FIRTL MÁTYÁS

Full text search

FIRTL MÁTYÁS
FIRTL MÁTYÁS (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Amint azt tapasztaljuk, Brüsszel határozott törekvése, hogy a nemzeti hatáskörben lévő döntések egy részét közösségi hatáskörbe vonja, amivel nemzeti szuverenitásunkat sérti. Meggyőződésem, hogy ezzel mindannyiunknak, akik a magyar parlament képviselői vagyunk, vállalt kötelességünk, hogy Magyarország nemzeti szuverenitását megőrizzük.
Az egyik legfontosabb kérdés, ami szuverenitá-sunkkal összefügg, a rezsicsökkentés megvédése. Az energiapolitika közösségi hatáskörbe vonásával Brüsszel megszüntetné a lehetőséget, hogy Magyarország hatósági árszabással alacsonyan tartsa az energiaárakat, és további eredményeinket is veszélyezteti a közösségi adópolitikával, a migránskvótá-val összefüggő kérdéskör.
Magyarország az Európai Unió tagjaként a családok életminőségét, boldogulását, gyarapodását elősegítő eddigi eredményeit meg akarja őrizni, így a rezsicsökkentést is.
(11.10)
Tisztelt Képviselőtársaim! Brüsszel a magyar rezsicsökkentés ellen intézett támadást azzal, hogy uniós szintű árszabályozást akar bevezetni, amely a magyar fogyasztóknak jelentősen magasabb áramárat jelent. Ez hátrányosan érintené a magyar polgárokat, és komoly versenyhátrányt jelentene a magyar gazdaság számára is. Nagyon komoly küzdelemre kell felkészülnünk, hogy megvédjük a rezsicsökkentést, amelyhez minden magyar ember támogatására szükségünk van. Ezért indítottuk a nemzeti konzultációt, amelynek egyik kérdése erre vonatkozik.
Magyarország akkor erős és akkor egységes, a kormány akkor tud minden magyar emberért kiállni, ha minél többen támogatják az ország érdekeit védő törekvéseit. Ez a veszély tény, hiszen az Európai Bizottság 2016 novemberében intézkedéscsomagot terjesztett elő, amelynek részét képezi a villamos energia belső piacáról szóló európa parlamenti és tanácsi rendelettervezet, valamint a villamos energia belső piacaira vonatkozó közös szabályokról szóló Európai parlamenti, tanácsi irányelvtervezet. Ezzel kapcsolatban a magyar parlament Európai ügyek bizottsága megállapította, hogy az intézkedéscsomag sérti a szubszidiaritás elvét, ezért szubszidiaritási eljárást kezdeményez, amelyet házszabálytól való eltéréssel tárgyaltunk már, és május első napjaiban lehet róla szavazás.
Amint azt a tisztelt Házban a vonatkozó országgyűlési határozat vitájában is elmondtuk, sárga lapos eljárással élesen és határozottan ellenezzük, hogy a villamos energia és szolgáltatás ármeghatározása uniós szintű legyen. Ez nemzetállami hatáskör. Az Európai Bizottság sérti a szuverenitás elvét, az alapszerződést is akkor, amikor erről közösségi szintű döntést akar hozni. Veszélyezteti Magyarország nemzeti függetlenségét és a magyar családok szociális biztonságát azzal, hogy semmissé tenné a rezsicsökkentést, a magyar embereket kiszolgáltatottá tenné a külföldi szolgáltatóknak, mint az 2010 előtt is volt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az Orbán-kormány 2010-et követően 25 százalékkal csökkentette a távhő, a gáz, az áram árát, valamint további rezsicsökkentéseket hajtott végre. Így több pénz maradt a családoknál, a rezsitartozások több tíz milliárd forinttal csökkentek, csökkent a hátralékos fogyasztók száma, és jelentős fogyasztásvédelmi reformokat hajtottunk végre. A tagállami hatósági árszabályozás tehát a fogyasztók védelmének hatékony és biztos eszköze.
A Magyar Országgyűlés már 2013 júliusában is határozatot hozott a rezsicsökkentés megvédésére, és már akkor egyértelműen visszautasította a gazdasági lobbiérdekeket szolgáló ellentétes törekvéseket. Fel-szó-lította a kormányt, hogy minden nyomás elle-nére tartson ki a rezsicsökkentés politikája mellett. A mostani lopakodó brüsszeli jogalkotás miatt nemzeti szuverenitásunk melletti ismételt kiállásra van szükség.
Az Országgyűlésnek, mindannyiunknak, akik választóink felhatalmazásából itt ülünk, kötelességünk megvédeni a magyar emberek érdekeit, Brüsszelnek pedig kötelessége tiszteletben tartani a tagállamok szuverenitását. Meg kell védenünk a rezsicsökkentést, ezért összefogásra van szükség, ezért számítunk minden, a magyar emberek érdekét, az ország felemelkedését fontosnak tartó honfitársaink támogatására. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me