KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Helyi borászok, mármint Balaton-felvidéki borászok és civil szervezetek hívták fel a figyelmem több fórumon és a sajtón keresztül arra, hogy a Balaton-felvidék szőlőültetvényeit elkezdték felvásárolni ingatlanspekulánsok. Az ültetvényekre a helyi szinten jellemző maximumárak öt-hatszorosáért értékesítik ezután a területet, ami inkább az építési engedéllyel rendelkező területekre jellemző, így szinte nyilvánvaló, hogy a továbbiakban nem gazdálkodni kívánnak a területen, hanem építkezni fognak. Aggódnak, és minden bizonnyal nem alaptalanul, hogy társas- és apartmanházak sokasága fogja ellepni néhány éven belül a térség lankáit. Annak, ami a környéken borturizmus címszó alatt zajlik, jelenleg sincs már sok köze sem a borhoz, sem pedig a turizmushoz, mégis ezt a jelzőt kihasználva építik be mindinkább a Balaton-felvidéket, ami miatt eltűnhet az az érték, aminek még a burgundiai szőlősgazdák is a csodájára jártak.
A borászok azonnali építési tilalom elrendelését kívánják elérni, ennek már többször hangot is adtak, eddig sajnos nem sikerült az akaratukat érvényesíteniük. A jelenlegi szabályok sajnos kijátszhatóak, szükséges, hogy a Balaton-törvény külterületi gazdasági épületekről szóló passzusát hatályon kívül helyezzék, valamint meg kell tiltani a szőlőkataszterben lévő területek művelési ágának megváltoztatási lehetőségét. Ezenkívül vissza kell sorolni a korábban szőlőkataszterből kivont területeket, különös tekintettel a történelmi dűlőkre, és végül minden olyan területen, ami szerepel a szőlőkataszterben, építési tilalmat kell bevezetni mérettől függetlenül úgy, hogy még borászati üzemet se lehessen az ilyen minősítésű területeken létrehozni. Minden kiskaput be kell zárni, mert amíg kiskapu van, azt ki is használják.
A kérdésem az, hogy mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy a Balaton-felvidék méltán híres ültetvényei ne tűnjenek el. Kívánják-e támogatni az ültetvények tulajdonosait abban, hogy ezeket az eszközöket meg tudják valósítani, fenn tudják tartani és fejleszteni tudják az állományukat? Lát-e lehetőséget a kormány arra, hogy érdemben meghallgassa a szőlősgazdákat, és segítse őket panaszaikban? Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me