TUKACS ISTVÁN

Full text search

TUKACS ISTVÁN
TUKACS ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A kérdésem a következő lesz: mely egyházakkal kötöttek együttműködési megállapodást közfeladatok ellátására? Hogy indokoljam a kérdésem felvetését, azt kell megemlítsem, hogy Nyíregyháza közönsége, valamint az intézmény pedagógusai, diákjai és a szülők eléggé megrökönyödve fogadták a hírt, hogy a megye egyetlen, döntően egészségügyi szakképzéssel foglalkozó intézményét a görögkatolikus egyház kívánja működtetni.
Szavaztak is már a szülők elsöprő többséggel arra, hogy nem akarják ezt a megoldást. Nem mintha ez önöket nagyon érdekelné, mert emlékeim szerint, amikor az akkor még nyíregyházi főiskola gyakorló általános iskoláját leválasztották az intézményről, és odadobták a KLIK-nek, szülő, gyerekek és pedagógusok tüntettek az utcán, csak nem volt, aki szóba álljon velük. A Fidesz helyi képviselője pedig egész egyszerűen köddé vált erre az időszakra. Na persze, ez nem nemzeti konzultáció, itt nem álkérdésekre kell levélben válaszolni, hanem beszélni kellene az emberekkel, mint ahogy ez nem szokott megtörténni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A megye egyetlen olyan intézményéről van szó, amely egészségügyi szakdolgozókat képez, és a régióban sincs sok. Nem nagyon látom azt a társadalmi igényt, hogy miért kellene egy egyháznak működtetnie ezt az egyetlen intézményt, vagy miért gondolja az egyház, hogy neki kellene egészségügyi szakdolgozókat képeznie. A kérdés tehát azért is indokolt, mert miközben az elmúlt időszakban 68 százalékkal növekedett meg az egyházi intézmények száma - természetesen, amelyeket az állam átadott nekik -, az alapítványiak száma 20 százalékkal csökkent. Úgy gondolom, elég szembeötlő tény, ha hozzáveszem, hogy Budapesten hány ilyen intézmény van jelenleg átadás vagy tárgyalás alatt.
Kérdésem tehát megfogalmaztam, államtitkár úr. Persze, kérdésem a cím is, hogy mi végre ez az egész. Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me