Megemlékezés Szent György napjáról

Full text search

Megemlékezés Szent György napjáról
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Szent György napja van. A rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény értelmében április 24-e, Szent György napja a rendőrség és az Országgyűlési Őrség ünnepnapja.
Tisztelt Országgyűlés! Az állam és polgárainak szolgálatában állni nemes hivatás. Az állam szabadságon és demokrácián alapuló rendjének védelme, a polgárok mindennapi biztonságának szolgálata azonban a legnemesebbek közé tartozik. Különösen igaz ez akkor, ha e szolgálat teljesítése az egyén saját életének, testi épségének kockáztatásával jár együtt.
Tisztelt Képviselőtársaim! A rendőri hivatás lényege azokban az örök erényekben teljesedik ki, amelyek elengedhetetlenek az emberi életet, a köz és az állampolgárok vagyonát veszélyeztető bűncselekményekkel és fenyegetésekkel szembeni küzdelemben. Ezek az erények - az önfeláldozás, a bátor és megingathatatlan kötelességteljesítés, embertársaink megsegítése - Szent György középkori kultuszában testesültek meg.
Tisztelete Magyarországon már Szent István idején megjelent, és rövid időn belül mélyen bele-gyökerezett a néphagyományba. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy számtalan középkori templomunk választotta patrónusául, és több mint húsz magyar település hordozza ma is Szent György nevét. Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy ha egy szent tisztelete ilyen mértékben része lesz egy társadalom hagyományainak és hitéletének, akkor az azt is bizonyítja, hogy az adott szent által képviselt értékeknek kiemelkedő jelentőséget tulajdonít a társadalom, a közösség.
Szent Györgyre általában mint a sárkányt legyőző hősre emlékeznek. Középkori legendája szerint azonban György több volt, mint egy bátor, a bajbajutottakon segítő katona. A római császárkor leghevesebb keresztényüldözésének idején vértanúhalált halt Szent György a hitéért és értékrendjéért mindvégig hű maradó ember legfőbb példája is egyben. Biztos vagyok abban - és valamennyien biztosak lehetünk ebben -, hogy az Európa-szerte kedveltté vált szentre mi, magyarok sem pusztán segítőként, hanem az értékrendjéhez mindvégig ragaszkodó példaképként tekintettünk és tekintünk ma is.
Ma, amikor a globális biztonsági környezet rendkívüli gyorsasággal változik, amikor újabb és újabb fizikai és virtuális fenyegetések jelennek meg mindennapjainkban, amikor a hírek világszerte újabb és újabb terrortámadásokról és szükségállapo-tokról szólnak, nyugalommal tölthet el bennünket a tudat, hogy rendőrségünk és rendvédelmi szerveink Szent György és a többi katonaszent példája nyomán hűségesen és elhivatottan védelmezik értékrendünket és biztonságunkat. A mai napon külön köszönetet kell mondanunk rendőreinknek a megnövekedett határvédelmi feladatok ellátásáért. Fontosnak tartom ezt hangsúlyozni, mert az országunk különböző pontjain szolgáló rendőreinknek e határvédelmi feladatok nem pusztán szakmai kihívást, hanem sokszor komoly áldozatokat, családjuktól messze eltöltött időszakot is jelentenek.
A mai napon, tisztelt Országgyűlés, főhajtással emlékezünk azokra is, akik szolgálatuk ellátása közben életüket veszítették vagy sérüléseket szenvedtek.
Tisztelt Országgyűlés! A mi biztonságunkért, vagyis az Országgyűlés elnökének, tisztviselőinek, tagjainak és dolgozóinak, valamint az Országgyűlés épületeinek védelméért felelős Országgyűlési Őrség idén ünnepli felállításának 105. évfordulóját. Ezúton szeretném köszönetünket tolmácsolni sokrétű szolgálatuk professzionális ellátásáért. A mai napon Magyarország Országgyűlése tiszteletét és köszönetét fejezi ki minden rendőr és országgyűlési őr előtt, akik szolgálatukért az év minden napján megérdemlik társadalmunk és az Országgyűlés tagjainak, munkatársainak megbecsülését. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me