vagyonokat kapjanak, ha nagyobb feladatot látnak el természetesen, de az, hogy ez nem normatív formában, ad hoc módon történik, és olyan érveléssel, hogy ez a szerzetes itt ezt csinálta, és akkor ők kapnak egy ingatlant… Hány olyan volt még, kedves László Tamás képviselő úr, hány olyan város, hány olyan egyházmegye, hány egyház, hány szerzetesrend jöhet elő azzal, hogy mekkora áldozatot hoztak ők, és teljesen jogosan megtehetik ezt? De vajon akkor ők így esetszerűen mindig kapnak egy-egy ingatlant? Ez nem normális eljárás, azt gondoljuk, ne várják, hogy ezt így ebben a formában támogassuk.
Tisztelettel megkérem, a kérdésre válaszoljanak az esztergomi ingatlan kapcsán. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me