SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint a leadott kérdésből kiderül, érdeklődéssel várom a válaszukat azzal kapcsolatban, hogy a „Széchenyi 2020” programmal kapcsolatban az emberierőforrás-fejlesztés operatív programjának keretében az „Esély otthon” című felhívás hogyan fogja azt a célt kitűzni, ami a felhívási célkitűzései között szerepel.
Itt nyilvánvalóan arról van szó, hogy a vidéki lakhatást, a fiatalok vidéken maradását, a vidéki fiatalok lakáshoz jutási esélyének javítását célozná leginkább a program, ugyanakkor nyilvánvalóan ezt egy 10 milliárdos keretből nagyon-nagyon nehéz megvalósítani. Alapvetően a CSOK is egy nagyon elhibázott irányt vetett, hiszen azt segítette, hogy a vidéki térségekből elvándoroljanak a fiatalok, akár ott hátrahagyva a lakásukat, megyei jogú városokban, esetleg a főváros környékén és a nyugat-magyarországi régióban telepedjenek le. Ez a program sem tűnik úgy, hogy alkalmas lehet arra, hogy ezen a válságon változtasson.
Ha 10 millió forinttal számoljuk egy általános bérlakás árát - ettől egy megyei jogú városban lényegesen magasabb, egy tízezres nagyságrendű város-ban kisebb -, akkor is mindössze ezer bérlakásról van szó, ami egyáltalán szóba kerülhet. Ennek megfelelően megállapíthatjuk, hogy ez nem egy érdemi célkitűzés, és ahhoz képest, hogy a különböző luxusberuházásokra mennyit szán a kormányzat, ez a 10 milliárdos keretösszeg meglehetősen kevés és alacsony.
Sok más jó ötlet is volt már korábban, ami felmerült, többek között a Fidesz kormányzata alatt merült fel Ángyán József vidékfejlesztési program-já-ban az a terv, ami demográfiai földprogramként lehetőséget teremtett volna, hogy megélhetést adjon és megélhetést teremtsen állami földek segítségével. Sajnos ezek sorra elvéreztek a Fidesz-KDNP rendszerében, míg ez a 10 milliárdos keret úgy látszik, mintha valamilyen megoldás lehetne, holott szemlátomást az ilyen kis keretösszegű programok csak PR-célokra jók a Fidesznek, semmi másra. Ilyen volt a tanyafejlesztési program, amiből a Hold utcai piacot fejlesztették az V. kerületben, és jó néhány egyéb intézkedés, ami soha nem jutott el a célcsoporthoz.
Kérdésem az, hogy mit nyújt a Fidesz-KDNP-kormány a vidéki fiatalok számára a lebutított vidéki oktatáson, a zsákutcás közmunkaprogramon és ezen 10 milliárdos „Esély otthon” programon kívül. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Hogyan lát megoldást a vidéken maradásra? (Az elnök ismét csenget.) Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me