DUNAI MÓNIKA,

Full text search

DUNAI MÓNIKA,
DUNAI MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A hivatalos statisztika feladata az állami, a kormány-za-ti, a helyi, nemzetiségi önkormányzati, a gazdálkodó és a civil szervezetek, a pénzügyi piacok, valamint a széles közvélemény, az ország ügyei iránt érdeklődő polgárok tájékoztatása az ország helyzetéről, a gazdasági és társadalmi folyamatok alakulásáról, a környezet állapotáról.
A fent említett feladatok megvalósítása érdekében a Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a hivatalos statisztikáról szóló törvényjavaslatot. Ennek következtében szükségessé vált jelen törvényjavaslat megtárgyalása, amelynek célja a jogszabályi összhang megteremtése, az elérhető adminisztratív adatforrások statisztikai célú felhasználhatósága érdekében.
(10.40)
Ez azt jelenti, hogy a hivatalos statisztikáról szóló törvény alapján a statisztikák előállítása adatfelvé-telek alapján történik, amelyek lehetnek közvetlen statisztikaiadat-gyűjtések, vagy statisztikai adatátvé-telek. A közvetlen adatgyűjtések esetében az adatgyűjtést végrehajtó szerv a magánszemélyeket, háztartásokat, vállalkozásokat közvetlenül keresi fel és kérdezi ki. Ezek az adatgyűjtések számos adatszolgáltatót érintenek, olykor akár a lakosság egészére is kiterjednek, mint például a népszámlálás. Az adatszolgáltatás az alkalmazott korszerű technikák, elektronikus adatgyűjtés ellenére terhet jelent az adatszolgáltatók számára. Ugyanakkor a statisztikai vizsgálat tárgyát képező adatok jelentős része már rendelkezésre áll valamilyen más jogszabály alapján kezelt nyilvántartásban az államigazgatás valamely másik adatkezelőjénél. Ezeknek az úgynevezett másodlagos adatforrásoknak a statisztikai célú felhasználása tehát a célszerűséget és az adatszolgáltatók terheinek csökkentését egyaránt szolgálja.
A fentiekre tekintettel a hivatalos statisztikáról szóló törvény kimondja, hogy elsődleges adatforrást csak akkor lehet igénybe venni, ha nincs statisztikai célra alkalmas hozzáférhető másodlagos adatforrás; ezáltal hangsúlyozva, hogy az adatszolgáltató magánszemélyeket és vállalkozásokat csak abban az esetben lehessen statisztikai kérdőívek kitöltésével terhelni, ha más adatbázisban nincs olyan felhasználható adat, amely alkalmas a statisztikai cél kielé-gítésére. Mindezek érdekében a törvény kötelezi az adminisztratív adatforrás-kezelő szerveket, hogy a KSH részére hivatalos statisztikai célra, természetesen a minősített adat kivételével, egyedi azonosításra alkalmas módon, a kapcsolódó kiegészítő információkkal az általuk adatforrásban kezelt adatot átadják. Azonban el kell mondanom, hogy számos törvény tartalmaz olyan hatályos rendelkezést, amely kizárja vagy korlátozza a hivatalos statisztikai célú hozzáférést az adminisztratív adatforrásokhoz.
Annak érdekében, hogy ezek a jogszabályok összhangban legyenek a télen megalkotott jogszabállyal, illetve hogy a KSH hivatalos statisztikai célú adatátvételi jogosultsága teljes körű legyen, szükséges a törvényi korlátozások feloldása, így a megfelelő jogszabály-módosítások elvégzése. Szeretném hangsúlyosan felhívni képviselőtársaim figyelmét arra, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslat olyan jogszabályokat módosít, amelyek az adminisztratív adatforrások kezelésének szabályait állapítják meg, és amelyek kizárják vagy korlátozzák azok statisztikai célú felhasználását. Ez alapján két részre osztható az elfogadásra váró javaslat. A kizárás lehet tényleges rendelkezés, amely kimondja, hogy az adott nyilvántartáshoz statisztikai célra nem, vagy csak egyedi azonosításra alkalmatlan módon lehet hozzáférni. Ezzel ellentétben pedig beszélhetünk olyan regulák-ról is, amelyek taxatív felsorolást tartalmaznak azon személyek és szervezetek köréről, akik a nyilvántartás adataihoz hozzáférhetnek, és ebben a felsorolásban nem szerepel a statisztika. Ezekkel a törvényekkel összefüggésben az európai uniós és a magyar jogi szabályozással való összhang megteremtése érdekében szükség volt egy külön, a KSH statisztikai célú adathozzáférésére vonatkozó rendelkezés beépítésé-re, amit jelen törvényjavaslat tesz meg.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Összességében elmondható, hogy a hivatalos statisztika a demokrácia egyik fontos eszköze, amely lehetővé teszi az adatok felhasználói számára, hogy független forrásból származó, nyilvános és tudományosan megalapozott módszertan alkalmazásával készült adatokra alapozzák döntéseiket. A fentiekre tekintettel kérem, támogassák az előterjesztést. A Fidesz képviselőcsoportja támogatja. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me