DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselőtársam hozzászólásában egy reális veszélyre hívta fel a figyelmet. Nagyon fontos, hogy a nemzeti konzultáció során erre a veszélyre, az ezzel kapcsolatos kérdésre minél több jó választ kapjon a kormány, mert azzal segíti és legitimálja azt az álláspontot a magyar polgárok többsége, hogy meg kell védenünk a rezsicsökkentés értékeit, amelynek veszélyét az Európai Bizottság 2016. november 30-án benyújtott, közzétett javaslata - „Tiszta energia minden európainak” című javaslata - elég világosan bemutatja. Az említett csomag az energiaunió megvalósításának egyik eszköze, amely energiauniót Magyarország - az abban foglalt célokat - támogatta és támogatja a mai napig is, ideértve azt a fontos célt, hogy megfizethető energiát kell biztosítani a fogyasztóknak, az ehhez szükséges infrastrukturális beruházásokat európai uniós támogatással végre kell hajtani, és természetesen a kutatás-fejlesztés, az energiahatékonyság, valamint a dekarbonizációs, azaz a szénmentes energiatermelésre irányuló folyamatokat is támogatni tudjuk.
Azonban a 2016. november 30-án közzétett javaslat több szempontból is aggályos, és olyan irányokat, olyan szabályozási pontokat lehet benne azonosítani, amely sérti a tagállamok szuverenitását és a szubszidiaritás, valamint az arányosság elvét. Ilyen ezek között az a pont is, amikor a rendszerirányítóktól hatáskört elvonva egy regionális rendszerirányítást kíván végrehajtani, és úgy, hogy mindemellett az ellátásbiztonságért való felelősség a tagállamoknál marad.
Magyarország támogatja a regionális együttműködést, és részt is vesz ilyen regionális együttműködésekben, de az energiaunió elfogadásakor is az volt az álláspontunk, és az volt a többségi tagállami álláspont, hogy a regionális együttműködés alulról jövő, önkéntes és a lehető legjobb gyakorlat elve mentén, költséghatékonyan történjen meg. Az erre irányuló szabályozás, amit a „Tiszta energia minden európainak” csomag tartalmaz, ettől eltér, és ezeket az elveket nem követi.
A másik nagyon fontos dolog, hogy szintén a tagállami szuverenitáshoz tartozik, hogy meghatározzuk az energiamixünk tartalmát, de egy közvetett szabályozást indít el az Európai Bizottság, azaz Brüsszel, és közvetett módon erősen korlátozná ez a csomag az ehhez való jogunk alkalmazását. Ha kitérünk például arra is, hogy 550 gramm/kilowattóra kibocsátás alatt lehetne csak erőműveket felhasználni a kapacitásmenedzsmentben, akkor ez azt is jelenti, hogy ezáltal kiesnek olyan szenes erőművek, amelyek krízishelyzetben helytállhatnának, és ezzel szemben orosz importú, orosz eredetű gáz felhasználásával az európai energiafüggőséget növelnénk, tehát ebből a szempontból is aggályos a dolog.
Ami viszont sokkal fontosabb és a magyar állampolgárok, a magyar fogyasztók érdekét súlyosan sérti, az, hogy eltörölnék a szabályozott ár intézményét, és a piacra bíznák az elektromos áram árának kialakítását. E tekintetben hadd húzzam alá azt, hogy 2010-től kezdődően 2010-2015 között, ahol szabályozott ár helyett piaci áron alkalmazták, piaci áron értékesítették a villamos áramot, ott mindenhol növekedett az áram ára, ezzel szemben Magyarországon jelentősen csökkent 2012 és 2016 novembere között a villamos energia ára, körülbelül 25 százalékos csökkenésről tehetünk tanúságot.
Ennek következtében az energiaszegénység felszámolása szempontjából is sikereket értünk el. A hátralékok összege a felére csökkent, és mintegy harmadával csökkent a késedelembe esett adósok száma. Több mint harmadával csökkent a kikapcsolt lakossági fogyasztók száma. Ezek az adatok elég plasztikusan mutatják, hogy a szabályozott ár, azaz a rezsicsökkentés végrehajtása és fenntartása össztársadalmi érdek.
Nagyon helyesen teszi, képviselő úr, és nagyon helyesen teszi az Európai ügyek bizottsága, hogy ezen értékek megőrzése érdekében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) kellő súllyal lépett fel. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
(11.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me