DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Egyre nő az elégedetlenség az országban, ennek számtalan nyomát láthatjuk a hétköznapokban. Sújtja ez a magyar munkavállalókat is. Az meg, hogy önök erről nem vesznek tudomást, és egészen másfajta propagandát folytatnak, az nyilván az önök lelkén szárad, az önök felelőssége. Élő bizonyíték azonban arra, hogy változás van az országban és nő az elégedetlenség, az az, hogy Zuglóban mintegy kétszer annyi szavazatot kapott Bitskey Bence, és a Magyar Szocialista Párt és ellenzéki pártok jelöltjeként győzelmet aratott. Hatalmas siker ez, hiszen korábban itt egy sokkal szorosabb választási eredmény született. Innen is gratulálok tehát Bitskey Bencének és a zuglóiaknak.
Azonban a változás nem lehet önmagáért való, hiszen nagyon világosan kell látni, hogy miért szükséges kormányváltás, és miért fontos, hogy esély van erre 2018-ban. Nem másért, mint a magyar emberek érdekében és a magyar munkavállalók érdekében, hiszen a magyar munkavállalók érdekeit önök a kormányzásuk elmúlt hét évében folyamatosan háttérbe szorították. Rögtön azzal kezdtek a 2010-es önkormányzati választás után decemberben, hogy gyakorlatilag megszüntették a sztrájkjogot Magyarországon, majd büszkén hirdetik a munkabékét. Ezt éjszaka fél három környékén sikerült elfogadniuk; majd a 2011-es évtől megadóztatták a minimálbért, szintén mellőzve a konszenzust a munkavállalók szervezeteivel. 2011-ben elfogadtak még egy átfogó munkatörvénykönyv-módosítást, pótlékokat vontak el, csökkentettek. A rugalmas munkaerőpiacot tehát a munkavállalók rugalmas kizsákmányolásával képzelték el. Lehet ezeket a törvényeket elemezni, egy kérdésre kell válaszolni: érdekében álltak-e ezek a módosítások a magyar munkavállalóknak? A válasz egyszerű: nem, az ő érdekeikkel ellentétesek voltak ezek a módosítások.
Ezek után, a mesterségesen alacsonyan tartott fizetések után nagyon komoly elvándorlás következett be Magyarországon, sok százezer, mintegy félmillió honfitársunk hagyta el az országot, és újabb fejlemény, hogy az ebből kifolyólagos munkaerőhiányt most önök az itthon maradó munkavállalók túldolgoztatásával kívánják megoldani. Egy olyan felháborító módosító csomagot hoztak be az Országgyűlés elé, amit nyilvánvalóan jó szokásuk szerint nem egyeztettek a munkavállalói szervezetekkel, szakszervezetekkel. A szakszervezetek, az érintettek ezt már egész egyszerűen rabszolgamunka-törvény-nek hívják. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke is elmondta a tagjaik véleményét erről a jogszabályról, amely tulajdonképpen három évre vetített munkaidő-elszámolást vezet be, átláthatatlanná teszi ezáltal a ledolgozott munkaidő és a pihenőidő, valamint az ez után járó bérek és pótlékok nyomon követését, és tartósan kiszámíthatatlanná teszi a munka és szabadidő viszonyát. Esélyt ad arra a munkáltatóknak, hogy olyan szintre léptessék a kizsákmányolást, hogy adott esetben havonta heti egy pihenőnapot osszanak csak be, ami nyilvánvalóan felháborító, és további kizsákmányolása a dolgozóknak.
Az egyeztetést tehát mellőzték, a vélemény elég evidens a munkavállalók részéről. A magyar munkavállalók érdekében ezeket a véleményeket nyilvánvalóan figyelembe kéne venni. Az a hír járja, hogy a május 3-ai VKF-ülésre önök utólag be kívánják hozni ezt a témát, és egyeztetni kívánnak a költségvetés és az adótörvények mellett a munkavállalókkal, azonban ez szerintem már kevés. Önök a multik pártjára álltak, ez látszott a társasági adóról szóló módosításaikban is, hiszen azoknak engedték el a legnagyobb adóterheket, akik a legnagyobb bevétellel rendelkeznek Magyarországon, számukra csökkentették igazán és egyedül a társasági adót. Ez kevés tehát, most már egyetlen módon tudják orvosolni azt a helyzetet, amit kialakítottak, ez pedig nem más, mint hogy visszavonják a rabszolgamunka-törvényt, visszavonják, és a munkavállalói szervezetekkel, szakszervezetekkel egyeztetve közösen tesznek javaslatokat a munka törvénykönyvének módosítására a magyar munkavállalók érdekében, azért, hogy az ő bérük nőhessen a családjuk boldogulása érdekében, megállítható legyen az elvándorlás, és sok százezer honfitársunk hazajöhessen. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me